Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

ΠΑΠΑΔΑΜ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΕΝΑΣ ΤΟΛΜΗΡΟΣ ΛΟΧΙΑΣ :

Μιχάλης Παπαδάμ -Φεραίος


Κείμενο: Απόστολος Αποστολάκης

Με αφορμή την σημερινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την
Έκθεση –Αφιέρωμα των ΓΑΚ Μαγνησίας, μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα σε έναν άγνωστο για πολλούς ήρωα των Αλβανικών βουνών ,αλλά και πρωταγωνιστή αργότερα στην Εθνική Αντίσταση . Πριν λίγες μέρες στην έκθεση των ΓΑΚ ,είδα και τον φάκελο του αγωνιστή Μιχάλη Παπαδάμου ή Παπαδάμ όπως τον ξέραμε όλοι μας.

Σελίδες ολόκληρες θα μπορούσαμε να γράψουμε για τον Μιχάλη Παπαδάμο
Μεγάλη και πολυποίκιλη η δράση του στον Αγώνα κατά του φασισμού . ( αυτόν που ξεχνάει η Κεραμέως )
Ο Παπαδάμ υπηρέτησε ως Λοχίας στο Αλβανικό μέτωπο , διακρίθηκε σε πολλές μάχες και πήρε προαγωγή στον βαθμό του Επιλοχία . Στις μάχες της Κλεισούρας προς το Τεπελένι στα μετόπισθεν των Ιταλών, νέα ηρωική διάκριση .
Προτάθηκε να προαχθεί στον βαθμό του Ανθυπασπιστή .
Ο Παπαδάμ με το ψευδώνυμο Φεραίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Εαμική Αντίσταση στην περιοχή της Μαγνησίας . Ήταν από τους πρώτους που με εντολή του παράνομου τότε ΚΚΕ οργάνωσε πυρήνα αντιστασιακών στο Βελεστίνο και μετά στο Νότιο Πήλιο.
Στην περιοχή Βελεστίνου μαζί με τους Γούση , Παπαθεοδώρου , Αγροκώστα , Αραμπατζή, Κατσαγιώργη ,Ιωαννίδη και άλλους δημιούργησαν τον πρώτο πυρήνα .
Ο Παπαδάμ –Φεραίος, χωρίς να κρύβει την κομματική του ταυτότητα, κατόρθωνε να πείθει και να συνεργάζεται στην Αντίσταση ακόμα και με πατριώτες Βασιλικούς αξιωματικούς όπως ήταν ο Έφεδρος Υπολοχαγός Τάσος Παναγιωτόπουλος (1) από το Περίβλεπτο Βελεστίνου η τον απότακτο Βενιζελικό Ταγματάρχη του Ιππικού Σπύρο Γερασιμίδη (2)που δούλευε στα μεταλλεία της Ερέτριας Φαρσάλων (ΤΣΑΓΚΛΙ).
Αυτός ένας Κομουνιστής έβαλε στο ίδιο τραπέζι τον Βασιλικό και τον Βενιζελικό. Το κατόρθωνε γιατί προέτασσε πρώτα το αγαθό της Ελευθερίας και μετά τα άλλα.
 
Πρωταγωνίστησε στην ανακοπή  επιρροής της προδοτικής ΛΕΓΕΩΝΑΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ,των Βλαχόφωνων συνεργατών των Ιταλών Βλάχος ο ίδιος , η στάση του είχε ιδιαίτερη απήχηση. .Παρά τον μεγάλο πληθυσμό Βλάχων στο Βελεστίνο, η αναλογία προσχώρησης στους Λεγεωνάριους ήταν πολύ μικρή σε σύγκριση με άλλες περιοχές.
 Στην Θεσσαλία οι ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΟΙ δυστυχώς δημιούργησαν κατάσταση με τους Διαμάντη ,Μουτούση , Ραποτίκα στον Θεσσαλικό κάμπο ,και Κορδίστα στον Αλμυρό .
 
Ο Φεραίος πρωταγωνίστησε σε πολλές επιχειρήσεις με ιδιαίτερη τόλμη .
Μύησε στο ΕΑΜ τον αξιωματικό της Χωροφυλακής Παπασταφίδα ο οποίος με τους δύο γιούς του πρόσφεραν πολλά στον Αντιστασιακό Αγώνα .
Το 1942 καταδικάστηκε ερήμην από Ιταλικό στρατοδικείο σε θάνατο .

 Δημιούργησε στην περιοχή Βελεστίνου –Φαρσάλων –Αλμυρού μεγάλη δύναμη εφεδρικού ΕΛΑΣ της οποίας ήταν Καπετάνιος –καθοδηγητής όταν εξελίχθηκε σε εφεδρική Μεραρχία ΕΛΑΣ . Διοικητής της Μεραρχίας ήταν ο Ταγματάρχης Βασίλης Νοταράς .
Πήρε μέρος σε άπειρες μάχες . Ενδεικτικά αναφέρω . Βελεστίνου , Αλμυρού, Μακρακώμης ,Άγραφα ,στην μάχη του τρένου στο Ριζόμυλο με τα πάρα πολλά λάφυρα από τον Ιταλικό οπλισμό , σε μάχες της σοδειάς ,και σε άλλες .Υπήρξε καθοδηγητής στην Σχολή εφεδροελασιτών, Καπετάνιος Εφεδρικής Μεραρχίας Αν Θεσσαλίας, Καπετάνιος 52ου Συντάγματος.
 
Για την δραστηριότητα αυτή μαζί με άλλους τιμήθηκε από το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής με υπογραφή του ίδιου του Στρατάρχη Αλεξάντερ.
Η συνέχεια για τον ΦΕΡΑΙΟ ήταν η ίδια που επιφύλαξε το Ελληνικό κράτος για τους αντιστασιακούς . Φυλακίσεις και διώξεις στην περίοδο της Λευκής τρομοκρατίας. Πήρε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο και από το 49 εγκαταστάθηκε στην Τασκένδη 
.
Επαναπατρίσθηκε το 1977 και συνέχισε την πολιτική δράση . Όσοι τον γνωρίσαμε δεν τον ακούσαμε ούτε μια φορά να κομπάζει για την Πατριωτική του δράση .
 
Έχαιρε βαθιάς εκτίμησης και από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Πηγές: Νίτσα Κολιού . Χαρ. Σουβλής , Λάζαρος Αρσενίου, Δημήτρης Μπαλής, Θεοδ. Καλλίνος Γρηγ. Ρέντης,Σταύρος Παπαγιάννης,αφηγήσεις. 
 
 
Σημειώσεις:1,2 Ο Τάσος Παναγιωτόπουλος ήταν θείος μου (γαμπρός της μητέρας μου) και ο Σπύρος Γερασιμίδης στενός φίλος του πατέρα μου από τα χρόνια της εργασίας του στα μεταλλεία του χωριού μου . Και οι δύο αναφέρονται σε πολλές πηγές


Απο αριστερά Παπαδάμ, Φάμπας Θαν , Λεφούσης Ηλίας στο μνημείο της Εθν. Αντίστασης Βελεστίνο φωτο Γιάννης Κατσινάρης






ΤΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ   1944     80 χρόνια από τον θάνατο του δημοκράτη αγωνιστή, δημοσιογράφου και λόγιου Τάκη Οικονομάκη (1886-1944)   ...