Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

PERVITIN

 

Το χάπι της ΑΡΙΑΣ ΦΥΛΗΣ

 

«Δεν χρειαζόμαστε αδύναμους ανθρώπους, θέλουμε μόνο τους ισχυρούς! Οι αδύναμοι άνθρωποι παίρνουν  ναρκωτικά όπως το όπιο και το αλκοόλ για να ξεφύγουν. Οι ισχυροί άνθρωποι παίρνουν  μεθαμφεταμίνη για να αισθάνονται ακόμη πιο δυνατοί.» Αδόλφος Χίτλερ

 


Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για τον αστραπιαίο πόλεμο που διεξήγαγε ο Γερμανικός στρατός;  Πόσες φορές δεν ακούστηκαν επιφωνήματα θαυμασμού  για το υψηλό φρόνημα και την γενναιότητα που επέδειξαν οι Γερμανοί στρατιώτες;  Πόσες φορές δεν ακούσαμε για τον ακούραστο στρατιώτη της ΒΕΡΜΑΧΤ;

Τα ακούσαμε και από χείλη που κάθε άλλο ήταν θαυμαστές της Χιτλερικής Γερμανίας όπως π.χ ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας  Ουνστον Τσώρτσιλ που έγραφε αργότερα στα απομνημονεύματα του.

«Εντυπωσιάστηκα από την ταχύτητα με την οποία τα Γερμανικά τεθωρακισμένα μπορούσαν να εισβάλουν σε συμμαχικές χώρες χωρίς να σταματούν ποτέ».

Αν εξαιρέσουμε την Τσεχοσλοβακία που άρπαξε ο Χίτλερ με την ανοχή των Αγγλογάλλων το 1938 , οι υπόλοιπες χώρες που καταλήφθηκαν από την Γερμανία το υπέστησαν σε χρόνους ρεκόρ.

 Όταν η  Πολωνία σαρώθηκε σε λίγες μέρες τον Σεπτέμβρη του 1939,αποδόθηκε τότε το γεγονός στον υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό του Γερμανικού στρατού και ιδιαίτερα στα Γερμανικά PANZER ( τανκ ) . Πράγματι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν τα Γερμανικά τανκς με το ιππικό όπως προσπάθησε να κάνει η Πολωνία . Mε την ίδια ταχύτητα οι Γερμανοί σάρωσαν ΟΛΑΝΔΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΓΑΛΛΙΑ παρά την προετοιμασία που είχαν κάνει αυτές οι χώρες μετά την Γερμανική εισβολή στην Πολωνία λίγους μήνες πριν.

Παρά την μεγάλη βοήθεια της Βρετανίας η οποία αργά κατάλαβε ότι δεν έπρεπε να επιτρέψει στον Χίτλερ το κολοσσιαίο εξοπλιστικό του πρόγραμμα . Τα πάντσερ του Γκουντέριαν πλευροκόπησαν την Γαλλία από εκεί που δεν περίμεναν . Από την οροσειρά των Αρδενών  μόλις σε έντεκα μέρες

Ήταν όμως μόνο η ανώτερη τεχνολογία της Γερμανικής πολεμικής μηχανής ή ήταν και κάτι άλλο;

 Όταν ο Κινέζος θεωρητικός του πολέμου Sun Tzu έγραφε στο περίφημο βιβλίο του πριν 2500 χρόνια ότι η ταχύτητα είναι το παν για την έκβαση ενός πολέμου είχε απόλυτο δίκαιο αλλά δεν του περνούσε από το μυαλό η χρήση χημικών σκευασμάτων ούτε βέβαια το Γερμανικό  PERVITIN.

Οι Γερμανοί γνώρισαν την ύπαρξη της Αμερικάνικης αμφεταμίνης  Benzatrin στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936 . Τότε βέβαια δεν είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις η χρήση φαρμακευτικών ουσιών η οποίες δεν ήταν και απαγορευμένες.

Οι ακαδημαϊκοί  Lester  Grinspoon και Peter Hedblom στην  μελέτη τους που  δημοσιεύθηκε με τίτλο:  The Speed Culture ( ο πολιτισμός της ταχύτητας δηλαδή ο πολιτισμός της αμφεταμίνης) την 1η Ιανουαρίου 1975 από το Harvard University Press,  εξηγούσαν ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η αιτία  για την νόμιμη ιατρική και  μαζική χρήση  αυτών των φαρμάκων. Οι Αμερικανοί επιστήμονες όμως ασχολήθηκαν κυρίως με την χρήση και κατάχρηση αυτών των φαρμάκων από την Αμερικάνικη κοινωνία .

Αρκετοί ιστορικοί του 2ου Παγκοσμίου πολέμου αναφέρθηκαν στην χρήση αμφεταμινών από την Βέρμαχτ, σοβαρή έρευνα όμως για την κατάχρηση εκ μέρους των Γερμανών, έκανε στις μέρες μας  ο Γερμανός συγγραφέας Norman Ohler  που δημοσίευσε  το άρθρο με τίτλο   DER TOTALE ROUSCE ( Συνολική δηλητηρίαση ) πριν εκδώσει το βιβλίο του με την έρευνα (1) .Ο  Όλερ αξιοποίησε τα αρχεία που μέχρι τότε για άγνωστο λόγο δεν είχαν αξιοποιηθεί .


Ο χημικός
Fritz Houschild και η φαρμακευτική εταιρία ΤEMMLERVENKER αντέγραψαν  το Αμερικάνικο BENZATRIN και κατασκεύασαν μία μεταμφεταμίνη που την ονόμασαν PERVITIN.  

Με μία ακριβοπληρωμένη και πετυχημένη διαφημιστική καμπάνια το έθεσαν σε κυκλοφορία τον Νοέμβριο του 1937. Το φάρμακο κυκλοφόρησε ελεύθερα σε πολλές μορφές στα φαρμακεία και χορηγούνταν χωρίς ιατρική συνταγή και είχε ευρεία αποδοχή .

 Ο Γερμανικός λαός επηρεασμένος από την διαφήμιση  για τη θαυματουργή ανακάλυψη της Ναζιστικής επιστήμης, άρχισε να το καταναλώνει μαζικά . Ένας λαός κουρασμένος και ταπεινωμένος από τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο βρήκε το φάρμακο που τον έκανε  δυνατό αισιόδοξο  πάντα χαρούμενο και κανό να δουλεύει πολύ χωρίς να κουράζεται .

Το αποδέχτηκε σαν επίτευγμα  της Ναζιστικής  επιστήμης  που υπόσχονταν να κάνει τον Γερμανό υπεράνθρωπο.  Το Ναζιστικό ιδεολόγημα ήταν η ενσάρκωση της ανθρώπινης τελειότητας .

 Ήταν το χάπι της Άριας φυλής.

 Όπως ήταν επόμενο το  PERVITIN αξιοποιήθηκε και για τις ανάγκες του πολέμου . Ο Υπουργός υγείας Leo Conti, σε συνεργασία με τον προσωπικό γιατρό του Χίτλερ  Theodor Morel,  εισηγήθηκαν στον Χίτλερ την μαζική χρήση στο στρατό . Τριάντα πέντε  (35)εκατομμύρια χάπια ήταν έτοιμα στην έναρξη του πολέμου με την Γαλλία . Όπως περιγράφει ο γιατρός του Χίτλερ στα αρχείο του το φάρμακο χρησιμοποιούσαν και αρκετοί αξιωματούχοι αλλά και ο ίδιος ο Χίτλερ.

O Otto Ranke που ήταν Διευθυντής της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας και  ήταν καθημερινός χρήστης, περιγράφει με  λεπτομέρειες  στο ιατρικό ημερολογιό του και τα γράμματα του πολέμου: «Με το Pervitin μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε για 36 έως 50 ώρες χωρίς να αισθάνεστε  κόπωση». Ο ίδιος ο Ranke  εργάζονταν ολόκληρες ημέρες κάθε φορά χωρίς ύπνο. Και στην αλληλογραφία του γράφει ότι ένας μεγάλος αριθμός αξιωματούχων  έκανε το ίδιο πράγμα καταπίνοντας χάπια για να διαχειριστούν τις απαιτήσεις της εργασίας τους.

