Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

ΦΡΑΝΚ ΧΕΡΜΑΝ ΜΑΓΕΡ

 

ΦΡΑΝΚ ΧΕΡΜΑΝ ΜΑΓΕΡ

Ο Φιλέλληνας γιος  ναζί

 


 

Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης

Η βιβλιογραφία για την αιματηρή περίοδο της Γερμανικής  κατοχής, οφείλει πολλά σε κάποιους  Γερμανούς ιστορικούς –ερευνητές . Με περίσσια τόλμη παρουσίασαν χωρίς εκπτώσεις, συστηματικά και με επιστημονικό τρόπο τα εγκλήματα των συμπατριωτών τους. Για το θέμα των Γερμανών ιστορικών και τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις είχε μιλήσει το 2018 στον Βόλο ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας του Παν. Κρήτης  Χρήστος Χατζηϊωσήφ καλεσμένος του ΣΙΜΕΑ.

 Πρώτος και με μεγάλη προσφορά στην Ελλάδα ο Χάγκεν Φλάϊσερ ομότιμος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών . Ακολουθεί ο Χάϊνς Ρίχτερ ( HEINZ RICHTER) των νεανικών χρόνων του  αν και τα τελευταία χρόνια άλλαξε γραμμή στα γραπτά του  με αποτέλεσμα να καταγγελθεί από το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων ερευνητών .Σπουδαία δουλειά έχει κάνει επίσης και ο Γερμανός ιστορικός στην υποστήριξη των Ελληνικών θέσεων για τις Γερμανικές επανορθώσεις  Κάρλ Χέϊνζ  Ροθ ( KARL HEINZ ROTH)(1) . Ακολουθεί ο Κριστώφ Γκουστάβους ( CHRISTOF UlRICH SCHMICK-GUSTAVUS ) o οποίος πέρυσι τον Μάϊο επισκέφτηκε τον Βόλο ,Βελεστίνο και Κερασιά καλεσμένος από το ΚΙΠΟΚΕ. Χρέος μας να αναφέρουμε και τον  Μάρτιν Ζάκεντορφ ο οποίος έφυγε πρόσφατα από την ζωή ,αφιέρωμα του οποίου από τον Αριστομένη Συγγελάκη αναρτήσαμε πριν λίγες μέρες.

Το σημερινό αφιέρωμα αφορά έναν ακόμα Γερμανό ερευνητή  που πρόσφερε πολλά στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες με την ερευνά του για τα εγκλήματα του Γερμανικού στρατού .

Ο ΦΡΑΝΚ ΧΕΡΜΑΝ ΜΑΓΕΡ( Frank Ηermann Mayer).

Ο Μάγερ με τα εξαιρετικά   έργα του : Ματωμένο Εντελβάϊς και  Από την Βιένη στα Καλάβρυτα  καταρρίπτει τον μύθο ότι τα εγκλήματα των Γερμανών στην Ελλάδα δεν τα έκανε η ΒΕΡΜΑΧΤ ( Γερμανικός στρατός ) αλλά τα SS. Παρουσιάζει με λεπτομέρειες την αιματοβαμμένη ιστορία της Μεραρχίας Εντελβάϊς.. Στο βιβλίο αυτό ο Χέρμαν Φρανκ Mάγερ παρουσιάζει  τα «έργα» της 1ης Ορεινής Μεραρχίας που διέπραξε τη σφαγή στο Koμμένο, στους Λιγγιάδες , στο Γρεβενίτι ,Φλαμπουράρι και σε άλλα χωριά της Hπείρου και του ορεινού όγκου της Πίνδου. Αναφέρουμε μερικά Βλαχοχώρια όπως το Περιβόλι , Αβδέλα ,Κρανιά Μηλιά, Παναγιά και άλλα.

Στο βιβλίο ξεσκεπάζει καταγγέλλοντας  την ανασύστασή της μεραρχίας , με το ίδιο ακριβώς όνομα,(2) σαν τμήμα  του Γερμανικού Ομοσπονδιακού στρατού. Το γεγονός αυτό ( της επανασύστασης ) οδήγησε στην αποσιώπηση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του Μάγερ στην Γερμανία, διατάχτηκε έρευνα στο Μόναχο η οποία μπορεί να μην έφερε την τιμωρία των υπευθύνων αλλά τουλάχιστον πρόσφερε την πληροφόρηση στους Γερμανούς.

