Σάββατο 30 Μαΐου 2020

ΟΡΜΑΝ ΜΑΓΟΥΛΑ 20

39+ 1 ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΣΤΟ ΟΡΜΑΝ ΜΑΓΟΥΛΑ
31-5-2020    

https://www.facebook.com/simea2016/posts/1190628107945761


Πραγματοποιήθηκε χθες 30 Μαου  από τον Δήμο Φαρσάλων και την τοπική κοινότητα Δασόλοφου εκδήλωση- μνημόσυνο για τα 40 θύματα της Γερμανικής θηριωδίας .
Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου με την πρόεδρο Αγγελική Νικολάου ,τον Γραμματέα Απόστολο Αποστολάκη ,τον ταμία Ααρών Αβδελά και τα μέλη Γεωργία Μαραϊδώνη, Ευθύμη Τσάμη , Σωτήρη Χαλκιά και Γιάννη Μελιτζανά
Ο Δήμος Φαρσάλων φέτος μας έκανε την τιμή να μας αναθέσει την εξιστόρηση των γεγονότων της ομαδικής εκτέλεσης στο ΟΡΜΑΝ ΜΑΓΟΥΛΑ .(1) Προηγήθηκε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ .Ιορδάνη  Εσκίογλου   και του πρώην Δημάρχου  Πορταριάς Βασίλη Κοντορίζου .  Το στεφάνι του ΣΙΜΕΑ κατέθεσε το μέλος του Συλλόγου  Γεωργία  Μαραδώνη,  ανιψιά  εκτελεσμένου .
 
 
Η Ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον  Απόστολο Κ. Αποστολάκη

Κύριε Δήμαρχε . κύριε Πρόεδρε της τοπικής κοινότητας, αγαπητοί φίλοι και συγγενείς των εκτελεσμένων .


Η   σημερινή εκδήλωση γίνεται προκειμένου οι αρχές του τόπου και οι συγγενείς των εκτελεσμένων, να τιμήσουν την θυσία τους και να θυμηθούν τα γεγονότα που σημάδεψαν αυτόν τον τόπο .Αξίζουν έπαινοι στον Δήμο Φαρσάλων και στην τοπική κοινότητα για την διοργάνωση . 
Οφείλουμε όμως τα γεγονότα να τα θυμόμαστε πάντα, να τα αναφέρουμε , και να τα εξιστορούμε στις νεότερες γενιές προκειμένου να μην ξεχαστούν στο διάβα του χρόνου . Οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να κρατάμε ζωντανή την μνήμη ειδικά τώρα που γίνονται συντονισμένες προσπάθειες και από Γερμανικούς φορείς  όπως το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και άλλους να αλλοιωθεί η μνήμη και να αποσιωπηθούν η να αμβλυνθούν τα εγκλήματα των Γερμανών Ναζί .
Τα γεγονότα είναι δυστυχώς σε λίγους γνωστά .Ακόμη και στα διπλανά χωριά δεν γνωρίζουν η αδιαφορούν για το γεγονός . Δεν ήταν βλέπετε ντόπιοι οι εκτελεσμένοι ……. Η Ελληνική πολιτεία για 35 ολόκληρα χρόνια είχε ξεχάσει τους νεκρούς και ήταν προς τιμή του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου Δασόλοφου και ειδικά του προέδρου Γιώργου Σπανού που το 1980 πήραν  επίσημη απόφαση να τιμούν κάθε χρόνο την μαύρη επέτειο. Μπορεί οι νεκροί να μην ήταν από το χωριό, αλλά η πρωτοβουλία του κοινοτικού Συμβουλίου ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με τις πανανθρώπινες Ελληνικές παραδώσεις για τιμές στους νεκρούς . Ας θυμόμαστε  τους Αρχαίους κλασικούς που έγραψαν αξεπέραστα θεατρικά έργα για να τους τιμήσουν. Για παράδειγμα τον Σοφοκλή με την Αντιγόνη.
Ας θυμηθούμε όμως πολύ σύντομα τα γεγονότα
1944 …Οι Γερμανοί Ναζί  ένα χρόνο πριν την λήξη του πολέμου που ήταν η  8η ξημερώματα  9ης  Μαου του 45, έβλεπαν ότι η πλάστιγγα του πολέμου σιγά -σιγά γέρνει σε βάρος τους . Έβλεπαν τους Σοβιετικούς από ανατολικά και τους συμμάχους τους ΑγγλοΑμερικάνους από τα Δυτικά να τους κυκλώνουν και ένιωθαν σαν πληγωμένες ύαινες. Στον  Εθνικό μας χώρο οι ΑΝΤΑΡΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ  σύμφωνα με τις οδηγίες του  Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής στο οποίο είχαν ενταχθεί, τους παρενοχλούσαν συνεχώς με σαμποτάζ και επιθέσεις .  Ο ΕΛΑΣ στην Θεσσαλία ήταν κυρίαρχος ιδιαίτερα μετά τον αφοπλισμό της Ιταλικής Μεραρχίας ΠΙΝΕΡΟΛΟ .
Οι Γερμανοί προσπαθώντας να εξοικονομήσουν δυνάμεις,  στρατολογούσαν και εξόπλιζαν με την βοήθεια της κυβέρνησης Ράλλη τα γνωστά Τάγματα Ασφαλείας και  στην περιοχή μας τα ΕΑΣΑΔ . Στην Μάχη για την προστασία της σοδειάς, από την μια πλευρά ήταν οι Θεσσαλοί αγρότες και τμήματα του ΕΛΑΣ και από την άλλοι οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους.
Το χρονολόγιο των μαχών στην Θεσσαλία για τον μήνα Μάϊο του 44 είναι πολύ πλούσιο. Μια τέτοια μάχη  έδωσαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ  με τους Γερμανούς σε αυτόν εδώ τον σταθμό . Μία ίλη της Θεσσαλικής ταξιαρχίας ιππικού με τον  Ανθυπίλαρχο Κοντούλη σταμάτησε το τρένο στο οποίο επέβαιναν Γερμανοί . Αφού πρώτα κατέβασαν τους Έλληνες επιβάτες,, επιτέθηκαν στους κατακτητές.   Στην μάχη που ακολούθησε οι Γερμανοί είχαν 4 νεκρούς.
 Η τακτική τους ήταν η συνηθισμένη .
Για κάθε νεκρό Γερμανό στρατιώτη 10 Έλληνες .
Έτσι πήραν 40 ανθρώπινες ψυχές που είχαν φυλακισμένες και τους έφεραν εδώ για εκτέλεση . Οι 26,ήταν από τα χωριά γύρω από τον  Βόλο . 14 από Λεχώνια , 6 από Πορταριά , 3 από Άγιο Βλάσιο , 1 από Άλλη Μεριά , 1 από Άνω Βόλο, 1 από Βόλο . Φυλακισμένοι όλοι στη γνωστή  Κίτρινη Αποθήκη . Οι πιο πολλοί είχαν συλληφθεί και φυλακισθεί με την υπόδειξη των ΕΑΣΑΔ Βόλου . Μαζί με αυτούς και άλλοι 14 από την Λάρισα και τα χωριά του νομού . Τους έφεραν εδώ με φορτηγό…….. Όλοι τους ΕΑΜίτες όπως έγραφε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ του Βόλου δύο μέρες μετά στις 2-6-44 αναφέροντας ένα-ένα τα ονόματα.
Εδώ σ’αυτόν τον χώρο, τα ΕΑΣΑΔ ανέλαβαν την απάνθρωπη και βρώμικη δουλειά της κρεμάλας .
Όπως εξιστορεί ο Σιδηροδρομικός Βασίλης Φλέγκας που ήταν κλεισμένος μέσα στον σταθμό  και παρακολουθούσε , οι ΕΑΣΑΔίτες ετοίμασαν 40 κρεμάλες από καλώδιο στα γύρω δέντρα και στα κάγκελα των παραθύρων και δύο , δύο τους κατέβαζαν από το φορτηγό αυτοκίνητο και τους κρεμούσαν .
 39 άντρες και μία γυναίκα .
Δεν δίστασαν οι Χιτλερικές μαριονέτες  να κρεμάσουν και την εικοσιεξάχρονη έγκυο Ελένη Μουρογιάννη.  Όπως έγραφε η Βολιώτικη εφημερίδα ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ λίγους μήνες μετά, η Μουρογιάννη δεν δέχτηκε να τις περάσουν την θηλιά τα βρώμικα χέρια των ΕΑΣΑΔιτών . Την πέρασε μόνη της .
 Μία μέρα μετά οι κάτοικοι των γύρω χωριών τους κατέβασαν από την κρεμάλα και τους έθαψαν ομαδικά στον ιερό τάφο που είναι μπροστά μας. 
 
