Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Ο κλήρος στην Αντίσταση

Ο ΚΛΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ .



Κείμενο : Απόστολος Αποστολάκης

Συνηθίζεται από πολλούς όταν αναφέρονται στην προσφορά του κλήρου στην Αντίσταση , να μνημονεύουν 2-3 Μητροπολίτες και τον Παπαανυπόμονο συνεργάτη του Άρη Βελουχιώτη .Πολλοί μάλιστα μνημονεύουν το Παπαανυπόμονο > ΓΕΡΜΑΝΌ –ΔΗΜΑΚΟ< αναρτώντας φωτογραφία άλλου ιερωμένου .
Σε σχέση όμως με τον Παπαανυπόμονο, υπήρχαν άλλοι κληρικοί με μεγαλύτερη προσφορά δίνοντας στον αγώνα ακόμα και την ζωή τους
.
Σε αντίθεση με τους λίγους Μητροπολίτες που πήραν ανοιχτά το μέρος της Αντίστασης ,οι περισσότεροι ήταν ουδέτεροι η συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές . Και βέβαια ουδέτερος απέναντι στον κατακτητή δεν υπάρχει . Ουσιαστικά ήταν συνεργάτες . Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων που πρωταγωνίστησε στην ατιμωτική συνθηκολόγηση του Τσολάκογλου .Ο Σπυρίδων με φλογερά τηλεγραφήματα αναγνώριζε στον πρόσωπο του ΧΙΤΛΕΡ το λαμπρό μέλλον της Ευρώπης .Ο Σπυρίδων ανταμείφτηκε το 1949 με το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου Ελλάδας.
Άλλη μία τέτοια φιλογερμανική φυσιογνωμία ήταν ο Μητρ. Σελίνου και Κισάμου Αγαθάγγελος γνωστός για τους Ναζιστικούς Χαιρετισμούς του . Αλλά και πολλοί άλλοι......
Στην πατριωτική πλευρά έχουμε τους γνωστούς Ιωακείμ Κοζάνης , Αντώνιο Ηλείας , Ιωακείμ Χίου , ο Ειρηναίο Σάμου και Ικαρίας , Καλλίνικο Ελασώνος .
Θετική σε σχέση με άλλους ήταν και η στάση του Μητροπολίτη Ιωακείμ Δημητριάδος ( Μαγνησία) όχι όμως στον βαθμό που του καταμαρτυρούν μεταγενέστεροι φίλοι του ερευνητές .Αν κάποιος διαβάσει το βιβλίο του (1950) και είναι λίγο υποψιασμένος, καταλαβαίνει αρκετά .Γράφει με εμπάθεια ενάντια στο ΕΑΜ διαστρεβλώνοντας γεγονότα . Έχουμε και τον μετέπειτα Μητροπολίτη Δημητριάδος Δαμασκηνό (1956-1968) που σαν Αρχιμανδρίτης στην Κόρινθο στην διάρκεια της κατοχής, φιλικά προσκείμενος στο ΕΑΜ ,αιχμαλωτίστηκε και στάλθηκε όμηρος στα Γερμανικά Στρατόπεδα . Ο Δαμασκηνός είχε την τύχη των τριών πρώτων που μετά την απελευθέρωση διώχτηκαν . Αυτός διώχτηκε για δεύτερη φορά από την Χούντα καταγγελλόμενος από φιλικά της, γνωστά πρόσωπα του Βόλου.
Ο απλός κλήρος σε γενικές γραμμές έδειξε θετική στάση στων αγώνα κατά του φασισμού ( αυτόν που ξεχνάει η Κεραμέως ) . Στο ΕΑΜ οργανώθηκαν με τον έναν η άλλο τρόπο το 1/3 περίπου των ιερωμένων .Ο Παπαχολέβας εκλέχτηκε μάλιστα Γραμματέας της Πανκληρικής Ένωσης Ελλάδας, που ήταν τότε φιλοΕΑΜική . Και στον υγιή ΕΔΕΣ οργανώθηκαν αρκετοί παπάδες .
ΟΙ καταγραμμένοι κληρικοί που έπεσαν θύματα της Ναζιστικής φρίκης και των παρακρατικών ,είναι 103 . ΜΗΤΡΟΠΟΛΊΤΗΣ ΚΑΝΕΝΑΣ .Στο νομό μας έχουμε το παπά Κωσταντή Πανταζή της Κερασιάς και της Χλόης Βελεστίνου, παπαΧαράλαμπο Παπαδόπουλο από ντόπιους δοσίλογους . Ίσως και άλλους που δεν έχουν καταγραφεί και εγώ δεν γνωρίζω .Ακόμα και οι ίδιοι οι Μητροπολίτες δεν φρόντισαν να καταγράψουν τους νεκρούς κληρικούς .
Από τους πρώτους που οργανώθηκαν στο ΕΑΜ στον Βόλο ήταν ο Παπαθεοφάνης Μπετσίστας
.
Είναι πολλοί οι κληρικοί που πρέπει να μνημονευτούν .Ενδεικτικά ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Λιούλιας στην Κοζάνη ο οποίος δεν λύγισε στα βασανιστήρια και εκτελέστηκε .΄
Με κτηνώδη τρόπο βασανίστηκε ο ΠαπαΔημήτρης Βαστάκης . Δεν λύγισε , δεν πρόδωσε ,τουφεκίστηκε.
Μεγάλη η προσφορά η του ΠαπαΣτάθη Κτενά . Μετά την απελευθέρωση τιμήθηκε με 12 χρόνια φυλάκιση για την προσφορά του στον Αγώνα . Το ίδιο και ο ΠαπαΔημήτρης Κουτσούμπας από την περιοχή του Δομοκού . Δεν λύγισε δεν πρόδωσε, τουφεκίστηκε . Τίμησε το ράσο του .
Στα πρόσωπα του μικρού σε αριθμό κληρικών που αναφέρω τιμούμε όλους τους κληρικούς που αντιπάλεψαν τον φασισμό και τους δωσίλογους , Ακόμα και αυτούς που μετά την απελευθέρωση αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν στο μετεμφυλιακό κράτος αλλά στην κατοχή ήταν με τον Λαό και ΟΧΙ με τους ουδέτερους και κουκουλοφόρους.
Αιωνία τους η μνήμη και αξιομακάριστοι, για χρησιμοποιήσω δική τους ορολογία

Πηγές Νίτσα Κολιού , Δημήτρης Κα’ί’λας ( εξαιρετικό αφιέρωμα ) Γιωργος Καραγιαννης, Ιωακείμ Δημητριάδος . 4τομο ΣΤ΄ΑΡΜΑΤΑ, ΣΤ’ΑΡΜΑΤΑ , δημοσιεύσεις .

Στα μέλη του ΣΙΜΕΑ περιλαμβάνεται εγγονός εκτελεσμένου παπά .




ΤΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ   1944     80 χρόνια από τον θάνατο του δημοκράτη αγωνιστή, δημοσιογράφου και λόγιου Τάκη Οικονομάκη (1886-1944)   ...