Στο μέτωπο της Ρωσίας οι στρατιώτες άντεχαν το κρύο και τις μεγάλες πεζοπορίες . Οι χειριστές των τανκς τρώγοντας την Panzerchokolate που περιείχε PERVITIN μπορούσαν να οδηγήσουν ώρες ολόκληρες χωρίς ξεκούραση  κάνοντας πράξη την διαταγή του Στρατηγού  Γκουτέριαν ότι έπρεπε αν χρειαστεί να οδηγούν τρία μερόνυχτα συνεχόμενα . Το ίδιο και οι πιλότοι ης Αεροπορίας. Βοηθούσε πολύ στην συγκέντρωση της προσοχής και στις αντίξοες συνθήκες των αιθέρων . Ομίχλη , κρύο , Ηλιακή ακτινοβολία.

Ακούραστος και ανίκητος στρατός , θαύμα της φύσης, ανώτερη Αρία φυλή, αυτό ήταν το μοτίβο των θαυμαστών της Ναζιστικής ιδεολογίας .Έτσι παρουσιάστηκε στα μάτια των υπόδουλων Ευρωπαίων . Έτσι και στην Ελλάδα.

Γρήγορα όμως αποδείχτηκε ότι το PERVITIN δεν ήταν αθώο φάρμακο . Παρουσιάστηκαν παρενέργειες από την μεγάλη κατάχρηση οι οποίες οδηγούσαν σε θάνατο νέους άντρες. Η συμπεριφορά τους άλλαξε και γίνονταν ευερέθιστοι . Οι αξιωματικοί πολλές φορές έδειχναν βάναυση συμπεριφορά.  Οι υπεύθυνοι ανησύχησαν και σταμάτησαν την αθρόα  χορήγηση χωρίς όμως να απαγορέψουν εντελών το Pervitin.

Νέα προβλήματα όμως δημιούργησαν πονοκεφάλους στους ειδικούς. Η διακοπή  του φαρμάκου δημιουργούσε στερητικά σύνδρομα στους στρατιώτες  που δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

Ο Γερμανός  συγγραφέας Χάινριχ Μπελ, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 1972 ήταν  απλός στρατιώτης και πολέμησε στο Ρωσικό μέτωπο αλλά και αλλού στα έξι χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε ένα από τα γράμματα που έστειλε στην οικογενειά του  τους  έγραφε: "Μήπως θα μπορούσατε να αποκτήσετε λίγο περισσότερο Pervitin για τα εφόδια μου; Κάνει θαύματα"

Το χρειαζόταν για να εξασφαλίσει σωματική  απόδοση και ψυχολογική κατάσταση ευφορίας για να αντιμετωπίσει τις φρικαλεότητες του πολέμου.

 

Η χρησιμοποίηση όμως του pervitin εξακολούθησε να γίνεται έστω και μειωμένη και ήταν υπεύθυνη  για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά πολλών ΝΑΖΙ αλλά και του ίδιου του Χίτλερ παραδέχεται ο προσωπικός του γιατρός .

Αυτούς τους χαπακωμένους είχαν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες φαντάροι στη μάχη του Ρούπελ, αυτούς και οι Έλληνες αντάρτες . Δεν ήταν μόνο τα ανώτερα όπλα τους . Ήταν και το χημικό ντοπάρισμα . 

Αμφεταμίνες χρησιμοποίησαν και οι  ιαπωνικές, αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, αλλά οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι διδάξαντες και οι πιο φανατικοί στην χρήση του χαπιού στα πεδία των  μαχών  αλλά και στην ναζιστική προπαγάνδα για την ανωτερότητα της Αρίας φυλής.

 

 1) Το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2015 γνώρισε πολλή μεγάλη επιτυχία και κυκλοφόρησε σε 18 γλώσσες μέχρι πέρυσι . Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από το 2018 ( ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Πηγές: Norman Ohler, Peter Andreas, Dagmar Herzog, Fabiene Hurst, Rachel Cooke, Noemi Gelis , Γιώργος  Στάμκος, περιοδικό  TIME

 


O γιατρός του Χίτλερ THEODOR MORELL


O χημικός FRΙΤΖ  ΗOUSCHILD

O OTTO RANKE


O υπουργός Υγείας LEO CONTI


Ο Νομπελίστας Χα'ι'νχρ Μπέλ



ΤΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ   1944     80 χρόνια από τον θάνατο του δημοκράτη αγωνιστή, δημοσιογράφου και λόγιου Τάκη Οικονομάκη (1886-1944)   ...