Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Ιδρυτική Διακήρυξη.   

Διαβάστηκε στην πρώτη εκδήλωση του ΣΙΜΕΑ     25-11-2016.Δημαρχείο Βόλου

 


 

Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας 


Πρίν περάσουμε στο κύριο θέμα της σημερινής εκδήλωσης με θέμα το ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε με λίγα λόγια  τους σκοπούς του Συλλόγου μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και ΜΝΗΜΗΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗΣ,  τα αρχικά του ΣΙΜΕΑ.

Το όνομα του συλλόγου, ήταν μια πρόταση του συμπολίτη μας πανεπιστημιακού διδάκτορα της ιστορίας κ.Νίκου Τζαφλέρη  την οποία υιοθετήσαμε ομόφωνα.

Ο ΣΙΜΕΑ είναι ένας νεοσύστατος σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε από την ανάγκη να υπάρχει στην περιοχή μας ένας φορέας που θα υπερασπίζεται τη ΜΝΗΜΗ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ , ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ των αγωνιστών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗΣ .

Τώρα που οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης έχουν φύγει από την ζωή και οι λίγοι που έχουν απομείνει λόγω ηλικίας δεν μπορούν να υπερασπιστούν την εποχή τους ,ιδρύθηκε ο σύλλογος ακριβώς για αυτό τον λόγο .

Τα ιδρυτικά μέλη του προέρχονται από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, έχουν συμφωνήσει και δεσμευτεί ότι η ιστορία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗΣ δεν πρέπει να είναι θύμα οποιασδήποτε κομματικής εκμετάλλευσης .  

Πρέπει να τονίσουμε ότι στα ιδρυτικά μέλη δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, όχι γιατί μας το αρνήθηκαν αλλά επειδή δεν τους καλέσαμε στις πρώτες συναντήσεις μας, ακριβώς για να δώσουμε το στίγμα μας ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι πρωτοβουλία κάποιων πολιτικών, η κάποιων κομμάτων. Μετά όμως τη σημερινή πρώτη επίσημη εκδήλωση μπορούν όλοι πλέον εφόσον το επιθυμούν και συμφωνούν με τους στόχους μας να γίνουν μέλη.

Δεν είμαστε ενάντια στα κόμματα. Κάθε άλλο.. Όλοι μας κάποιο κόμμα ψηφίζουμε ή σε κάποιο κόμμα μπορεί να είμαστε μέλη.   

Αναγνωρίζουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν κάποια κόμματα στην δημιουργία της Εθνικής αντίστασης ,αλλά πιστεύουμε ότι ήταν λάθος η ύπαρξη τριών συλλόγων μετά την μεταπολίτευση που αναφέρονταν στην Εαμική κληρονομιά. Άλλον σύλλογο το ΠΑΣΟΚ,την ΠΟΑΕΑ, άλλον το ΚΚΕ τηνΠΕΑΕΑ, άλλον το ΚΚΕ εσ , τηνΠΣΑΕΑ,παρ'όλο, πού και οι τρεις αυτοί σύλλογοι αναφέρονταν στο ΕΑΜ.

Τελικά αυτή η πρακτική μόνο ζημιά έκανε  στη διατήρηση της μνήμης..

Στο καταστατικό μας αναφερόμαστε ιδιαίτερα στο ΕΑΜ, αφού στην περιοχή μας δεν υπήρχε άλλη Αντιστασιακή οργάνωση.

Όπως γράφει δε η Νίτσα Κολιού στο δίτομο έργο της ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ , στην περιοχή μας δεν υπήρχε απλά το ΕΑΜ . Υπήρχε το ΠΑΝΕΑΜ αφού στην περιοχή μας όλοι όσοι αγωνίστηκαν εκεί οργανώθηκαν. 

 Δεν είμαστε από αυτούς που πιστεύουν όπως θέλουν να μας πείσουν κάποιοι, ότι σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός έκανε αντίσταση κατά των κατακτητών . Όχι . Υπήρξαν και δοσίλογοι  συνεργάτες των κατακτητών, υπήρξαν και άνθρωποι που βρήκαν ευκαιρία να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι την δυστυχία του Λαού. Ήταν όλοι αυτοί που μετά την απελευθέρωση ανέλαβαν τον ρόλο του επαγγελματία Εθνικόφρονα πατριώτη.

Δεν λέμε κάτι καινούριο, δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα σχετικά με τα παιχνίδια που παίζονται στο πεδίο της μνήμης.  

Για την σχέση της μνήμης και της ιστορίας με τους μύθους και τα ταμπού ασχολείται στο σπουδαίο βιβλίο του ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών  Χάγκεν Φλά’ι’σερ .: «Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ   ΤΟ ΕΞΕΧΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ  ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ . 

Ο κ. Φλά’ι’σερ ήταν προγραμματισμένο να είναι ο σημερινός ομιλητής με θέμα το χρέος όπως σας είχαμε ενημερώσει, αλλά λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε να έρθει . Του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.

