Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΙΚΗΣ η μήπως ο ΑΝΤΩΝΗΣ;

 

ΜΙΚΗΣ η μήπως ο ΑΝΤΩΝΗΣ;

 


 

 

Τούτες τις στιγμές , τούτες τις μέρες όλη η οικουμένη θρηνεί την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη . Χωρίς υπερβολή κατά τη γνώμη μας ήταν ο πιο διάσημος Έλληνας του ΝεοΕλληνικού κράτους .

Στα διακόσια χρόνια η Ελλάδα γέννησε πολλές προσωπικότητες με θετικό η και με αρνητικό πρόσημο .

Μερικούς μάλιστα τους ονόμασαν και Εθνάρχες χωρίς να το αξίζουν αφού αγαπήθηκαν μόνο από την μισή Ελλάδα και μισήθηκαν από την υπόλοιπη μισή .

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο οικουμενικός Έλληνας που κατάφερε να τον υμνούν όχι μόνο στην Ελλάδα ,αλλά και σε Ανατολή και Δύση ,στο Βορά και στο Νότο .

 

Τον αγάπησε όλη η Λατινική Αμερική με το cando Heneral (1) στα μελοποιημένα ποιήματα του Νομπελίστα Ποιητή Πάμπλο Νερούδα που εξιστορούν τα πάθη και τους πόθους των Λατινοαμερικάνικων Λαών .

Τον τραγούδησαν απλοί Παλαιστίνιοι και Κούρδοι μαχητές ,αλλά και προοδεδευτικοί όσο και αντιδραστικοί Αφγανοί με  τροποποιημένο το τραγούδι στην δική τους γλώσσα," ΑΝΤΩΝΗ ¨" (2) παρόλο που γράφτηκε από τον Ιάκωβο Καμπανέλη για να τιμήσει τα πάθη των Εβραίων από την Ναζιστική Γερμανική φρίκη .Το ίδιο τραγούδι στα Ισπανικά το τραγουδούσαν οι Τουπαμάρος της Ουρουγουάης που πήραν την ειρηνική εκδικησή τους βλέποντας έναν δικό τους αντάρτη να εκλέγεται Πρόεδρος της χώρας τους .

 

Τον γνώρισε όλος ο σύγχρονος κόσμος όταν στην κηδεία του δολοφονημένου Σουηδού Πρωθυπουργού τραγουδήθηκε στην γλώσσα του τραγούδι του ΜΙΚΗ και μεταδόθηκε τηλεοπτικά στα πέρατα της γης. ΉΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (3) .

 

Τον τραγούδησε η διάσημη Έντιθ Πιάφ (4)αλλά και οι περίφημοι BEATLES( 5) Τον τραγούδησε η Κουβανική επανάσταση αφού αμέσως μετά την επικρατησή της ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηavana Libre», εξέπεμψε το τραγούδι του στα Ισπανικά (6)

Μελοποίησε δύο Έλληνες Νομπελίστες ποιητές , τον αξεπέραστο Γιάννη Ρίτσο , τον Κάλβο ,τον Σικελιανό ,τον Λειβαδίτη , τον Αναγνωστάκη , τον Κατσαρό, τον Ελευθερίου και τόσους ακόμα

.

Το διάσημο τραγούδι από το Ορατόριο ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ που συγκινεί όλους τους Έλληνες, το τραγούδησε ακόμα και η χορωδία του Κόκκινου Στρατού (7)

Θα γραφτούν χιλιάδες άρθρα για τα μουσικά του επιτεύγματα αλλά και την πολιτική του διαδρομή που τα τελευταία τριάντα χρόνια είχε πολλές αντιφάσεις .

 

Εμείς εδώ σαν σελίδα που ασχολείται με τα ζητήματα της Εθνικής Αντίστασης, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι ο ΜΙΚΗΣ ως καλλιτέχνης ξεπήδησε μέσα από το καμίνι της Εθνικής Αντίστασης και συγκεκριμένα από την ΕΠΟΝ και το ΕΑΜ . Ξεκίνησε παράλληλα δύο δράσεις συγχρόνως . Αγωνιστική –πατριωτική και μαζί καλλιτεχνική .

Συμμετείχε με εκείνη την γενιά που άφησε τις επόμενες δεκαετίες το καλλιτεχνικό και επιστημονικό στίγμα της σε όλη την Ευρώπη. Η γενιά που πολέμησε μέσα από την ΕΠΟΝ και "φυγαδεύτηκε " στην φιλόξενη Γαλλία που έδωσε απλόχερα την στοργή της στα αριστερά νιάτα . Η γενιά του ΜΑΤΑΡΟΑ .

.

Ο ΜΙΚΗΣ πολέμησε στις μάχες του Δεκέμβρη του 44 που ποτέ δεν ξεχνούσε «Στον τάφο μου να γραφεί: Πολέμησε το Δεκέμβρη. Θα μου πείτε... ο πόλεμος; Δεν ξέρω... Έχω και το κρητικό γονίδιο και μου αρέσουν τ’ άρματα. Πολέμησα 33 μέρες και μου άρεσε ο ήχος της μάχης. Όπου ήταν μάχη, έτρεχα, έμπαινα μέσα. Σφαίρα δεν μ’ έπιανε» είχε δηλώσει ο Μίκης Θεοδωράκης με αφορμή το νέο τότε (2015) ανέβασμα της παράστασης "Του νεκρού αδερφού"

 

Ο ΜΙΚΗΣ εξόριστος λόγω της ΕΑΜικής καταγωγής του στην Ικαρία και Μακρόνησσο, από τους αγώνες των συναγωνιστών του εμπνέονταν.

 

Στην περίοδο της επτάχρονης χούντας των κομπλεξικών στρατιωτικών, ήταν ένα κεφάλαιο ιστορίας από μόνος του .

Σε όλα μεγάλος ο Μίκης. Έλεγε ο Ρίτσος:" Όλα σ’ αυτόν είναι μεγάλα: ανάστημα, χέρια, πόδια, φωνή, γέλιο, κίνηση – όλα στον υπερθετικό βαθμό. Είναι απ’ αυτούς που όταν χορεύουν στην πλατεία μέσα στο σπίτια τρέμουν τα ταβάνια και κουδουνίζουνε τα γυαλικά στα ράφια."

Μεγάλε Αντάρτη , Οικουμενικέ Έλληνα σου οφείλουμε πολλά για την μουσική σου ,μας έμαθες να τραγουδάμε συλλογικά ακόμα και όταν δεν καταλαβαίναμε το βαθύτερο νόημα ορισμένων ποιητών.Θα είσαι πάντα στην καρδιά μας.

 

Αφιέρωμα από καρδιάς , Απόστολος Κ. Αποστολάκης

 

1 https://youtu.be/wGliDjpkzZ0

2 https://youtu.be/TO8KrBTglw8

 

Αφγανικά:              https://youtu.be/FLYEIlKHgW4
Κουρδικό αφιέρωμα  https://youtu.be/ZStp7azAGig

3 https://youtu.be/c4a6DLIwUU0

4 https://youtu.be/jNRd-cHLvvc

5 https://youtu.be/9kuxs8Ipgvw

6 https://youtu.be/7f3X-uShnmw

7 https://youtu.be/o4U5esBgTBo

 

Στην διαδήλωση πριν πέσουν οι πρώτες σφαίρες του Έβερτ




Η κηδεία του Ούλοφ Πάλμε









Το ΜΑΤΑΡΟΑ











ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 24

          Ο ΣΙΜΕΑ διοργάνωσε χθες εκδήλωση για να τιμήσει την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου ....