Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

ΜΑΚΡΗΣ ΦΑΙΔΩΝ


Φαίδων  Μακρής 
 
Η προφητεία του για τον Άρη
 


Κείμενο: Απόστολος Κ. Αποστολάκης

Σε προηγούμενη αφιέρωση για το καλλιτεχνικό ζευγάρι της Θεσσαλικής ΕΠΟΝ : Κίτσος και Κυβέλη Μακρή , αναφερθήκαμε ακροθιγώς  στον αδερφό του Φαίδωνα .
Ο Φαίδων Μακρής όπως είχαμε γράψει ήταν γιος του Αλκιβιάδη Μακρή από την Λάρισα που την δεκαετία του είκοσι μετακόμισε οικογενειακώς στον Βόλο . Όλα τα αδέλφια Μακρή συμμετείχαν στον Αντιστασιακό αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ –ΕΠΟΝ –ΕΛΑΣ.

Ο Φαίδων από έφηβος  είχε εκδηλώσει πολιτικές και ιδεολογικές ανησυχίες με αποτέλεσμα σαν μαθητής του Γυμνασίου στην Λάρισα να αποβληθεί από όλα τα σχολεία της πόλης . Ο Μακρής στα δεκαεπτά του χρόνια είχε την τόλμη να δηλώσει στο σχολείο του, Κομουνιστής και άθεος. Εξωφρενική ενέργεια για την συντηρητική επαρχία της τότε εποχής . 
Η αρχική εισήγηση ήταν να αποβληθεί  από όλα τα σχολεία της χώρας αλλά τον έσωσε ο  Γυμνασιάρχης Διαμαντόπουλος ο οποίος διέβλεπε στον ανήσυχο  μαθητή του, έναν μελλοντικό τεχνίτη του λόγου . Πράγματι ο Φαίδων Μακρής  ασχολήθηκε από νεαρός με την δημοσιογραφία και άφησε εποχή για τα ευρηματικά χρονογραφήματά του .
Από το 1932 δούλεψε σε Βολιώτικες εφημερίδες . Στην περίοδο της κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ . Στις αρχές του 43 ανέβηκε στην Κερασιά Πηλίου προκειμένου να στήσει με άλλους δημοσιογράφους και τεχνικούς τυπογραφείο για έκδοση Εαμικής  εφημερίδας. .Κατά την παραμονή του εκεί συμμετείχε σύμφωνα με τον δικηγόρο και μετέπειτα βουλευτή Γιώργο Δοξόπουλο, στην σύνθεση  του Ανταρτοδικείου . Αρχές Μαου του 43 εξαιτίας της μαζικής μετακίνησης των ανταρτικών ομάδων του Πηλίου στην Πίνδο, ανέβηκε και αυτός και ανέλαβε υπεύθυνος έκδοσης της εφημερίδας ΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ. Ήταν η εφημερίδα που εξέδιδε στην Καστανιά η 1η Μεραρχία ΕΛΑΣ με πολλή μεγάλη κυκλοφορία. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν και σε άλλες εφημερίδες της εποχής όπως για παράδειγμα οι  Πανθεσσαλικές  εφημερίδες του ΕΑΜ , Ο ΡΗΓΑΣ, και η ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.
 Παράλληλα ο Φαίδων Μακρής ήταν και στην Επιτροπή Διαφώτισης της Μεραρχίας με διαλέξεις όχι μόνο στους αντάρτες του ΕΛΑΣ αλλά και στου κατοίκους των ορεινών χωριών της Πίνδου .Το χειμώνα του 43-44 χρειάστηκε να χειρουργηθεί και μεταφέρθηκε στην Μπουκοβίτσα ( ΑΝΘΗΡΟ) όπου λειτουργούσε χειρουργείο με υπεύθυνο  γιατρό τον Βολιώτη  Τάκη  Σκύφτη.
Μετά την απελευθέρωση ο Μακρής επέστρεψε στον Βόλο και δούλεψε στην τοπική εφημερίδα του ΕΑΜ Βόλου , Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ . Η πένα  του Μακρή ήταν ενοχλητική για την ακροδεξιά η οποία μετά την συμφωνία της Βάρκιζας είχε ανακάμψει. Οι συμμορίες του Καλαμπαλίκη , και του Σούρλα με την ανοχή της αστυνομίας και του στρατού είχαν γίνει  ο φόβος και ο τρόμος για τους Δημοκρατικούς πολίτες του Βόλου και της Μαγνησίας. Όπως ήταν αναμενόμενο δεν ανέχονταν την κυκλοφορία Αριστερής εφημερίδας . Δύο φορές την έσπασαν οι παρακρατικοί . Την δεύτερη φορά έσπασαν και κεφάλια . Ο Μακρής και οι συναδελφοί του κακοποιήθηκαν άγρια