Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

 

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ 


 

Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης

Σε προηγούμενο αφιέρωμα για τον δοσιλογισμό στην Θεσσαλία (1)στην διάρκεια της κατοχής , αναφερθήκαμε ακροθιγώς και στον τότε διορισμένο νομάρχη Σπύρο Πάντο.

Ο δοσίλογος νομάρχης Μαγνησίας Σπύρος Γ. Πάντος που διορίστηκε από την κυβέρνηση Ράλλη την άνοιξη του 44 , όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε για την συνεργασία του με τους Γερμανούς κατακτητές, αλλά αμέσως μετά την συμφωνία της Βάρκιζας ανέλαβε και ηγετικό ρόλο στο ‘’βαθύ’’ μετακατοχικό κράτος . Στην εξάμηνη παραμονή του στην θέση του δοτού Νομάρχη, συνεργάστηκε στενά με τις Γερμανικές αρχές κατοχής και χρησιμοποιούσε σαν όργανα τρομοκράτησης του ντόπιου πληθυσμού τους παρακρατικούς Τικελιώτη , Ραφτόπουλο (Καλαμπαλίκη ), Παπά , Βελέτζα, Λαμπαδάρη και άλλους .

Στις διαμαρτυρίες για την άδικη διανομή των τροφίμων που έστελνε ο Ερυθρός Σταυρός ( κυρίως Σουηδικός ) απαντούσε με ξυλοδαρμούς και εντολές δολοφονιών από τα τοπικά ΕΑΣΑΔ που έσπερναν τρόμο και θάνατο .Παράλληλα είχε επιβάλει φόρο επί των προϊόντων υπέρ των δοσιλογικών οργανώσεων. Ακόμα και ο επίσης δοτός δήμαρχος Παπασακελαρίου, δεν δίστασε στην περίφημη έκθεση προς τον προδοτικό ΕΔΕΣ Αθήνας στις 27-9-44, να καταγγείλει τους συνεργάτες του Πάντου .

Ανενόχλητος μετά την Βάρκιζα ο Πάντος, εξέδωσε φιλοβασιλική εφημερίδα με τον τίτλο Ατρόμητος και σκορπούσε μίσος και φοβέρα με τις ανακοινώσεις του . 

 


 



Στοχοποιούσε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα επώνυμα στελέχη της. Δημοσιεύματα της δικής του εφημερίδας το πιστοποιούν.

Βέβαια για τα μάτια του κόσμου ο Πάντος στις 31 Μαρτίου του 45 συνελήφθηκε για να δικαστεί σαν δοσίλογος, όχι όμως στον Βόλο αλλά στην Αθήνα όπως και ο δοσίλογος δήμαρχος Παπασακελαρίου. Έπεσε και αυτός στα μαλακά όπως όλοι οι δοσίλογοι.(2)

Στις δίκες των δοσιλόγων πού άρχισαν τον Οκτώβριο του 45 στον Βόλο, ο κατηγορούμενος Τικελιώτης κατονόμασε σαν πραγματικούς αρχηγούς των δοσιλογικών οργανώσεων τον Πάντο και τον Παπασακελαρίου και διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν δικάζονταν και αυτοί μαζί του.

Οι διώξεις των αντιστασιακών εντάθηκαν , άνοιξαν τα κολαστήρια στην Μακρόνησο , στον Άη Στράτη , στην Ικαρία, στο Τρίκερι και αλλού. Τα στρατοδικεία αποφάσιζαν ομαδικές εκτελέσεις και έτσι αναγκάστηκαν αρκετοί αντιστασιακοί να βγουν ξανά στο βουνό . Ο εμφύλιος ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει.

Παραθέτουμε φωτογραφίες και αποσπάσματα από την εφημερίδα του, που είναι αποτέλεσμα έρευνας της Νίτσας Κολιού στο διπλό βιβλίο της ‘’ Τυπο-φωτο-γραφικό πανόραμα του Βόλου.

1) https://www.facebook.com/simea2016/posts/691717302960055

2) Όσοι δοσίλογοι καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές με τους νόμους της κυβέρνησης Πλαστήρα οι οποίοι βασίζονταν στην συμφωνία της Βάρκιζας , μετά την λήξη του εμφυλίου πολέμου ζήτησαν αναψηλάφηση της δίκης και αθωώθηκαν . Δικηγόρος υπεράσπισης σε πολλές δίκες ήταν ο δοσίλογος δήμαρχος Παπασακελαρίου

Αν σας άρεσε το άρθρο ,κοινοποιήστε το και δηλώστε ακόλουθοι της σελίδας προκειμένου να ενημερώνεστε για κάθε νέα ανάρτηση καθώς και για την δραστηριότητα του συλλόγου.


 


9η Μαη 2024

  Ο ΣΙΜΕΑ   διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την 9 η του Μάη και τα 60 εκ. νεκρούς του 2ουΠολέμου με προσκεκλημένο ομιλητή το...