Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

UNTERMEHMEN BARBAROSSΑ Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα 22-06-1941.

 

5 ημ. 
UNTERMEHMEN BARBAROSSΑ
Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα 22-06-1941.

 
 
 
Απόστολος Κ. Αποστολάκης 
 
 
Έτσι ονομάστηκε η εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στην Σοβιετική Ένωση.
Το όνομα δόθηκε προς τιμή του Κοκκινογένη ( barbarosa) Φρειδερίκος ο Α , ο οποίος είχε ιδρύσει το 1ο Ράιχ, της Γερμανικής Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον 12ο αιώνα, .Ο ίδιος είχε πάρει μέρος και στις λεγόμενες σταυροφορίες
Η πολεμική επιχείρηση ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ που ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών, άρχισε στις 22 Ιουνίου του 1941
Με ένα πόλεμο αστραπή η Γερμανία είχε υποτάξει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.
Την άνοιξη του 41 κυρίευσε με μεγάλη ευκολία τα Βαλκάνια και σοβαρή αντίσταση συνάντησε μόνο στην μάχη της Κρήτης στο 3ο δεκαήμερο του Μαΐου .
Η Γερμανική επικράτηση πριν την επιχείρηση

Με τη Σοβιετική Ένωση σύμφωνα με το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ το 1939,είχε ακόμα ειρήνη.
Το σύμφωνο αυτό, το κάθε μέρος το υπόγραψε για τους δικούς του λόγους . Ο Στάλιν για να κερδίσει χρόνο και να προετοιμαστεί για τον πόλεμο που ήταν σίγουρο ότι θα γίνει και ο Χίτλερ για να επιτεθεί απερίσπαστος στην κατάκτηση της Δυτικής Ευρώπης .
Θα έρχονταν ύστερα και η σειρά των Σλάβων να υποταχθούν .
Πολωνία Γαλλία , Ολλανδία, Βέλγιο ,Δανία, Νορβηγία σαρώθηκαν από την τελειότερη τότε πολεμική μηχανή που ήταν αυτή της Ναζιστικής Γερμανίας . Βοήθησε και η χημεία με το φάρμακο PERVITIN > https://simea2016.blogspot.com/search/label/PERVITIN
που ντοπάριζε τους Γερμανούς και τους έκανε υπεράνθρωπους. 

 
Πέρα από το γεγονός ότι Ναζί θεωρούσαν τους Σλάβους κατώτερη φυλή, χρειάζονταν και τα εδάφη της ΕΣΣΔ που ήταν πλούσια σε σιτηρά, ορυκτά, πετρέλαια. Κυρίως τα πετρέλαια που ήταν απαραίτητα για να κινηθεί η πολεμική μηχανή της Γερμανίας.
Το επιτελείο της Βέρμαχτ είχε μελετήσει την αποτυχημένη εκστρατεία της Γαλλίας και του Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812 και σχεδίασε με διαφορετικό τρόπο της δική της εισβολή.
Ο Χίτλερ προετοίμασε και κινητοποίησε τις περισσότερες δυνάμεις που πήραν μέρος σε εισβολή.
Ποτέ η ιστορία δεν έχει καταγράψει τέτοια ανθρώπινη κινητοποίηση . 3.700.000 στρατιώτες και 13 μηχανοκίνητες μεραρχίες κάθε τύπου.
3.350 άρματα μάχης, 7.146 πυροβόλα και 2.700 αεροπλάνα. Εκατοντάδες χιλιάδες άλογα και μουλάρια ακόμα και χιλιάδες κάρα για μικρούς αγροτικούς δρόμους Στο πλευρό των Γερμανών Ιταλοί , Φιλανδοί, , Ρουμάνοι και Ισπανοί που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν με δικό τους στρατό .
Η εισβολή στη Σοβιετική Ένωση καθυστέρησε λίγο λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Οι Γερμανοί χρειάστηκαν περίπου δύο μήνες για την πλήρη επικράτηση τους στην Ελλάδα.
Η εντολή για την επίθεση δόθηκε με διαταγή του Χίτλερ. Καλούσε τους Γερμανούς να συντρίψουν τους Σοβιετικούς με ''Αστραπιαίο πόλεμο" (Blitzkrieg) όπως στην Πολωνία το 1939.
Ή εντολή δεν ήταν μόνο στρατιωτική , ήταν και ιδεολογική
Μεθυσμένος από το ναζιστικό δηλητήριο ο στρατηγός Έριχ Χόιπνερ της 4ης Μεραρχίας Πάντσερ δήλωνε :
«Ο πόλεμος εναντίον της Ρωσίας είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στον αγώνα ύπαρξης του γερμανικού έθνους. Είναι η παλιά μάχη των Γερμανών εναντίον του Σλαβικού λαού, της υπεράσπισης του ευρωπαϊκού πολιτισμού ενάντια στον Μοσκοβιτικό-Ασιατικό κατακλυσμό και της ανάπαυσης του Εβραϊκού Μπολσεβικισμού. Ο στόχος αυτής της μάχης πρέπει να είναι η κατεδάφιση της σημερινής Ρωσίας και επομένως πρέπει να διεξαχθεί με πρωτοφανή αυστηρότητα. Κάθε στρατιωτική δράση πρέπει να καθοδηγείται με σχεδιασμό και την εκτέλεση με μια σιδερένια αποφασιστικότητα για να εξοντώσει τον εχθρό απερίφραστα και ολοκληρωτικά. Συγκεκριμένα, κανένας οπαδός του σύγχρονου ρωσικού μπολσεβίκικου συστήματος δεν πρέπει να γλιτώσει».
 
 

 Το διάταγμα για την επιχείρηση

 
Στις 3:15 το πρωί στις 22 Ιουνίου του 1941, με την Οδηγία 21'' η Γερμανία ξεκίνησε την εισβολή.
Η Βόρεια Στρατιά του Στρατάρχη Βίλχελμ Ρίτερ φον Λιμπ από την Βόρεια Πολωνία προς τα Βαλτικά Κράτη με τελικό στόχο το Λένινγκραντ.( σημερινή Πετρούπολη ). Η Νότια Στρατιά με διοικητή τον Γκερντ φον Ρούντστεντ από τη Νότια Πολωνία στην Ουκρανία με στόχο το Κίεβο και Μόσχα . Νότια η Στρατιά του Στρατάρχη Φέντορ Φον Μποκ με τα τεθωρακισμένα του Γκουντέριαν στόχο είχε και την Μόσχα.
Το μέτωπο των επιχειρήσεων εκτείνονταν, από τη Βαλτική θάλασσα στο Βορρά μέχρι τη Μαύρη θάλασσα στο Νότο. 2.900 χιλιόμετρα
Ο Στάλιν κάλεσε λαό και στρατό στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο . Δεν έβαλε ιδεολογικές ετικέτες. Μέχρι και την εκκλησία κάλεσε να βοηθήσει στον Πατριωτικό πόλεμο όπως τον ονόμασε .
Περιττό βέβαια να πούμε ότι το Κομουνιστικό κόμμα της ΕΣΣΔ και η Κομσομόλ πρωτοστάτησαν στον αγώνα
Ο Κόκκινος Στρατός διέθεσε 2.900.000 άνδρες, 12.000 άρματα μάχης και 8.000 αεροπλάνα. Όμως τεχνολογικά οι Σοβιετικές δυνάμεις ήταν κατώτερες από αυτές της Γερμανίας. Και σε ανθρώπινο δυναμικό επίσης, κυρίως αξιωματικών,. Πολλοί ανώτεροι αξιωματικοί είχαν πέσει θύματα των Σταλινικών εκκαθαρίσεων τη δεκαετία του τριάντα .Η περίπτωση του στρατάρχη Τουχατσέφσκι ήταν η σημαντικότερη .
Μέσα σε μία εβδομάδα τα γερμανικά τανκς είχαν προχωρήσει σε βάθος 320 χιλιομέτρων και είχαν καταλάβει το Μινσκ της σημερινής Λευκορωσίας. Στις δύο πρώτες εβδομάδες οι Γερμανοί θεώρησαν ότι ο πόλεμος θα τελείωνε γρήγορα και ότι η Σοβιετική Ένωση θα παραδίδονταν όπως η Γαλλία . Μέχρι το τέλος του Ιουλίου, οι Γερμανοί είχαν κατακτήσει εδάφη που αντιστοιχούσαν σε δύο Γαλλίες.
Ο Σοβιετικοί όμως είχαν σύμμαχο τον καιρό ακόμα και το καλοκαίρι. Οι πρωτόγνωρες βροχές του Ιουλίου δυσκόλεψαν τις κινήσεις των τεθωρακισμένων, και όλων των φορτηγών.
Τον Σεπτέμβριο η Βόρεια Στρατιά έφθασε αργοπορημένα έξω στο Λένινγκραντ .
Η Νότια Στρατιά κατέλαβε το Κίεβο.

