ΛΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗΣ
Μικρός αντάρτης, μεγάλος μουσικός
1 και 2. Γιώργος και Λάκης Μπαλής
Κείμενο Απόστολος Κ. Αποστολάκης .
Πέρασαν δύο χρόνια από τον θάνατο του Λάκη Μπαλή γνωστού μουσικού –τραγουδοποιού ο οποίος ήταν ο μικρότερος αντάρτης της Μαγνησίας και ίσως και ολόκληρης της Ελλάδας .
Ο Λάκης ( Ευάγγελος ) Μπαλής δεν ήταν ένα από τα χιλιάδες παιδιά που οργανώθηκαν στην ΕΠΟΝ και στα Αετόπουλα . Είχε και τέτοια ιστορία ,αλλά λόγω των συνθηκών χρίστηκε από τα 12 κανονικός αντάρτης του βουνού .Ανέβηκε στο βουνό μαζί με τον αδελφό του Γιώργο Μπαλή καπετάνιο του 9ου Λόχου του 3ου Τάγματος του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.(1)
Ορφανοί και από τους δύο γονείς που πέθαναν από την πείνα στον τρομερό χειμώνα του 41-42, τα αδέλφια Γιώργος και Λάκης άφησαν τον Πειραιά όπου ζούσαν από το 1934 και επέστρεψαν στον Βόλο όπου υπήρχαν κάποιοι συγγενείς πρόσφυγες Μικρασιάτες.
Ο μεγάλος αδελφός οργανώθηκε αμέσως στο ΕΑΜ αλλά μετά από προδοσία τον συνέλαβαν οι Ιταλοί και τον έκλεισαν με άλλους Εαμίτες στις φυλακές Ιωσαφάτ του Βόλου . Ο μικρός Λάκης είχε την άδεια να μπαινοβγαίνει στην φυλακή για να βλέπει τον αδερφό του Γιώργο και μάλιστα οι Ιταλοί του επέτρεπαν να τρώει στο μεσημεριανό συσσίτιο.
Οι πολιτικοί κρατούμενοι τον αξιοποιούσαν σαν σύνδεσμο με μικρά σημειώματα όταν έφευγε το βράδυ για να κοιμηθεί στα συγγενικά σπίτια . Μια μέρα τον δεκάχρονο τότε Λάκη τον συνέλαβαν οι Ιταλοί καραμπινιέροι να έχει μικρό σημείωμα κρυμμένο στα μακριά μαλλιά του που έκαναν μπούκλες . Ο Διοικητής στον οποίο τον πήγαν τον λυπήθηκε επειδή είχε γιο στην ίδια ηλικία αλλά δεν του επέτρεψε να επισκεφτεί άλλη φορά τον φυλακισμένο αδερφό του .
Όταν τον Σεπτέμβριο του 43 οι Ιταλοί συνθηκολόγησαν και οι φυλακισμένοι βρήκαν ευκαιρία να ελευθερωθούν , ο μεγάλος Μπαλής ο Γιώργος ανέβηκε στο βουνό και λόγω των ηγετικών του προσόντων εξελίχτηκε γρήγορα σε καπετάνιο του 9ου Λόχου.
Από φόβο μήπως προδοθεί ο μικρός Λάκης τον ενέβασε στην Άνω Κερασιά Πηλίου όπου ήταν η έδρα του 54ου Συντάγματος .
Εκεί έκανε διάφορες βοηθητικές δουλειές φορώντας όμως στολή αντάρτη με όλες τις υποχρεώσεις που συνεπάγονταν τα τιμημένα ρούχα.
Ακολούθησε τον αδελφό του όταν ο 9ος λόχος μεταφέρθηκε στην Ανατολή του Κισσάβου. Όπως αναφέρει ο διοικητής του 3ου Τάγματος Γιάννης Μενεέμης, ο μικρός Λάκης πήρε μέρος και σε μάχες όπως αυτή έξω από την Αγιά στις Μάχες της σοδιάς .
Ο Λάκης Μπαλής μαζί με τον 9ο Λόχο μπήκε θριαμβευτής στον Βόλο την ημέρα της απελευθέρωσης στις 19 Οκτωβρίου του 44.
Οι φωτογραφίες της αντάρτικης ζωής του είναι στην παραλία του Βόλου και στο φωτογραφείο Ζημέρη μαζί με τον αδελφό του και άλλους αντάρτες και αξιωματικούς. Ήταν αξιαγάπητος και είχε γίνει η μασκότ του Συντάγματος .
Μετά την απελευθέρωση ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο τρομπόνι με την Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου και βιολί στο Ελληνικό Ωδείο. Τον κέρδισε το μπουζούκι και εξελίχτηκε σε δεξιοτέχνη μπουζουκίστα .(2) Μας άφησε παρακαταθήκη το πασίγνωστο τραγούδι που εξυμνεί τις ομορφιές του Βόλου και του Παγασητικού : ΣΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΙΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ (3).
Δεν ήταν μόνο όμως αυτές οι καλλιτεχνικές του δάφνες.
Στις αρχές του 1955 κατέβηκε στην Αθήνα. Στο γνωστό μπαράκι του Μάριου όπου μαζεύονταν όλοι οι λαϊκοί μουσικοί, γνώρισε τον Γιώργο Μητσάκη και τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε μαζί του συνεργασία στο Ροσινιόλ.
Το 1959 μπήκε στη δισκογραφία με τα τραγούδια «Θα σ’έχω για κανάρι μου» και «Κλάψε μαζί μου ουρανέ» που τραγούδησε στην Odeon-Parlophone ο Πάνος Γαβαλάς. Έχει συνεργαστεί με την αφρόκρεμα του λαϊκού τραγουδιού, με πολλούς μεγάλους μουσικούς και τραγουδιστές όπως με Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Καλδάρα, Σπιτάμπελο, Λαύκα, Καραπατάκη, Καζαντζίδη, Διονυσίου, Γαβαλά, Μαίρη Λίντα, Σακελλαρίου, Χρυσάφη, Δούκισσα, Τσετίνη κ.α.
Έχει παίξει σε πολλές ηχογραφήσεις τραγουδιών του Καζαντζίδη και άλλων ερμηνευτών σαν εκτελεστής άλλα και σαν συνθέτης σε δικά του τραγούδια
Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει οι: Π. Γαβαλας ( ΚΛΑΨΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΟΥΡΑΝΕ , ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ , ΘΑ Σ ΕΧΩ ΤΟ ΚΑΝΑΡΙ ΜΟΥ κ.α), Στ.Διονυσιου, Πρ.Τσαουσακης (Ο ΦΤΩΧΟΜΠΕΚΡΗΣ), ο Γ.Κυριαζης με την Ανθ.Αλιφραγκη (ΣΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΙΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ , ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΝΕΙΡΑ) κ.α..
.
Το 1961 ακολούθησε μουσική κομπανία στην Αμερική και στην στη Νέα Υόρκη όπου πρωτοπήγε εμφανίσθηκε στο «Ζάππειο Παβίλλιον» αρχικά και σε δεκάδες κέντρα στη συνέχεια, όπου, εκτός των άλλων, έπαιξε μπροστά στο Μπάρλον Μπράντο και τον Κερκ Ντάγκλας. Αργότερα, σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων γνώρισε τον κιθαρίστα Αλφρέντο Αλμέιντα, ο οποίος ενθουσιάστηκε από το παίξιμο του… Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως συμμετείχε, παίζοντας μπουζούκι, σε αμερικάνικη ταινία, με πρωταγωνιστή τον Τέλη Σαββάλα.
Εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Σικάγο, όπου το 1966 γνώρισε και παντρεύτηκε την Ουρανία Μπέρτσου, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Γιώργο.
και έναν εγγονό τον συνονόματο Ευάγγελο .
Ο πιο μικρός Αντάρτης είχε γεννηθεί το 1932 και πέθανε στις 3 Αυγούστου του 2020
Σίγουρα ο μικρός αντάρτης εκεί που βρίσκεται, παίζει με το μπουζούκι σου τον Βολιώτικο ύμνο, αλλά και το αντάρτικο τραγούδι: Να το 54, το σύνταγμα προβάλει .
1) Βιογραφικό του Γιώργου Μπαλή εδώ :https://simea2016.blogspot.com/2020/05/blog-post_55.html
2) Υιοθετώ τον όρο του σπουδαίου Θανάση Πολυκανδριώτη ότι το σωστότερο είναι Μπουζουκίστας και όχι Μπουζουξής.
.
3)Η μεγάλη επιτυχία εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=5V0xsvk_Q2s
Πηγές: Νίτσα Κολιού και αρχείο Γιώργου Μπαλή ,Γρηγόρης Ρέντης.
Ευχαριστώ τον δημοσιογράφο Μάκη Μπαλή, ανιψιό του Λάκη και γιο του Γιώργου Μπαλή για την βοήθεια
Δεξιά ο Λάκης Μπαλής
Με τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαριλένα λίγο πριν φύγει για την Αμερική