 Ο κάθε εκτελεσμένος είχε την δική του ιστορία στον αγώνα για την ελευθερία. Αξίζει όμως να αναφέρουμε τον γιατρό Χαράλαμπο Πορλίγκη . ΌΧΙ γιατί η ζωή του είχε μεγαλύτερη αξία από των άλλων . Αλλά γιατί τα ΕΑΣΑΔ δεν συγχώρησαν ειδικά αυτόν, έναν άνθρωπο της εκκλησίας και  μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ,συντηρητικό και σεβάσμιο, που είχε  όμως το θάρρος να συνταχθεί με το ΕΑΜ –ΕΛΑΣ και να υπηρετήσει τον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας . Τον συνέλαβαν , τον έκλεισαν στην Κίτρινη Αποθήκη και τον εκτέλεσαν μαζί με τους συναγωνιστές του εδώ , σε αυτόν το τόπο.
Η Θυσία των 40 πατριωτών δεν πήγε χαμένη . Έτσι ελευθερώθηκε η πατρίδα . Με θυσίες, αίμα και τόλμη .Γιατί τόλμη είχαν τα δύο νέα παιδιά , ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας που σαν σήμερα στις 30 Μαου του 41 κατέβασαν την Χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη .         Ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Ευρώπη.  
 Είναι άδικο και ανιστόρητο αυτό που ξεστομίζουν μερικές φορές κάποιοι,  ότι για τις εκτελέσεις αθώων έφταιξαν οι αγώνες των αντιστασιακών . Με αυτή την λογική δεν θα έπρεπε να γίνει η επανάσταση του 21 που θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της  σε λίγους μήνες . Γιατί και οι Τούρκοι  σκότωναν και έκαιγαν χωριά.
Τιμούμε την Εθνική Αντίσταση , τιμούμε τους νεκρούς του αγώνα . Αθάνατοι.
Σας ευχαριστώ.   

 Σημείωση: Το Ορμάν Μαγούλα είναι το παλιό όνομα του οικισμού Κάτω Δασόλοφος. Από εκεί πήρε το όνομα και ο Σιδηροδρομικός σταθμός της γραμμής Βόλου -Καλαμπάκας

 Η αντιπροσωπεία του ΣΙΜΕΑ: Από αριστερά: Αγγελική Νικολάου ,Γεωργία Μαρα'ι'δώνη ,Σωτήρης Χαλκιάς, Απόστολος Αποστολάκης ,Ααρών Αβδελάς, Ευθύμης Τσάμης

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Ιορδάνης Εσκίογλου






 Ο Γραμματέας του ΣΙΜΕΑ Απόστολος Αποστολάκης στον κεντρικό λόγο


Στο προσκλητήριο νεκρών η κ. Βούλα Μπαλαμπάνη
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Φαρσάλων και ο Σωτήρης Χαλκιάς εγγονός εκτελεσμένου




Η Γεωργία Μαρα'ι'δώνη ανιψιά εκτελεσμένου και μέλος του ΣΙΜΕΑ


Ο εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής κοινότητας Βόλου κ.Ααρών Αβδελάς.





Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χρήστος Βασιλόπουλος

ΤΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ   1944     80 χρόνια από τον θάνατο του δημοκράτη αγωνιστή, δημοσιογράφου και λόγιου Τάκη Οικονομάκη (1886-1944)   ...