και ο ίδιος   μεταφέρθηκε του σε κοντινή κλινική . Σύμφωνα μετά στοιχεία που άφησε ο ίδιος, η κακοποιησή του έγινε από  παρακρατική ομάδα που καθοδηγούσε ο Ιάσων Ζηργάνος. Μεταφέρθηκε σε κακή κατάσταση  από συναδέλφους του σε κοντινή  ιδιωτική κλινική από όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία Νο 2 . Η λεζάντα υπάρχει στην φωτογραφία προφανώς σαν πειστήριο για πιθανή δικαστική προσφυγή . Η ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΗ όμως τελικά έκλεισε μετά από την απαγόρευση της κυκλοφορίας της το 1946 και ο Μακρής εξορίστηκε στην Ικαρία και Μακρόνησο.
Μετά την αποφυλάκιση του ο Μακρής έπιασε δουλειά στην εφημερίδα Θεσσαλία με την οποία συνεργάστηκε και μετά την συνταξιοδοτησή του κρατώντας το ημερήσιο χρονογράφημα το οποίο ήταν το πρώτο που διάβαζαν καθημερινά οι αναγνώστες της εφημερίδας . Συνδικαλίστηκε αρκετά χρόνια και διετέλεσε για πολλές θητείες Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας  Στερεάς και Εύβοιας.   Το πιο σπουδαίο χρονογράφημα  του Φαίδωνα Μακρή συνδέθηκε με τον τραγικό  θάνατο του Άρη Βελουχιώτη όπου προφητικά τον κατέτασσε  στο ΠΑΝΘΕΟ των ηρώων της Ελληνικής ιστορίας .
Παραθέτουμε απόσπασμα από το σπουδαίο κείμενο που  δημοσιεύτηκε στην ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του Βόλου στις  21 Ιουνίου 1945.
>> Σύμφωνα με τους μαθηματικούς τύπους  το καθημαγμένο κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη εταλαντεύετο προχθές κρεμασμένο σε ένα φανοστάτη της πλατείας Τρικάλων . Αιωρείτο αργά δεξιά –αριστερά και κάθε ταλάντευση σημείωνε κάποια τραγική στιγμή των καιρών που διανύουμε. Σιωπηλά τα πλήθη βλέπαν με κατάπληξη το μακάβριο θέαμα. Ένα γιατί μεγάλο σαν το έργο του Άρη γεννιώταν μες στις ψυχές όλων χωρίς να φτάνει και στα χείλια . Η ανταρσία του ενάντια στο κράτος τιμωρήθηκε με τον θάνατο, η ανταρσία του ενάντια στο κόμμα του τιμωρήθηκε ακόμα πιο σκληρά για έναν κομμουνιστή, με την διαγραφή του. Όμως η αισχρή , βάρβαρη και ανίερη διαπόμπευση της κεφαλής του ήρωα είναι μία ιστορική αδικία και εθνική ντροπή. ….
»Χαράς ευαγγέλια « γαύγισε για τον θανατό του ήρωα , η εμπαθής ασημότης  της Νομαρχίας Τρικάλων , χωρίς να σκεφθεί ότι όταν αυτός θα εγκαταλείψει με τας « κεκανονισμένας τιμάς» την ζωή , ύστερα από ολίγο δεν θα τον θυμούνται  ούτε οι στενότεροι συγγενείς του,ενώ τον Άρη Βελουχιώτη δεν θα τον ξεχάσουν ούτε οι φίλοι του ούτε οι εχθροί του. Γιατί αυτός και το έργο του έχουν πια πολιτογραφηθεί στην ιστορία του Έθνους.<<.
Πραγματική προφητεία . Ποιος θυμάται τον ασήμαντο διορισμένο Νομάρχη Τρικάλων; 
Τον Πρωτοκαπετάνιο όμως ….
Ο Φαίδων Μακρής γεννήθηκε στην Λάρισα το 1907 και πέθανε το 1988 δύο μέρες πριν τον αδελφό του Κίτσο .
  https://simea2016.blogspot.com/2020/05/blog-post_3.html
Πηγές: Νίτσα Κολιού , Λάζαρος Αρσενίου , Αντώνης Α. Αντωνίου ,Λεύκωμα Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας , Στερεάς και Εύβοιας , Οικογενειακό αρχείο.
Ευχαριστώ την ανηψιά του  Θάλεια Μακρή – Σκοτινιώτη για την βοήθεια.









ΤΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ   1944     80 χρόνια από τον θάνατο του δημοκράτη αγωνιστή, δημοσιογράφου και λόγιου Τάκη Οικονομάκη (1886-1944)   ...