Η ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Κείμενο: Απόστολος Κ. Αποστολάκης
»» Μόνο οι λαοί που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν κράτος μπορούν να γράψουν ιστορία»», ΧΕΓΓΕΛ
Την ρήση του σπουδαίου φιλόσοφου, στην χώρα μας η δεξιά την ερμηνεύει ότι μόνο αυτή μπορεί να έχει άποψη για την ιστορία . Ξεκινάει από την παγιωμένη εμμονή της ότι το κράτος είναι ιδιοκτησία της άρα μόνο αυτή έχει δικαίωμα στην συγγραφή της ιστορίας
Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν ήταν βλακεία αυτό που εκστόμισε ο κ.Μητσοτάκης για τον Αη Στράτη ή ήταν μία ακόμα ψηφίδα στα μακροχρόνια σχέδια της δεξιάς να εξαφανίσει κάθε ίχνος στην μνήμη για την προσφορά της Εαμικής Αντίστασης
Έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες άλλοτε χοντροκομμένες , άλλοτε με επιστημονικό δήθεν περιτύλιγμα να υποβαθμιστεί ο ρόλος του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην προσπάθεια της απελευθέρωσης από την τριπλή Φασιστική και Ναζιστική συμμαχία.
Στην Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη οι ακροδεξιοί κύκλοι δεν λένε να το βάλουν κάτω .
Μετά την δικαστική δίωξη τριών Δημοκρατικών πολιτών για μία πρόταση που έκαναν να μετονομαστεί δρόμος με όνομα ενός στρατιωτικού που συνεργάστηκε με τις Γερμανικές αρχές,( του Αθανάσιου Χρυσοχόου) με όνομα ενός Εβραίου ποιητή της πόλης (1-2) , οι ίδιοι κύκλοι με άλλο όνομα παρεμβαίνουν για να αποκαθηλωθεί η αναθηματική πλάκα δίπλα στον Λευκό Πύργο που θυμίζει την συμβολή του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της πόλης .
Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό που συμβαίνει στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας. Μέχρι το 1980 κάθε αναφορά στην αντίσταση και στο ΕΑΜ ήταν έννοιες απαγορευμένες.
Άρχισε να γιορτάζεται το 1980 επί Δημαρχίας του αείμνηστου Παπαδόπουλου και συνεχίστηκε με τους Δημάρχους Γιαννούση και Μαναβή .
Κοσμόπουλος και Παπαγεωργόπουλος της ΝΔ 1986-2010 έβαλαν ξανά στο συρτάρι της λήθης την υπόθεση .Το 2014 επί δημαρχίας Μπουτάρη όταν αποφασίστηκε να γιορταστούν τα εβδομήντα χρόνια από την απελευθέρωση, ο τότε Δημοτικός Σύμβουλος και βουλευτής της ναζιστικής ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Ματθαιόπουλος αντέδρασε με ύβρις και απειλές. Το 2016 με ενέργειες κυρίως του βουλευτή και Δημοτικού συμβούλου Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου αναγνωρίστηκε με Προεδρικό διάταγμα50/2016 η 30η Οκτωβρίου σαν ημέρα της απελευθέρωσης .
Τοποθετήθηκε αναθηματική πλάκα δίπλα στον Λευκό πύργο και έγινε ονοματοδοσία σε κεντρικό δρόμο .
Οι κύκλοι των γραφικών ακροδεξιών ¨¨¨Μακεδονομάχων¨¨ από τότε δεν έπαψαν να διαμαρτύρονται και να βανδαλίζουν το μνημείο ,έχοντας την ανοχή των Δημ Συμβούλων της Χρυσής Αυγής , του Βελόπουλου και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ένας εκ των οποίων μάλιστα, ο Στράτος Σιμόπουλος έκανε και προσωπική παρέμβαση .
Όσοι διαμαρτύρονται βασίζονται σε προπαγανδιστικά φληναφήματα της Χούντας ν.179/69 και δεν παίρνουν υπόψη τι έγραψαν κατά καιρούς άτομα με μεγάλο πνευματικό ανάστημα όπως οι Χριστιανόπουλος ,Βαφόπουλος, Σφυρίδης, Δροσάκη , Παπαδημητρίου, Μπακόλας,Τομανάς και αρκετοί άλλοι. Είναι τόσο τυφλωμένοι που δεν παραδέχονται ούτε το δημοσίευμα της εφημερίδας τους ΕΔΕΣ που έγραψε λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση ποιος απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη . Η εφημερίδα εκτέθηκε πριν λίγα χρόνια σε έκθεση αντιστασιακού τύπου κατά την διάρκεια της κατοχής .
Τελευταία ενέργεια των υποκινητών ήταν να ζητήσουν από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης να ελέγξουν το τυπικό μέρος της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίοι ω του θαύματος ενήργησαν ταχύτατα αυτή τη φορά, ζητώντας από τον νυν Δήμαρχο να τους παραδώσει όλα τα σχετικά έγγραφα μέσα σε δέκα μέρες .Μακάρι να μη βρεθεί κάποιο ορθογραφικό λάθος στην απόφαση και ακυρωθεί η απόφαση . Τους έχω ικανούς …
Ευτυχώς οι Δημοκρατικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης είναι σε εγρήγορση, με μπροστάρη κατά την γνώμη μου τον ακούραστο Ιστορικό –ερευνητή Σπύρο Κουζινόπουλου.
Σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων ΕΔΙΑ Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ειπώθηκαν πολλά . Συμμετείχαν ιστορικοί , Δημοτικοί Σύμβουλοι, πολιτικοί αλλά και εκπρόσωπος των ακροδεξιών που προσέφυγαν στους Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης . Ο κύριος αυτός παρουσιάστηκε συμβιβαστικός ότι δήθεν δεν ζητάνε να απομακρυνθεί η αναθηματική πλάκα , αλλά να αλλάξει το περιεχόμενο της γραφής . Δηλαδή να μην αναφέρεται η λέξη ΕΛΑΣ .Αυτό τους πονάει . Σε ερώτηση του συντονιστή της εκδήλωσης Τριαντάφυλλου Μηταφίδη ποιος κατά την γνώμη του απελευθέρωσε την πόλη ,απάντηση δεν έδωσε .
Κάποιος άλλος έκανε σωστά την παρατήρηση ότι ήδη η γραφή της πλάκας είναι πολύ συμβιβαστική και κακώς γράφει ότι ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη μόνο από τους Γερμανούς , έπρεπε να γράφει και από τους δοσίλογους συνεργάτες τους . Γιατί δεν ήταν λίγοι οι Δαγγουλαίοι και οι Πούλοι της περιοχής .
Η Ιστορία είναι τελικά πολύ ενοχλητική στην Εθνικόφρονα Θεσσαλονίκη . Μπορεί να ακούσουμε κάποια στιγμή, ότι Λαμπράκης δεν δολοφονήθηκε αλλά παραπάτησε και έπεσε μόνος του
Οι τρεις διωκόμενοι , Μηταφίδης, Γρίμπας, Σακέττας
Σημείωση :
1)Οι δικηγόροι Δημοτικοί σύμβουλοι Αλέκος Γρίμπας ο Σπύρος Σακέττας, και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης επικεφαλής της παράταξης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για την μετονομασία της οδού . Το ΔΣ ανέθεσε την διερεύνηση του θέματος στον Θεοδόσιο Τσιρώνη, ο οποίος με υπηρεσιακό σημείωμα του Κέντρου Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης εισηγήθηκε θετικά και έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε να δώσει όνομα στην οδό τιμώντας τον Εβραίο ποιητή Αλμπέρτο Ναρ.
Συγγενείς του Χρυσοχόου στράφηκαν δικαστικά ενάντια στους τρεις ζητώντας οικονομική αποζημίωση 600000 χιλ ευρώ για ηθική βλάβη . Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει δικαστικά και οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
2)Ο στρατηγός Αθανάσιος Χρυσοχόου υπήρξε επιτελάρχης του δοσίλογου πρωθυπουργού Τσολάκογλου. Την περίοδο της Κατοχής διετέλεσε γενικός επιθεωρητής νομαρχιών Μακεδονίας- Θράκης και λίγο πριν την απελευθέρωση γενικός Διοικητής Μακεδονίας με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ανταρτών του ΕΛΑΣ και της ΕΑΜικής αντίστασης. Δεν καταδικάστηκε για δοσιλογισμό γιατί από το καλοκαίρι του 44 άρχισε να συνεργάζεται και με τους Άγγλους Έπαιξε ρόλο στις διώξεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους ναζί συνεργαζόμενος με τον εγκληματία πολέμου Μαξ Μέρτεν, του οποίου υπήρξε και μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του το 1959. Η ονοματοδοσία δρόμου της πόλης με το όνομα του Χρυσοχόου πραγματοποιήθηκε την περίοδο της Χουντικής Δικτατορίας.
Ας σημειωθεί ότι και οι τρεις διωκόμενοι αντίθετα με τον Χρυσοχόου, υπήρξαν φυλακισμένοι κατά την περίοδο της Χούντας.
Πηγές: Σπύρος Κουζινόπουλος ,Τριαντάφυλλος Μηταφίδης,Απόστολος Λυκεσάς, Βασίλης Ιγνατιάδης, εφημερίδες,( Χάγκεν Φλάισερ, Δημήτρης Κουσουρής ,Προκόπης Παπαστράτης παρέμβαση για το θέμα Χρυσοχόου,, )
Μάρκος. Μπακιρτζής
το επιτελείο της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας .Επίσκεψη σε νοσοκομείο