Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

ΔΙΣΤΟΜΟ .ΛΙΝΤΕΤΣΕ.ΟΡΑΝΤΟΥΡ

 

10 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΣΤΟΜΟ, ΛΙΝΤΙΤΣΕ, ΟΡΑΝΤΟΥΡ –ΣΥΡ -ΓΚΛΑΝ
Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης
ΔΙΣΤΟΜΟ 1944
Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την κτηνωδία των Γερμανών Ναζί .
Και μόνο από το γεγονός ότι ανάμεσα στους 228 σφαγιασμένους υπάρχουν 53 παιδιά κάτω των 16 φανερώνει την αρρωστημένη λογική των κατακτητών . Παιδιά 7, 5, 4 ακόμα και ενός έτους,
Η σφαγή του Διστόμου έγινε από τμήμα Μεραρχία των SS υπό τις διαταγές του Λοχαγού Fritz Lautenbach. Μαζί του και Υπολοχαγός Hans Zampel o οποίος αργότερα συνελήφθη στην Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα το 1949 .Ομολόγησε το έγκλημα και ισχυρίστηκε ότι εκτελούσε διαταγές . Μετά από αίτημα της Γερμανίας οι Ελληνικές αρχές τον έστειλαν πίσω στην Γερμανία χωρίς να γίνει σίγουρα γνωστό ποια ήταν η τιμωρία του . Υπάρχει και μία εκδοχή ότι τον σκότωσε ένας Έλληνας κομουνιστής κρατούμενος μέσα στην φυλακή πριν εκδοθεί στην Γερμανία . Ωστόσο αυτή η εκδοχή δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες Ελληνικές αρχές.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στην ίδια μεραρχία υπηρετούσε και ο ταγματάρχης Ρίκερτ που ήταν υπεύθυνος για την σφαγή στις Μηλιές Βόλου στις 4-10-1943 
 

 
Τον Νοέμβρη του 44, πέντε μήνες μετά την κτηνωδία, ο ΑμερικανοΟυκρανός φωτογράφος Ντμίτρι Κέσελ επισκέφτηκε το Δίστομο και απαθανάτισε τους εναπομείναντες κατοίκους που προσπαθούσαν να σταθούν στα πόδια τους.
Εκεί, μεταξύ άλλων, φωτογράφισε τη μαυροφορεμένη 18χρονη τότε Μαρία Παντσίκα(1). Η φωτογραφία ξεχώρισε αφού η έκφραση στο πρόσωπο της Μαρίας αποτύπωνε τρομερά τον πόνο της απώλειας, του πόνου της απελπισίας και της φρίκης.
Δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό περιοδικό LIFE με τίτλο "Τί έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα" και λεζάντα που έγραφε "Η Μαρία Παντσίκα ακόμη θρηνεί 4 μήνες μετά τη δολοφονία της μητέρας της από τους Γερμανούς στη σφαγή στο ελληνικό χωριό Δίστομο”..
Η φωτογραφία έκανε τον γύρω του κόσμου και έγινε σύμβολο.
Θυμίζει το αποτύπωμα του πόνου που άφησε πίσω της η Γερμανική κατοχή.
Η Μαρία Παντσίκα πέθανε το 2009

 
……………………………………………………………………………………
Την ίδια ημέρα στην Γαλλία στο χωριό Οραντούρ-Συρ-Γκλαν, διαπράχτηκε το μαζικότερο έγκλημα της Γερμανικής κατοχής στην χώρα αυτή .Τα SS εκτέλεσαν 642 κάτοικους στο χωριό σε αντίποινα για τη δράση Γάλλων ανταρτών.
Η βαρβαρότητα των ΝΑΖΙ ξεπέρασε και την πιο αρρωστημένη φαντασία. 350 γυναικόπαιδα, κλείστηκαν στην εκκλησία του χωριού, μέσα στην οποία έριξαν καπνογόνα και χειροβομβίδες. Στο τέλος πυρπόλησαν και την εκκλησία με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο όλοι .Μια μόνο γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει.
Οι άντρες του χωριού είχαν την ίδια τύχη. Οδηγήθηκαν σε αχυρώνες όπου αρχικά πυροβολήθηκαν στα πόδια και μετά κάηκαν .Το Γαλλικό κράτος άφησε το χωριό Οραντούρ-Συρ-Γκλαν να διατηρείται μέχρι σήμερα στην ίδια κατάσταση για την διατήρηση της μνήμης .
 
 
Λίντιτσε
………………………………………………………………………………………..
Την ίδια μέρα δυο χρόνια νωρίτερα το 1942, το χωριό Λίντιτσε (Βοημία- σημερινή Τσεχία) καταστράφηκε ολοσχερώς σε αντίποινα για την δολοφονία του εμπνευστή του ολοκαυτώματος, Ράινχαρντ Χάιντριχ.
Σύμφωνα με την ψευδή κατηγορία ότι οι εκτελεστές του Χάιντριχ είχαν βρει βοήθεια στο χωριό Λίντιτσε, τα SS προχώρησαν στην εκτέλεση όλων των αντρών του χωριού άνω των 15 ετών, 173 άτομα συνολικά . Οι γυναίκες εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου εργάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα σε άθλιες συνθήκες. Οι έγκυες υποχρεώθηκαν σε άμβλωση και κατέληξαν επίσης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 6 παιδιά που θεωρήθηκαν συγγενικά με την άρια φυλή και "υιοθετήθηκαν" από Γερμανικές άτεκνες οικογένειες των SS. Τα υπόλοιπα βρήκαν φρικτό θάνατο στους θαλάμους αερίων.
.......................................................................................................................
Αν σας άρεσε το αφιέρωμα ,κοινοποιήστε το και δηλώστε ακόλουθοι της σελίδας προκειμένου να ενημερώνεστε για κάθε νέα ανάρτηση καθώς και για την δραστηριότητα του συλλόγου

 

9η Μαη 2024

  Ο ΣΙΜΕΑ   διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την 9 η του Μάη και τα 60 εκ. νεκρούς του 2ουΠολέμου με προσκεκλημένο ομιλητή το...