Ο Μάγερ ασχολήθηκε και με το ολοκληρωτικό έγκλημα της 1ης μεραρχίας σε βάρος δέκα χιλ. Ιταλών στην Κεφαλονιά, αλλά και την καιροσκοπική πολιτική  του ΖΈΡΒΑ  παρουσιάζοντας έγγραφα για την μυστική ανακωχή του  με τους Γερμανούς προκειμένου να χτυπήσει απερίσπαστος τον ΕΛΑΣ .Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του δεύτερου γραφείου της μεραρχίας ΚΑΡΛ-ΧΑΙΝΤΣ ΡΟΤΦΟΥΚΣ στο ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού  εδώ >  https://youtu.be/DHbUYXTxugE

 

Σε άλλο βιβλίο του ο ΜΑΓΕΡ παρουσιάζει  την ιστορία της καταστροφής των Καλαβρύτων από την 117η Μεραρχία με τρόπο ολοκληρωμένο και αντικειμενικό και με τέτοια αδιάσειστα ντοκουμέντα που δεν μπορεί να αμφισβητηθούν  από κανέναν .

Από μικρός μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του ο οποίος απουσίαζε στον πόλεμο του παρανοϊκού Χίτλερ .

Ο πατέρας του Μάγερ ήταν Γερμανός αξιωματικός ο οποίος είχε εκτελεστεί από τον ΕΛΑΣ γεγονός που τον έκανε να ψάξει και να γράψει το βιβλίο: Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

 Όπως διηγείται ο ίδιος «Το ότι ο πατέρας μου ήταν αξιωματικός της Βέρμαχτ το ήξερα από πολύ μικρός»,. «Το ότι η Βέρμαχτ αποτελούσε τμήμα της ναζιστικής Γερμανίας και ότι οι ναζί ήταν υπεύθυνοι για τον πόλεμο και τις βαρβαρότητες, το έμαθα αργότερα, στο σχολείο. Ωστόσο, το να έχεις χάσει τον πατέρα σου στη Γερμανία του 1945 δεν ήταν κάτι σπάνιο. Ήταν ο κανόνας. Στην πρώτη μου κοινωνία στην εκκλησία, είδα ότι τα μισά παιδιά δεν είχαν πατέρα. Επειδή, όπως λένε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, η δική μας έσβησε το 1955, όταν επέστρεψαν και οι τελευταίοι Γερμανοί αιχμάλωτοι».

Η πικρία του και ο θυμός του για τον Ναζιστή πατέρα τον έκαναν να ασχοληθεί με την Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα ..

«Θα μπορούσε να είχε γλιτώσει και να τον είχαμε κοντά μας όλα αυτά τα χρόνια. Ο πατέρας μου πέθανε όμως για μια ιδέα, για τον Χίτλερ. Η γενιά του απέτυχε οικτρά», λέει με πικρία ο Μάγερ.

 Ήρθε στην χώρα μας το 1963 και για 25 χρόνια έψαχνε αρχεία , έπαιρνε συνεντεύξεις , επισκέπτονταν χωριά εδώ και στην Αλβανία όπου και εκεί έγιναν σφαγές από τους Γερμανούς. Σε μία από τις επισκέψεις του μάλιστα συναντήθηκε και με τον Ελασίτη αντάρτη που εκτέλεσε τον πατέρα του.

Σπούδασε διεθνές εμπόριο  στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργο, στο Παρίσι και στο Οχάιο των ΗΠΑ. Πραγματοποίησε λαμπρή καριέρα σαν  διευθυντής μεγάλης αμερικανικής εταιρείας σε πολλές πρωτεύουσες, και το 1981 δημιούργησε δική του επιχείρηση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Παράλληλα όμως αποφάσισε να  ασχοληθεί και με την έρευνα των πεπραγμένων του Γερμανικού στρατού στην Ελλάδα .

 Ο Μάγερ πέθανε νέος το 2009 μετά από ένα ατύχημα που είχε με το ποδηλατό του όταν τον παρέσυρε ένα αυτοκίνητο. Είχε γεννηθεί το 1940

 Το 2002 η κοινότητα του Κομμένου τον τίμησε με τον τίτλο του επίτιμου  Δημότη. Με πρωτοβουλία του προέδρου της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιοχάννες Ράου, τού απονεμήθηκε το 2005 ο τιμητικός σταυρός της Ομοσπονδίας.

Σημειώσεις : 1) Οι μελέτες του Κάρλ Χέίνζ  Ροθ έχουν χρησιμοποιηθεί και από το ΕΣΔΟΧΕ  (Εθνικό συμβούλιο διεκδίκησης γερμανικού χρεόυς) που είχε πρόεδρο τον ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ

2)Το λουλούδι Εντελβάϊς ήταν κεντημένο στην στολή των στρατιωτών της 1ης Μεραρχίας. Έτσι συνέχισε και μετά την επανασύσταση της Μεραρχίας  

Πηγές : Τα βιβλία του ΜΑΓΕΡ,Κ.Κουπαράνης ,Ελένη Κουρματζή, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη , ιστολόγιο ΜΑΓΕΡ,αφιερώματα εφημερίδων. 



 


 






0 ΠΑΤΈΡΑΣ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 24

          Ο ΣΙΜΕΑ διοργάνωσε χθες εκδήλωση για να τιμήσει την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου ....