Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


 Δημήτριος Πετρουλάκης 

 


 


 

Ένας Βασιλόφρων στον ΕΛΑΣ

Του Αποστόλου Κ. Αποστολάκη  


" Τι πειράζει που είναι μαζί μας και κουμουνισταί; Μήπως αυτοί δεν είναι Έλληνες; Μήπως και αυτοί δεν εδεινοπάθησαν από τους καταχτητές ; Η μήπως νομίζετε ότι στερούνται πατριωτισμού και τον έχετε εσείς μονοπώλειο;"

 Απόσπασμα από επιστολή του Βασιλικού Συνταγματάρχη Δημήτρη Πετρουλάκη

Έχουμε ξαναγράψει ότι σύμφωνα με τις έγκυρες πηγές που υπάρχουν, οι μόνιμοι αξιωματικοί του στρατού στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μπήκαν στον αγώνα κατά των κατακτητών όταν και όσο έπρεπε. Υπήρχε καταρχήν ένα μεγάλος αριθμός φανατικών Μεταξικών  Γερμανόφιλων αξιωματικών που πήρε αξιώματα από την πρώτη ξενόδουλη κυβέρνηση Τσολάκογλου

.Ακόμα και αυτός ο πρωταγωνιστής του Αλβανικού μετώπου στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος  λέρωσε την ιστορία του ως διορισμένος για λίγο καιρό υπουργός και αργότερα Νομάρχης Αττικοβοιωτίας.   Υπήρχε ένας σοβαρός αριθμός αξιωματικών που διέφυγαν στην Μέση Ανατολή και δημιούργησαν τις δύο Ταξιαρχίες αλλά λίγο χρησιμοποιήθηκαν σε μάχες στην Αφρική ενάντια στους Ιταλούς και τους Γερμανούς του Ρόμελ , Αναφέρεται συχνά το Ελ Αλαμέιν αλλά εκεί είχε βοηθητικό ρόλο  και άσκοπα θύματα όπως αναφέρει και ο ίδιος στρατηγός Κατσώτας

Το θέμα της Μέσης Ανατολής είναι πολύ περίπλοκο και μεγάλο και δεν είναι ο σκοπός της σημερινής ανάρτησης .(1)
Ο μεγαλύτερος αριθμός αξιωματικών κρατούσε στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις και το σήμα από τον Στρατάρχη Παπάγο ο οποίος δεν ακολούθησε τον Βασιλιά του και την Κυβέρνηση στο Κάϊρο τον Μάϊο του 41. Ο ίδιος ο Παπάγος πήρε πρωτοβουλία να οργανώσει αντίσταση μόλις στις 21 Μαου του 43 όταν πια φαίνονταν καθαρά ότι μετά την συντριβή των Γερμανών στο Στάλιγγραντ και την προέλαση  των Αγγλοαμερικάνων στην Βόρεια Αφρική, η νίκη των αντιφασιστικών συμμαχικών δυνάμεων ήταν σίγουρη .Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ όπως ονομάστηκε η οργάνωση μόνο προβλήματα δημιούργησε αφού ακόμα και αυτοί οι αξιωματικοί που εντάχθηκαν στον ΕΔΕΣ τον εγκατέλειψαν για να στελεχώσουν τα Τάγματα Ασφαλείας. .Η ιστορία της οργάνωσης αυτής κράτησε μόνο δύο μήνες αφού τον  Παπάγο τον συνέλαβαν οι Γερμανοί μετά από κάρφωμα φιλογερμανού αξιωματικού της Σ.Ι. (2)

Στις Τάξεις του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ είναι γνωστό ότι μόνο μερικές δεκάδες προσχώρησαν στην αρχή . Στην πορεία όμως μετά την επιτυχία της κοινής προσπάθειας ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ στον Γοργοπόταμο, άρχισαν να βλέπουν με διαφορετικό μάτι την δυσφημισμένη οργάνωση του ΕΑΜ. Στις τάξεις των στρατιωτικών υπήρχε η προπαγάνδα ότι ο ΕΛΑΣ είναι Κομουνιστικός στρατός και ο σκοπός του δεν είναι ο απελευθερωτικός αγώνας αλλά η εγκαθίδρυση Κομουνιστικού καθεστώτος .Ακριβώς ότι έλεγαν οι Γερμανοί. Η προπαγάνδα αυτή επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό και τους αντιβασιλικούς αξιωματικούς που είχαν εκδιωχτεί το 1935 . Όλα άλλαξαν ριζικά μετά την προσχώρηση του Συνταγματάρχη Στέφανου Σαράφη . Εκατοντάδες αξιωματικοί έσπευσαν να τον ακολουθήσουν . Μερικοί από αυτούς ήταν δεν ήταν καν Βενιζελικοί (3) Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρωταγωνιστής της πιο ηρωικής μάχης του Αλβανικού Μετώπου  στο 73, Ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς  από το Πουρί.

Στο αφιέρωμα για τον πρώτο μόνιμο αξιωματικό που προσχώρησε στον ΕΛΑΣ Μαγνησίας Σπύρο Φραγγινέα(4), αναφερθήκαμε στον συνταγματάρχη Δημ.  Πετρουλάκη όπου μετά την μάχη της Τσαγγαράδας έσπευσε να συγχαρεί τον Ανθυπολοχαγό λέγοντας . «Εσύ με τέτοιον βαθμό πολεμάς και εμείς καθόμαστε εδώ άπραγοι .»

Ο Πετρουλάκης δεν προσχώρησε αμέσως  στον ΕΛΑΣ . Βασιλικός όπως θα δούμε παρακάτω είχε ακόμα τις επιφυλάξεις του . Ακολούθησε όμως τα τμήματα του Πηλίου στην σύμπτυξη που έγινε στην Πίνδο τον Μάϊο του 43 και έδωσε πολύτιμες συμβουλές στους Πηλιορείτη και Μπουκουβάλα για την σωστή διάταξη της τριήμερης μάχης της Πόρτας ( Πύλη Τρικάλων ) Μετά τον θρίαμβο του ΕΛΑΣ στην μεγαλύτερη μάχη που έγινε στην Θεσσαλία, ο Πετρουλάκης  συναντήθηκε με τον Σαράφη και τον Άρη στο Γενικό Στρατηγείο  του ΕΛΑΣ και πήρε την μεγάλη απόφαση.

Επαναστατική για αυτόν αφού θα  μπορούσε εύκολα να καταταγεί στον ΕΔΕΣ που παρότι δημιουργήθηκε και αυτός από Βενιζελικούς αξιωματικούς και πολιτικούς, είχε τότε μεγαλύτερη αποδοχή και συγγένεια από τον συντηρητικό κόσμο. Επέλεξε τον ΕΛΑΣ . Έβλεπε την οργάνωση που είχε σαν υπόβαθρο στις πόλεις, έβλεπε την ανιδιοτέλεια των αγωνιστών . Όχι ότι δεν υπήρχαν και στις τάξεις του ΕΔΕΣ πατριώτες και έντιμοι .Μάθαινε όμως ότι οι άκαπνοι αξιωματικοί του  ΕΔΕΣ Αθήνας άρχισαν να προσχωρούν  στα Τάγματα Ασφαλείας με τον Ζέρβα να διστάζει να τους αποκηρύξει  .

Ο Πετρουλάκης εντάχτηκε στο Γενικό επιτελείο του ΕΛΑΣ και ανέλαβε ως πρώτος διοικητής της Σχολής Αξιωματιών του ΕΛΑΣ που στην πρώτη περίοδο λειτούργησε στο Περτούλι Τρικάλων. Η προσφορά του ήταν μεγάλη με τις γνώσεις που είχε σαν αξιωματικός Μηχανικού , αλλά ήταν και ψυχολογική αφού με την προσχωρησή του  έκανε φύλο και φτερό την φιλοβασιλική προπαγάνδα . Από το βουνό έστειλε επιστολή που δημοσιεύτηκε στον παράνομο αντιστασιακό τύπο του Βόλου (5)όπου καλεί τους άπραγους συντηρητικούς συμπατριώτες του να συμπορευτούν μαζί στον αγώνα . Στηλιτεύει τις ψεύτικες δικαιολογίες για την απραξία τους  και δεν διστάζει αυτός ένας πρώην φανατικός  Βασιλόφρων όπως παραδέχεται, να υπερασπιστεί όχι μόνο το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αλλά και τους Κομουνιστές. 

Την ίδια γενναία και σταθερή στάση κρατάει ακόμα και τον Δεκέμβρη του 44 όταν με δεκάδες  ανώτατους αξιωματικούς καλεί τους ΕΔΕΣίτες συναδέλφους του  να αποχωρήσουν από την ΑγγλοΒασιλική συμμαχία και να συμπορευτούν με τον ΕΛΑΣ . Μετά τον πόλεμο είχε την ίδια τύχη με τους άλλους αξιωματικούς  του ΕΛΑΣ. Αποστράτευση και διώξεις .

Πηγές : Στ. Σαράφης, Φαράκος Γρ. Ο ΕΛΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ,ΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ συλλογικό,Νίτσα Κολιού , Φ. Γρηγοριάδης ,Γρηγ. Ρέντης, Δ.Μπαλής, Λάζ. Αρσενίου, Γ . Παπαδόπουλος, Χαρ. Σουβλής,

1) Το επόμενο αφιέρωμα θα αφορά τον στρατό της Μέσης Ανατολής ΒΕΣΜΑ

(2)Τον Παπάγο τον έστειλαν σε στρατόπεδο της Γερμανίας με όλες τις τιμές βέβαια που άρμοζαν σε ανώτατο αξιωματικό . Οι Γερμανοί τηρούσαν τους τύπους και δεν είχαν κανένα λόγο να κάνουν εξαίρεση στον Παπάγο που δεν τους είχε ενοχλήσει μέχρι τότε.

3) Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Σαράφης στο βιβλίο του, στον ΕΛΑΣ κατατάχτηκαν 700 μόνιμοι και 1600 έφεδροι αξιωματικοί του στρατού σε σύνολο 6500 περίπου μονίμων.

4)https://simea2016.blogspot.com/2020/07/blog-post_7.html

5) Η επιστολή του Πετρουλάκη όπως δημοσιεύτηκε στην φωτό Νο 5


Προσθήκη λεζάντας

Από αριστερά ο Διπλωματικός σύμβουλος του Γενικού στρατηγείου του ΕΛΑΣ Κων. Δεσποτόπουλος ,Ο αντισυνταγματάρχης Νίκολας Χάμοντ, Ο Στ.Σαράφης, ο Πετρουλάκης 
  
Δίπλα στον Άρη και στον Σαράφη
Η επιστολή του Πετρουλάκη
Στην Λαμία μετά την απελευθέρωση . Δίπλα του ο πατέρας του Άρη


9η Μαη 2024

  Ο ΣΙΜΕΑ   διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την 9 η του Μάη και τα 60 εκ. νεκρούς του 2ουΠολέμου με προσκεκλημένο ομιλητή το...