Η αναγκαιότητα ίδρυσης συλλόγου ξεκίνησε από την διαπίστωση ότι οι φορείς που υπάρχουν στην πόλη μας και ασχολούνται  με την ιστορία της κατοχικής περιόδου,δεν θέλουν ή δεν έχουν την δυνατότητα να αντιδράσουν σε μεθοδεύσεις που υπάρχουν με στόχο να ξεχαστεί και να απαξιωθεί η προσφορά της εθνικής αντίστασης .

Κατά την γνώμη μας πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα υποβαθμίζονται και άλλα ανύπαρκτα, υπερτονίζονται .Ίσως δεν αργήσει η μέρα που και στην περιοχή μας αρχίσουν να γίνονται εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι δοσίλογοι Καλαμπαλίκηδες, οι Γάκης Παπάς και Τάκης Μακεδόνας, όπως έγινε πριν από λίγους μήνες στα κοντινά μας Φάρσαλα που τίμησαν τον διαβόητο  Γρηγόρη Σούρλα παρουσιάζοντας ένα βιβλίο προς τιμήν του με τον τίτλο: «ΓΡΗΓΟΡΗΣ  ΣΟΥΡΛΑΣ  Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν από τον Δήμο Φαρσάλων να κάνει ανδριάντα του. Η δράση του Σούρλα αφορούσε και την περιοχή μας αλλά εδώ κανένας δεν έγραψε κάτι .

Θέλουμε να δηλώσουμε και δημόσια ότι ο Σύλλογος δεν θέλει και δεν θα είναι ανταγωνιστικός με κανένα φορέα η Σύλλογο της περιοχής μας που ασχολείται με την ιστορία της κατοχικής περιόδου .Κάθε άλλο . Όπως προβλέπει και το καταστατικό μας, θα είναι υποβοηθητικός σε όποια εκδήλωση γίνεται με θέμα την κατοχική περίοδο .

Θα σας διαβάσουμε τα πρώτα δύο άρθρα του καταστατικού μας

που είναι ουσιαστικά και ο οδηγός μας.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'

Ίδρυση - Επωνυμία - 'Εδρα - Σφραγίδα

'Αρθρο 1

Ιδρύεται μη κερδοσκοπικό, πολιτιστικό σωματείο  φίλων  και τιμώντων την ιστορία και τη μνήμη της Εθνικής Αντίστασης με την επωνυμία  «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» με το διακριτικό τίτλο «Σ.Ι.Μ.Ε.Α» και έδρα το Βόλο. Το Σωματείο έχει σφραγίδα παραλληλόγραμμη, στην οποία αναγράφεται η  πλήρης επωνυμία του σωματείου, ο διακριτικός του τίτλος και το έτος ίδρυσης «2016».

Ο Σύλλογος αναγνωρίζει ότι αντίσταση κατά των κατακτητών στην περίοδο 1941-1944 έκαναν διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις καθώς και μεμονωμένα άτομα, αλλά το κύριο βάρος της προσφοράς και τις μεγαλύτερες θυσίες τις είχε το ΕΑΜ.

 

 


 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'

Σκοπός του Σωματείου

Άρθρο 2

Σκοπός του Σωματείου είναι:

α)Η μελέτη της δράσης και της προσφοράς της Εθνικής Αντίστασης, η υπεράσπιση και η διάδοση τους.

β)Η  απόδοση τιμών στους νεκρούς και τραυματίες, καθώς και στους εκδιωχθέντες λόγω της συμμετοχής τους στην Εθνική Αντίσταση

γ)Η προβολή και η υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης,

4)Η προβολή και υποστήριξη  των αντίστοιχων δράσεων του ενιαίου φορέα της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων, Βιβλιοθηκών ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου [ πρώην Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Δ.Η.Κ.Ι],

5)Η προβολή και υποστήριξη των εκδηλώσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους που αφορούν την περίοδο της δεκαετίας του 1940.

6)Η προβολή και υποστήριξη αντίστοιχων εκδηλώσεων που οργανώνει το τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Ι.Α.Κ.Α.) του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

7)Η προβολή και υποστήριξη αντίστοιχων εκδηλώσεων κάθε φορέα που δραστηριοποιείται σε αντίστοιχους σκοπούς.

 

 

Μέσα για την επίτευξη των σκοπών του Σωματείου είναι :

α)Η πραγματοποίηση εκδηλώσεων αντίστοιχου ενδιαφέροντος με ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων,

β)Η παρουσία του Συλλόγου στις επετειακές εκδηλώσεις που οργανώνονται  στην περιοχή του Νομού Μαγνησίας,

γ)Οι δημοσιεύσεις  στον τοπικό Τύπο καθώς και σε αντίστοιχες ιστοσελίδες,

δ)Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας.  

ε)Η προσφορά εθελοντικής βοήθειας στους φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται στο Νομό Μαγνησίας για την Εθνική Αντίσταση, όπως αναφέρονται στους σκοπούς του παρόντος,

 

 

 

 



.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6-4-1941.Η Γερμανική εισβολή         Κείμενο: Απόστολος Κ. Αποστολάκης     Ήταν θέμα χρόνου να επιτεθεί και η Γερμα...