Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΙΔΡΥΣΗ ΕΑΜ




 Κείμενο: Απόστολος Κ.Αποστολάκης

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 ιδρύθηκε επίσημα το ΕΑΜ .Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο . Την πρωτοβουλία είχε το διαλυμένο και παράνομο από το 1936 ΚΚΕ. Στην 6η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής που μπόρεσε να συνεδριάσει με πολύ λίγα στελέχη στις 1-3 Ιουλίου 1941 αποφασίστηκε η ίδρυση Αντιστασιακής Οργάνωσης, όσο γίνεται πλατύτερη και αντιπροσωπευτικότερη
.Απευθύνθηκαν στα κόμματα του Βενιζελικού μπλοκ αλλά και σε εκπροσώπους της δεξιάς, δηλαδή του Λαϊκού Κόμματος .Και αυτά τα κόμματα ουσιαστικά ήταν διαλυμένα από την δικτατορία του ΜΕΤΑΞΑ ,ΒΑΣΙΛΙΑ , ΣΤΡΑΤΟΥ ( Παπάγου ) Όμως η κατάσταση στην οποία ήταν, είχε μεγάλη διαφορά  με το ΚΚΕ. Τα στελέχη τους δεν ήταν ούτε φυλακισμένα , ούτε εκτοπισμένα .Είχαν ελευθερία κινήσεων.Τα λίγα στελέχη του ΚΚΕ που μπόρεσαν να δραπετεύσουν από τις φυλακές και συνέχιζαν να θεωρούνται παράνομοι, πήραν αμέσως πρωτοβουλία παραμερίζοντας τις διαφορές του παρελθόντος.  Η απάντησή της κεντροδεξιάς ήταν αρνητική .Τρία μικρά κόμματα μόνο δέχτηκαν συνεργασία για την απελευθέρωση της πατρίδας. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συναντήθηκαν σε ένα μικρό σπίτι στην Ιπποκράτους και υπέγραψαν κείμενο το οποίο αναφέρεται σαν ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ .
Μεταξύ των άλλων το Ιδρυτικό κείμενο,αναφέρει,σκοπός του ΕΑΜ ήταν «...η απελευθέρωση του Έθνους από τον ξένο ζυγό...» και «...η κατοχύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του...». Στο Ιδρυτικό επίσης αναφερόταν ότι «...το ΕΑΜ θα ασχοληθεί με την διατήρηση ακμαίου του απελευθερωτικού πνεύματος του ελληνικού λαού [...] με την εξασφάλιση κατά το δυνατόν μιας συνεργασίας με τους άλλους λαούς οι οποίοι αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του Άξονος...». Αργότερα  στην ιστορία έμεινε η περίφημη διακήρυξη, γραμμένη από τον καθηγητή Πανεπιστημίου και μεγάλο παιδαγωγό Δημήτρη Γληνό. Κυκλοφόρησε σε μπροσούρα με  χιλιάδες αντίτυπα με τίτλο : ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΕΑΜ.
Λίγους μήνες μετά δημιουργήθηκε και το στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ. Ο θρυλικός ΕΛΑΣ, φυσικός αρχηγός και δημιουργός του ήταν ο Θανάσης Κλάρας ,Γεωπόνος από την Λαμία . Έμεινε στην ιστορία σαν ΑΡΗΣ . Άρης Βελουχιώτης .
Επίσης, μέσα από το Ιδρυτικό, οι ηγέτες του ΕΑΜ δήλωναν ότι «Εις το ΕΑΜ γίνεται ισοτίμως δεκτόν παν άλλο κόμμα ή Οργάνωση που δέχεται τας αρχάς του παρόντος Ιδρυτικού, ως και να εργασθεί διά την επιτυχίαν των σκοπών του ΕΑΜ...). Η ιστορία είναι πλέον γνωστή. Το ΕΑΜ ενέπνευσε και δυνάμωσε το ηθικό του σκλαβωμένου Λαού .Έγινε ο φυσικός ηγέτης του αφού οι μέχρι τότε κυβερνώντες μαζί με τον βασιλιά, εγκατέλειψαν την χώρα ή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές .
Για την ιστορία την συμφωνία υπέγραψαν
Για το ΚΚΕ ο Λευτέρης Αποστόλου
Για το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας ο Χρήστος Χωμενίδης
Για την Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας ο Ηλίας Τσιριμώκος(2)
Για το Αγροτικό Κόμμα ο Απόστολος Βογιατζής (1)
1) Ο Δικηγόρος Απόστολος Βογιατζής σε αντίθεση με το κόμμα του δεν είχε ιδιαίτερη συμμετοχή και δράση στην Αντίσταση .Μετά το 45 έφυγε στην Αμερική . Η ιστορία δυστυχώς τον ξανασυναντάει σαν Υπουργό της Χούντας το 1969
(2)Ο Σταύρος Κανελλόπουλος στην δεκαετία του ογδόντα ισχυρίζονταν ότι ήταν ίδιος που υπέγραψε σαν εκπρόσωπος της ΕΛΔ και ο Οικονόμου για το ΣΚΕ. Καμία όμως πηγή δεν το επιβεβαιώνει .








O παιδαγωγός Δημήτρης Γληνός που έγραψε την μπροσούρα για το ΕΑΜ . Πέθανε το 1943.Ήταν μια μεγάλη απώλεια για το ΕΑΜ αλλά και τη Ελλάδα.Το Διεθνές Γραφείο Εκπαίδευσης (International Bureau of Education) της UNESCO συμπεριέλαβε τον Γληνό μεταξύ των 100 πιο σημαντικών διανοουμένων, πολιτικών, δημοσιολόγων κ.λπ. όλου του κόσμου, που με το στοχασμό και τη δράση τους είχαν σημαντική συμβολή στην υπόθεση της εκπαίδευσης από την εποχή της αυγής του ανθρώπινου πολιτισμού έως τις μέρες μας.[




ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ  πέθανε από φυσικά αίτια το 1981



Ο ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 9 Μα'ί'ου 1944 με απαγχονισμό.Στην δολοφονία του συνήργησε και ο Διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας Πατρών Νίκος Κουρκουλάκος, ο οποίος ανταμείφθηκε αργότερα από την Χούντα με την θέση του Διοικητή Αγροτικής Τράπεζας.





ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ  ..πέθανε το 1968




ΤΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ   1944     80 χρόνια από τον θάνατο του δημοκράτη αγωνιστή, δημοσιογράφου και λόγιου Τάκη Οικονομάκη (1886-1944)   ...