Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

ΚΡΑΣΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

Νίκος Κρασούλης ( Πιπίνος)
Ο Μπουρλοτιέρης του Πηλίου





Του Αποστόλου Κ. Αποστολάκη

Είναι γνωστό όπως γνωστά είναι και τα αίτια που αρκετοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης έπαιρναν ψευδώνυμα . Το έκαναν από τον πρώτο καιρό για να μη γίνεται γνωστή η ταυτότητα τους και η δράση τους στην Αντίσταση . Το έκαναν επίσης και για προστασία των οικείων τους από τις προδοτικές συμπεριφορές των δοσιλόγων . Το όνομα το διάλεγαν συνήθως οι ίδιοι .

Στην περίπτωση του Νίκου Κρασούλη το ψευδώνυμο ΠΙΠΙΝΟΣ το έδωσαν οι συμπολεμιστές του . Απόλυτα ταιριαστό με την ειδικότητα και την δράση του στην διάρκεια της κατοχής αφού σαν ειδικός στις ανατινάξεις του ταίριαζε το όνομα του μπουρλοτιέρη της επανάστασης του είκοσι ένα.
Παλιός Λατόμος στα λατομεία του Πηλίου ο Κρασούλης ήξερε από δυναμίτες . Τους χρησιμοποιούσε και στην δεύτερη δουλειά του στο ψάρεμα αφού τότε ήταν κάτι συνηθισμένο και επιτρεπτό . Στο χωριό του στο Προμύρι του Νοτίου Πηλίου τον βρήκε και τον οργάνωσε ο πρωτοπόρος Αντιστασιακός της Μαγνησίας Μιχάλης Παπαδάμος .(1) Ο Παπαδάμος ( Φεραίος) μαζί με τον συγχωριανό του από το Βελεστίνο, Λάζαρο Ιωαννίδη βρήκαν τον Κρασούλη και τον επίσης Προμυριώτη Κουτσοβαγγέλη οι οποίοι ήταν κυνηγημένοι από τους Ιταλούς και τους οργάνωσαν στην πρώτη ομάδα με αρχηγό τον γιατρό από την Αργαλαστή Στάθη Ανέστη ( Σκουφάς)
Εβδομάδες γύριζαν στα χωριά του Πηλίου, Μηλιές , Άγιο Λαυρέντιο Άγιο Βλάσιο , Αργαλαστή ,Αγριά για να στρατολογήσουν αντάρτες στην ομάδα τους . Στην Αγριά τους ακολούθησαν τέσσερις Χωροφύλακες με τα όπλα τους . Στην Κερασιά όπου είχαν στήσει το πρώτο αρχηγείο οι αντάρτες που είχε φέρει μαζί του ο Κατσίνος ( Κατσαντώνης) από τον Όλυμπο, πήρε εντολή λόγω της γνώσης του στα εκρηκτικά να δημιουργήσει δική του ολιγομελή ομάδα .

Στο Γερμανικό ναυαγισμένο πλοίο κοντά στο Πουρί βρήκαν τα εφόδια που χρειάζονταν. Στο πλοίο εκτός από δυναμίτη βρέθηκε αρκετή ποσότητα μεγάλων βλημάτων και σφαιρών . Με την βοήθεια και των ψαράδων της περιοχής έβγαζαν το μπαρούτι από τα βλήματα και ο ΠΙΠΙΝΟς έφτιαχνε βόμβες των 10 οκάδων οι οποίες ήταν ικανές να γκρεμίζουν κτίρια και γέφυρες .
Πρώτη μεγάλη δοκιμή της πατέντας Κρασούλη και μάλιστα απόλυτα πετυχημένη ήταν στην Μάχη της Τσαγγαράδας στις 24 Μαρτίου του 43.
Oι βόμβες του Κρασούλη γκρέμισαν ένα μέρος του Ξενοδοχείου αναγκάζοντας τους πολιορκημένους Ιταλούς να παραδοθούν .
Την περιγραφή της μάχης την εξιστόρησε ο Ανθυπολοχαγός Φραγγινέας ,(2) όπως γράψαμε σε άλλο αφιέρωμα.
Ο Κρασούλης λόγω της ειδικοτητάς του ίσως ήταν ο περισσότερος μπαρουτοκαπνισμένος αντάρτης της περιοχής . Τον καλούσαν παντού με την ομάδα του να ετοιμάσει σαμποτάζ με δυναμίτες και τις αυτοσχέδιες βόμβες του για ανατινάξεις και αιφνιδιασμούς . Ανατίναξε την γέφυρα πριν τον Άγιο Λαυρέντιο , δύο μικρές γέφυρες πριν την Αλικόπετρα για να κόψουν την επικοινωνία των κατακτητών προς τα Χάνια και το Ανατολικό Πήλιο . 


Μεγάλη η προσφορά του στην ναρκοθέτηση και αποναρκοθέτηση πολλών περιοχών . Με την ομάδα του εκκαθάρισε από τις νάρκες όλο το Χορευτό και τον Αγιόκαμπο μετά την αποχώρηση των Ιταλών . Στην ομάδα του ήταν και ένας Ιταλός που είχε προσχωρήσει στον ΕΛΑΣ αλλά δυστυχώς σκοτώθηκε σε ατύχημα στην διάρκεια αποναρκοθέτησης περιοχής στον Αγιόκαμπο .
Μετά την δημιουργία του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ τον Οκτώβριο του 43, δημιουργήθηκε Λόχος Μηχανικού στον οποίο ανέλαβε υπεύθυνος με καπετάνιο τον Κώστα Διαμαντόπουλο
Στην μάχη της Κερασιάς ο Κρασούλης ναρκοθέτησε την περιοχή για να εμποδιστούν οι Γερμανοί στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πού έκαναν τον Μάρτιο του 44.
Στην μάχη των Λεχωνίων μία μέρα μετά την δολοφονία της οικογένειας Τοπάλη(3), από τους Γερμανούς και τα ντόπια ΕΑΣΑΔ, ο Κρασούλης ήταν που πήρε την διαταγή από τον ίδιο τον διοικητή του Συντάγματος Ταγματάρχη Κώστα Μαλιαρό .
Ξεκίνα Πιπίνο........ήταν το σύνθημα στις 11 ακριβώς το βράδυ της 7ης Ιουλίου . Οι δυναμίτες του Κρασούλη γκρέμισαν ολόκληρο κτίριο με Γερμανούς και ντόπιους δοσίλογους . 110 αναφέρουν τα ημερολόγια του Συντάγματος για την μάχη των Λεχωνίων . Οι Τοπάλαινες πήραν την εκδικησή τους.
Πολύ μεγάλη επιχείρηση ήταν η ναρκοθέτηση του δρόμου στην περιοχή του Λατομείου για να εμποδιστεί η αποχώρηση των Γερμανών τον Οκτώβριο του 44 λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση . Οι Γερμανοί έβρισκαν με τα ειδικά μηχανήματα τις νάρκες του Κρασούλη και τις αποσυνέδεαν. Από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι στις 17 Οκτωβρίου κράτησε το βάλε βγάλε των ναρκών αναφέρει ο επιτελάρχης του 54ου Συντάγματος Γρηγόρης Ρέντης. Χρειάστηκε να εξολοθρευτεί με σαμποτάζ όλη την ομάδα των Γερμανών, τινάζοντας στον αέρα το αυτοκίνητο που μετέφερε δώδεκα ναρκοσυλλέκτες. Τρεις μέρες προσπαθούσαν 2500 Γερμανοί να απαγκιστρωθούν από τον Βόλο με πολλούς νεκρούς.
Άλλη πατέντα του Κρασούλη ήταν να κρεμάει χειροβομβίδες στα βάτα με τέτοιο τρόπο ώστε να σκάνε όταν τις ακουμπούσαν οι Γερμανοί .
Ο Κρασούλης μπήκε και αυτός και αυτός θριαμβευτής στον Βόλο την ημέρα της απελευθέρωσης αλλά δεν μπόρεσε να χαρεί όπως οι περισσότεροι αντάρτες . Μετά από λίγες ώρες ξεκούραση πήρε διαταγή να βοηθήσει στην αποσύνδεση των εκρηκτικές υλών που είχαν βάλει οι Γερμανοί στο λιμάνι και να εκκαθαρίσει μία μεγάλη περιοχή προς την περιοχή της Κριθαριάς . Όλοι γλεντούσαν αλλά η ομάδα του Κρασούλη έβγαζε τις νάρκες των Γερμανών προκειμένου να σωθούν ζωές Ελλήνων .
Εκεί έγινε το ατύχημα που έχασε το ένα του μάτι . Μετά την απελευθέρωση στις μέρες της χαράς. Υπήρχε όμως και νεκρός την ίδια μέρα επάνω στο καθήκον της αποναρκοθέτησης . Ο άτυχος Θάνος Παλιάς έχασε την ζωή του .
Ήταν πολλές οι επιχειρήσεις που πήρε μέρος ο Πιπίνος. Αναφέραμε ενδεικτικά μερικές .
Αυτή ήταν η προσφορά και η δράση του ΠΙΠΙΝΟΥ . Εφάμιλλη με του άλλου μπουρλοτιέρη του Θεσσαλικού ΕΛΑΣ . Του Βρατσάνου ο οποίος τιμήθηκε το 2017 με απόφαση της Κυβέρνησης η οποία έδωσε το ονομά του σε τούνελ των ΤΕΜΠΩΝ.
Ο Κρασούλης « τιμήθηκε» μετά τον πόλεμο όπως οι περισσότεροι ΕΑΜικοί αγωνιστές. Εξορίστηκε στην Λήμνο και Μακρόνησο.

Πηγές: Νίτσα Κολιού . Γρηγόρης Ρέντης, Γ. Παπαδόπουλος, Γιάννης Μαντίδης, Θεοδ. Μαρσέλος,
Ευχαριστώ τον Γιάννη ,γιο του Νίκου Κρασούλη για την βοήθεια.

Στην πρώτη φωτογραφία .Από την επάνω σειρά : ο πρώτος νοσοκόμος στο ιατρείο Κερασιάς , Ο Κώστας Χράπαλος, ο Αρχίατρος του Αντάρτικου Νοσοκομείου Νίκος Κωσταντινόπουλος, μετέπειτα μαιευτήρας και κλινικάρχης, μ ε την στολή ο Κρασούλης, δίπλα του ο Θανάσης Ράγκος ,η δασκάλα Κορδίστα και δίπλατης ο Θανάσης Καμπέρης l
1και 2:Για τον Παπαδάμο και τον Φραγγινέα στα ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ του blog
3) Βιβλίο Γιάννη Μαντίδη





9η Μαη 2024

  Ο ΣΙΜΕΑ   διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την 9 η του Μάη και τα 60 εκ. νεκρούς του 2ουΠολέμου με προσκεκλημένο ομιλητή το...