Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ
Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης
Σε προηγούμενο αφιέρωμα για τον δοσιλογισμό στην Θεσσαλία (1)στην διάρκεια της κατοχής , αναφερθήκαμε ακροθιγώς και στον τότε διορισμένο νομάρχη Σπύρο Πάντο.
Ο δοσίλογος νομάρχης Μαγνησίας Σπύρος Γ. Πάντος που διορίστηκε από την κυβέρνηση Ράλλη την άνοιξη του 44 , όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε για την συνεργασία του με τους Γερμανούς κατακτητές, αλλά αμέσως μετά την συμφωνία της Βάρκιζας ανέλαβε και ηγετικό ρόλο στο ‘’βαθύ’’ μετακατοχικό κράτος . Στην εξάμηνη παραμονή του στην θέση του δοτού Νομάρχη, συνεργάστηκε στενά με τις Γερμανικές αρχές κατοχής και χρησιμοποιούσε σαν όργανα τρομοκράτησης του ντόπιου πληθυσμού τους παρακρατικούς Τικελιώτη , Ραφτόπουλο (Καλαμπαλίκη ), Παπά , Βελέτζα, Λαμπαδάρη και άλλους .
Στις διαμαρτυρίες για την άδικη διανομή των τροφίμων που έστελνε ο Ερυθρός Σταυρός ( κυρίως Σουηδικός ) απαντούσε με ξυλοδαρμούς και εντολές δολοφονιών από τα τοπικά ΕΑΣΑΔ που έσπερναν τρόμο και θάνατο .Παράλληλα είχε επιβάλει φόρο επί των προϊόντων υπέρ των δοσιλογικών οργανώσεων. Ακόμα και ο επίσης δοτός δήμαρχος Παπασακελαρίου, δεν δίστασε στην περίφημη έκθεση προς τον προδοτικό ΕΔΕΣ Αθήνας στις 27-9-44, να καταγγείλει τους συνεργάτες του Πάντου .
Ανενόχλητος μετά την Βάρκιζα ο Πάντος, εξέδωσε φιλοβασιλική εφημερίδα με τον τίτλο Ατρόμητος και σκορπούσε μίσος και φοβέρα με τις ανακοινώσεις του .
Στοχοποιούσε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα επώνυμα στελέχη της. Δημοσιεύματα της δικής του εφημερίδας το πιστοποιούν.
Βέβαια για τα μάτια του κόσμου ο Πάντος στις 31 Μαρτίου του 45 συνελήφθηκε για να δικαστεί σαν δοσίλογος, όχι όμως στον Βόλο αλλά στην Αθήνα όπως και ο δοσίλογος δήμαρχος Παπασακελαρίου. Έπεσε και αυτός στα μαλακά όπως όλοι οι δοσίλογοι.(2)
Στις δίκες των δοσιλόγων πού άρχισαν τον Οκτώβριο του 45 στον Βόλο, ο κατηγορούμενος Τικελιώτης κατονόμασε σαν πραγματικούς αρχηγούς των δοσιλογικών οργανώσεων τον Πάντο και τον Παπασακελαρίου και διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν δικάζονταν και αυτοί μαζί του.
Οι διώξεις των αντιστασιακών εντάθηκαν , άνοιξαν τα κολαστήρια στην Μακρόνησο , στον Άη Στράτη , στην Ικαρία, στο Τρίκερι και αλλού. Τα στρατοδικεία αποφάσιζαν ομαδικές εκτελέσεις και έτσι αναγκάστηκαν αρκετοί αντιστασιακοί να βγουν ξανά στο βουνό . Ο εμφύλιος ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει.
Παραθέτουμε φωτογραφίες και αποσπάσματα από την εφημερίδα του, που είναι αποτέλεσμα έρευνας της Νίτσας Κολιού στο διπλό βιβλίο της ‘’ Τυπο-φωτο-γραφικό πανόραμα του Βόλου.
1) https://www.facebook.com/simea2016/posts/691717302960055
2) Όσοι δοσίλογοι καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές με τους νόμους της κυβέρνησης Πλαστήρα οι οποίοι βασίζονταν στην συμφωνία της Βάρκιζας , μετά την λήξη του εμφυλίου πολέμου ζήτησαν αναψηλάφηση της δίκης και αθωώθηκαν . Δικηγόρος υπεράσπισης σε πολλές δίκες ήταν ο δοσίλογος δήμαρχος Παπασακελαρίου
Αν σας άρεσε το άρθρο ,κοινοποιήστε το και δηλώστε ακόλουθοι της σελίδας προκειμένου να ενημερώνεστε για κάθε νέα ανάρτηση καθώς και για την δραστηριότητα του συλλόγου.