Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ
Του Χρήστου Τρικαλινού (Α)
Του Χρήστου Τρικαλινού (Α)
1942. Η ακριβής ημερομηνία δεν αναφέρεται. Είναι σούρουπο. Ένα βαρύ σοβιετικό βομβαρδιστικό εισέρχεται στον εναέριο χώρο της Γερμανίας και πετάει, προσπαθώντας να μείνει απαρατήρητο, κοντά στο Βερολίνο. Κουβαλάει κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές και κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του είναι τεντωμένη μια μεταλλική κεραία πολλών μέτρων. Καθώς το αεροπλάνο πετάει η κεραία χτυπάει στα τοιχώματά του κάνοντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο, στον οποίο, όμως, το πλήρωμα έχει συνηθίσει μετά από την πολύωρη πτήση.
Την ίδια ώρα από το ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου μεταδίδεται ζωντανά η ομιλία του προπαγανδιστή του φασιστικού καθεστώτος Γιόζεφ Γκέμπελς. Απευθυνόταν στα πιο βαθιά πατριωτικά αισθήματα των Γερμανών. Μιλούσε για τη ανδρεία των Γερμανών στρατιωτών που πολεμούσαν ενάντια στην «κόκκινη ορδή»…
Πριν, όμως, δούμε την εξέλιξη των γεγονότων, ας γυρίσουμε μερικά χρόνια πριν. Το 1901 στην περιοχή του Ριαζάν της Ρωσίας γεννήθηκε ο μικρός Μπορίς Ασέγιεφ. Από μικρός ακόμη ενδιαφέρθηκε για το ραδιόφωνο. Έτσι στα 11 χρόνια του έφτιαξε τον πρώτο ραδιοφωνικό δέκτη. Χρησιμοποίησε δυο ξυράφια κι ένα αυτοσχέδιο πηνίο, που έφτιαξε από χάλκινο καλώδιο τυλιγμένο σε μολύβι.
Από αυτόν τον απλό δέκτη, που μετά δυσκολίας μπορούσε να πιάσει μια συχνότητα αρχίζει ο μακρύς και κάθε άλλο παρά απλός δρόμος ενός μεγάλου επιστήμονα. Στη μεγάλη επιστημονική του πορεία ο φυσικός Μπορίς Πάβλοβιτς Ασέγιεφ επινόησε πληθώρα ραδιοσυσκευών και ήταν ο μοναδικός επιστήμονας που χωρίς να βρεθεί στο μέτωπο τιμήθηκε, πέρα από τα πολλά παράσημα και βραβεία, με τον βαθμό του αντιστράτηγου.
Για παράδειγμα οι διαβιβαστές του στρατού με ευγνωμοσύνη θυμούνται τον φορητό ασύρματο, που ζύγιζε μόλις 2 κιλά, βάρος πολύ μικρό για την εποχή του. Τίποτε παρόμοιο δεν υπήρχε στον εξοπλισμό των Γερμανών.
Το 1942 στο εργαστήριο του Ασέγιεφ κατασκευάστηκε ένας ηλεκτρομαγνητικός αναμεταδότης, ο οποίος επέτρεπε το συγχρονισμό των ταλαντώσεων σε δυο κυκλώματα. Μ’ άλλα λόγια, ένας πομπός με αυτή τη συσκευή μπορούσε να «πιάσει» οποιαδήποτε συχνότητα και να εκπέμψει στη θέση της στην ίδια συχνότητα. Αυτή ακριβώς η συσκευή ήταν εγκαταστημένη στο σοβιετικό βομβαρδιστικό.
Ο Γκέμπελς συνέχισε την ομιλία του. Συνέκρινε τα κατορθώματα των Γερμανών στρατιωτών στο ανατολικό μέτωπο με τις Θερμοπύλες και το Λεωνίδα. Έλεγε, ότι οι Γερμανοί στρατιώτες θα ξεπεράσουν τ δόξα των 300 Σπαρτιατών, που είναι «αθάνατοι».
Μόλις αντήχησε η τελευταία γεμάτη πάθος φράση του Γερμανού προπαγανδιστή τα ραδιόφωνα του Βερολίνου ξαναζωντάνεψαν. Εκατομμύρια Γερμανών άκουσαν μια πεντακάθαρη φωνή που μιλούσε Γερμανικά, αλλά με σαφή σλαβική προφορά. Στους ανώτατους κύκλους της χώρας ή φωνή ήταν γνωστή. Ήταν η φωνή του επικηρυγμένου στη Γερμανία Γιούριι Λεβιτάν.
«Κάθε επτά δευτερόλεπτα στα σοβιετικά μέτωπα μια σφαίρα χτυπάει έναν Γερμανό στρατιώτη ή αξιωματικό. Ο κύριος Γκέμπελς μιλούσε σχεδόν μισή ώρα. Στη διάρκεια της ομιλίας του στις μάχες με τον Κόκκινο Στρατό σκοτώθηκαν διακόσιοι πενήντα Γερμανοί. Στις γραμμές αυτών των σκοτωμένων πολεμιστών για τα συμφέροντα μιας δράκας Γερμανών ιμπεριαλιστών θα μπορούσαν να βρεθούν οι άντρες σας, τα αδέρφια σας, τα παιδιά σας.
Ξέρουμε, ότι δεν είστε Εσείς, ο έντιμος γερμανικό λαός που εξαπέλυσε αυτόν τον αδιανόητο πόλεμο. Ας σταματήσουμε μαζί αυτή την εγκληματική τρέλα! Ειρήνη για όλους τους λαούς!»
Η έκπληξη των Γερμανών ήταν απερίγραπτη. Δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως αυτό έγινε. Είχε ταπεινωθεί όλη η γερμανική προπαγάνδα. Εκτός των άλλων, έγινε κατανοητό, πως η τεχνολογική υπεροχή των Γερμανών είχε τελειώσει.
Στη φωτογραφία ο φυσικός Μπορίς Πάβλοβιτς Ασέγιεφ.
Α)Σημείωση διαχειριστή της σελίδας ΣΙΜΕΑ : Α.Κ.Α
Ο Χρήστος Τρικαλινός είναι Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε το 1946 στον Βόλο. Σε ηλικία 2 ½ ετών βρέθηκε στις Φυλακές Στρατόπεδο Σαρακηνού στον Βόλο και στη συνέχεια εξόριστος με την μάνα του στο Τρίκερι. Μεγάλωσε στον Αλμυρό Μαγνησίας. Υπήρξε φοιτητής του Παν. Αθηνών, αλλά διέκοψε τις σπουδές και αυτοεξορίσθηκε στην ΕΣΣΔ μετά το Απριλιανό πραξικόπημα. Σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, στο οποίο υπερασπίσθηκε και τη διδακτορική του διατριβή στην
πυρηνική φυσική.
Είναι γιος των αγωνιστών της Εαμικής Αντίστασης Γιώργη και Γιάννας Τρικαλινού