 

Ο Στάλιν διέταξε επιχείρηση αστραπή μεταφοράς των περισσότερων εργοστασίων παραγωγής όπλων και πυρομαχικών στα Ουράλια Όρη και όσο ανατολικότερα γίνονταν . Δεν σταμάτησε έτσι η παραγωγή στρατιωτικού υλικού .
Ήρθε το φθινόπωρο με τις βροχές και πρόωρα ο Ρωσικός χειμώνας και η Μόσχα ακόμα δεν είχε πέσει.
Στις 2 Οκτωβρίου του 1941, ξεκίνησε η τελική επίθεση ,με την ονομασία ΤΥΦΩΝΑΣ . Στις 13 Οκτωβρίου οι Γερμανοί έφθασαν 120 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, Στις 12 Δεκεμβρίου έφθασαν στα περίχωρα της Μόσχας στα 30 χιλιόμετρα.
Ο χειμώνας του 41-42, ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 100 ετών . Οι Γερμανικές δυνάμεις δεν ήταν προετοιμασμένες για πόλεμο σε πάγους .Οι θερμοκρασίες ήταν μείον 30-40 .
Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες έπαθαν κρυοπαγήματα. Η Μόσχα δε έπεσε και ο κόκκινος στρατός πέρασε σε αντεπίθεση τον Ιανουάριο του 1942.
Το Λένινγκραντ πολιορκήθηκε επί 872 ημέρες αλλά δεν έπεσε ποτέ.. Σκοτώθηκαν 300.000 άμαχοι πολίτες από τους βομβαρδισμούς και 700.000 από το κρύο και την πείνα, αλλά άντεξε .
Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα κόστισε στους Γερμανούς 175.000 περίπου νεκρούς, χιλιάδες αγνοουμένους και 600.000 τραυματίες. Δεν υπολογίζονται εδώ όλοι οι νεκροί του πολέμου .
Ανυπολόγιστος ο αριθμός των Σοβιετικών που σκοτώθηκαν στις μάχες και εκατομμύρια οι Σοβιετικοί στρατιώτες και οι άμαχοι πολίτες που έπεσαν στα χέρια των Γερμανών. Κυρίως πέθαναν από την πείνα, από μαζικές εκτελέσεις και από τις κακουχίες λόγω εξαναγκαστικής εργασίας .
Η κατάληψη της Μόσχας και γενικότερα της ΕΣΣΔ δεν πέτυχε για τους Γερμανούς αν και εξακολούθησαν να κατέχουν μεγάλο μέρος της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι και το 1944.
Εκδιώχτηκαν οριστικά ύστερα από τις ιστορικές μάχες του Στάλινγκραντ,του Κουρσκ,, του Λένινγκραντ.
Τον Απρίλιο του 1945 ο Κόκκινος στρατός μπήκε νικητής στο Βερολίνο. .
ΥΓ Αν σας άρεσε το αφιέρωμα ,κοινοποιήστε το και δηλώστε ακόλουθοι της σελίδας προκειμένου να ενημερώνεστε για κάθε νέα ανάρτηση καθώς και για την δραστηριότητα του συλλόγου

9η Μαη 2024

  Ο ΣΙΜΕΑ   διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την 9 η του Μάη και τα 60 εκ. νεκρούς του 2ουΠολέμου με προσκεκλημένο ομιλητή το...