Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ



ΣΙΜΕΑ


Η Παράδοση Αθήνας στους Γερμανούς

Κείμενο: Απόστολος Κ.Αποστολάκης

Η 27η Απριλίου του 1941 συνέπιπτε με την Κυριακή του Θωμά .
Το πρω'ί' στις 8, στην διασταύρωση της Κηφισίας με Αλεξάνδρας, στο καφενείο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ του Κρητικού Αντρέα Γλετζάκη,έγινε η παράδοση της Αθήνας στον Γερμανικό στρατό .
Ο Φρούραρχος των Αθηνών Χρήστος Καβράκος,(1) ο Δήμαρχος της πόλης Αμβρόσιος Πλυτάς , ο Δήμαρχος Πειραιά Μιχ. Μανούσκος και ο Νομάρχης Αττικοβοιωτίας Κ. Πεζόπουλος, όλοι πιστοί υπηρέτες του ΒασιλοΜεταξικού καθεστώτος , παρέδωσαν την τύχη της πόλης στον Συνταγματάρχη Φον Σέιμπεν ." Η χαμογελαστή έκφραση στο πρόσωπο του Καβράκου φανερώνει τα Γερμανόφιλα συναισθήματά του. φωτό 1και 2"
Από τη Ελληνική αντιπροσωπεία απουσίαζε ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί . Το γεγονός αυτό του επιφύλαξε την καθαιρεσή του.
Ο δεκάχρονος τότε γιος του καφετζή Μάρκος Γλετζάκης, θυμάται μερικές δεκαετίες αργότερα και εξιστορεί (2)
«Από τα χαράματα ο πατέρας μου τριγύριζε σαν το λιοντάρι στο κλουβί μέσα στο σπίτι, ως τη στιγμή που χτύπησε το τηλέφωνο. Την προηγούμενη ημέρα είχε εκδοθεί διαταγή από το Φρουραρχείο να μείνουν καταστήματα και σπίτια κλειστά. Σήκωσε το ακουστικό, του είπαν να κατέβει στο καφενείο, να το ανοίξει, ήταν προσωπική διαταγή του Καβράκου, θα συνέβαινε κάτι σημαντικό» διηγείται ο κ. Γλεντζάκης ενθυμούμενος εκείνη την ημέρα.
Ο Ανδρέας Γλεντζάκης κατέβηκε. Τον είχαν όμως ζώσει τα φίδια. Ούτε πρόσεξε που τον ακολούθησα ούτε τον ένοιαξε. Ανοιξε το καφενείο, έβαλε φωτιά για τη χόβολη, τακτοποίησε τα μαρμάρινα τραπεζάκια. Περίμενε. Όπως περίμενε, με κρατημένη την ανάσα της, όλη η Αθήνα. Στις 8 το πρωί οι πρώτοι μοτοσικλετιστές με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγό της Βέρμαχτ Φριτς Ντίρφλιγκ σταματούσαν μπροστά από το καφενείο. Οι Έλληνες επίσημοι είχαν μαζί τους τον γερμανομαθή συνταγματάρχη Κώστα Κανελλόπουλο, που ανέλαβε χρέη μεταφραστή, τον υποδέχθηκαν και του υπέβαλαν το αίτημα παράδοσης. Ο Ντίρφλιγκ δήλωσε αναρμοδιότητα και έστειλε αγγελιαφόρο να ειδοποιήσει τον διοικητή του, συνταγματάρχη Χέρμαν φον Σέφεν, που βρισκόταν ακόμη στο Μπογιάτι, τον σημερινό Αγιο Στέφανο. ΄
Όταν κατέφθασε ο Γερμανός Συνταγματάρχης με το επιτελείο του είχαν ετοιμαστεί με διαταγή του Καβράκου καφέδες τους οποίους οι Γερμανοί αρνήθηκαν να πιούν .
Αντίθετα όπως θυμάται ο μικρός Μάρκος έπεσαν με τα μούτρα στα νεράτζια που είχαν οι νερατζιές της γειτονιάς .<<
Το πρωτόκολλο παράδοσης υπογράφηκε επάνω σε ένα μαρμάρινο τραπέζι του καφενείου, Η αντιπροσωπεία των Ελλήνων αξιωματούχων ακολούθησε τους Γερμανούς μοτοσικλετιστές και τον Φον Σέιφεν, επιβιβαζόμενη στα τεθωρακισμένα Γερμανικά οχήματά με προορισμό το Σύνταγμα. Μέσα στην επόμενη ώρα οι Γερμανοί θα καταλάμβαναν τα κύρια δημόσια κτίρια, θα εγκαθιστούσαν, προσωρινά, την Ανώτατη Διοίκηση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και θα ύψωναν τη σβάστικα στην Ακρόπολη.
Στην Αθήνα ξεκινούσε μια τραγική περίοδος τρεισήμισι χρόνων . Όταν θα έρχονταν η πολυπόθητη μέρα της ελευθερίας τον Οκτώβρη του 44, θα είχαν εξοντωθεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοικοί της από τις εκτελέσεις αλλά κυρίως από την πείνα.
Σημειώσεις: 1)Ο Υποστράτηγος Καβράκος αποστρατεύτηκε κρατώντας όμως στενές επαφές με τους Γερμανούς. Ανταμείφτηκε με την θέση του διευθυντή της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών με καθήκον να συγκεντρώσει την γεωργική παραγωγή για τις ανάγκες των στρατευμάτων κατοχής.Έχει αναμφισβήτητα και αυτός ευθύνη για τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς του πρώτου χειμώνα Το παρελθόν του όμως ήταν βεβαρυμένο από την δεκαετία του είκοσι . Το 1925 σαν φρούραρχος Τρικάλων σε μία Αγροτική διαδήλωση τον Φεβρουάριο ,διέταξε πυρ κατά των συγκεντρωμένων Αγροτών με αποτέλεσμα 7 νεκρούς και 25 τραυματίες.
Τον Δεκέμβρη του 44 τον εκτέλεσε η ΟΠΛΑ.
Μετά την πτώση της Χούντας η Κυβέρνηση Κ.Καραμανλή τον τίμησε ονομάζοντας την Σχολή Υπαξιωματικών του Πεζικού στα Τρίκαλα με το ονομά του. Παρά τις προτάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ , ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κατορθωτό να αλλάξει το όνομα του στρατοπέδου. Στο προαύλιο της σχολής υπάρχει μέχρι σήμερα η προτομή του
2) συνέντευξη στο ΒΗΜΑ 24-4-2010
Πηγές: Φλάισερ χαγκεν . Γρηγοριάδης Φ, Μαζάουερ Μαρκ. Στα ΑΡΜΑΤΑ , Χανδρινός Ιάσων,Αφιερώματα εφημερίδων.



ΤΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ   1944     80 χρόνια από τον θάνατο του δημοκράτη αγωνιστή, δημοσιογράφου και λόγιου Τάκη Οικονομάκη (1886-1944)   ...