Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

ΡΗΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Ο Μήτσος   Ρήγας


Κείμενο : Απόστολος Κ.Αποστολάκης


Ένας αγωνιστής της Αντίστασης που έγραψε την δική του ιστορία με την συμμετοχή του στους αγώνες  κατά των κατακτητών αλλά και με μεγάλη προσφορά  στα κοινά ήταν ο Μήτσος Ρήγας .  Ο  Ρήγας ήταν από τους πρώτους που οργανώθηκαν στην Αντίσταση αφού σαν μέλος του ΚΚΕ είχε εντολή για δημιουργία ΕΑΜικής οργάνωσης στον Βόλο το φθινόπωρο  του 41.
Διατηρούσε κατάστημα αποικιακών με τον αδελφό του Γιώργο για πολλά χρόνια και συμμετείχε στην πρώτη οργανωτική επιτροπή του ΕΑΜ σαν εκπρόσωπος των εμπόρων .Όπως εξιστορεί ο συναγωνιστής του Θανάσης Ξάνθης , η πρώτη μυστική συνάντηση έγινε στο σπίτι του Ρήγα .Στην συνέντευξη που έδωσε στην Νίτσα Κολιού δεν έδωσε πολλά στοιχεία για τον εαυτό του . Του άρεσε κυρίως να μιλάει για τον αγώνα και για τους συναγωνιστές του .
 
 
Στην Κολιού έδωσε πολλά στοιχεία για την δράση της Λαϊκής επιτροπής για τον επισιτισμό , για την παράλληλη δράση του στο κόμμα , για την οργάνωση του μεγάλου συλλαλητηρίου ενάντια στην Βουλγαρική κατοχή στην Μακεδονία , για την ΟΠΛΑ, για το ανταρτοδικείο ,και άλλα .
 
 
Με τον τρόπο του ο Ρήγας πάντα εξέφραζε ένα παράπονο ότι η δράση της αντίστασης στις πόλεις, δεν είχε αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Το τεράστιο έργο της Αλληλεγγύης και του Εργατικού ΕΑΜ είναι σε δεύτερο πλάνο στην συλλογική μνήμη υποστήριζε .
 
 
Ήταν γενναιόδωρος για τους άλλους και μετρημένος για τον εαυτό του .Επιβεβαιώνει την πολιτική του ΕΑΜ για άνοιγμα στην κοινωνία με προσχωρήσεις και από την δεξιά αλλά παραδέχεται ότι αρκετές προσχωρήσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό της κατοχής έκρυβαν ιδιοτέλεια .
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ρήγα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήταν ένας από τους ομιλητές στο συλλαλητήριο που έγινε στην κατάμεστη πλατεία Ελευθερίας με κύριο αίτημα να μην επεκταθεί η Βουλγαρική κατοχή στην Μακεδονία. Στους τελευταίους μήνες της κατοχής ανέλαβε καπετάνιος της 16ης εφεδρικής ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ.
Στην περίοδο της λευκής τρομοκρατίας και του Εμφυλίου διέφυγε στην Αθήνα με πλαστή ταυτότητα. Όμως δεν γλύτωσε την εξορία αφού συνελήφθη το 1956 και εξορίστηκε στον Αη Στράτη για δύο χρόνια .
Στην περίοδο της Χούντας εξορίστηκε πάλι για τέσσερα χρόνια στην Γυάρο και Λέρο . Δεν υπέγραψε ποτέ δήλωση . Το 1968 ήταν από τους πρώτους που διαφώνησαν με την στήριξη του ΚΚΕ στην Σοβιετική εισβολή  στην Τσεχοσλοβακία και προχώρησε με άλλους συνεξόριστους στην ίδρυση του ΚΚΕ εσ.
Το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα της κοινωνίας ήταν διαχρονικό και υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση σαν εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου για αρκετά χρόνια όπως επίσης και σαν μέλος της διοίκησης του Γηροκομείου .
Πάντα είχε την αγωνία να μην ξεχαστεί η προσφορά , οι θυσίες και οι διώξεις των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης . Διέσωσε αρχείο Αντιστασιακών εφημερίδων το οποίο παρέδωσε στον πρώην διευθυντή του Δήμου Βόλου Δημήτρη Σιάτρα ,ο οποίος με την σειρά του το χάρισε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους( ΓΑΚ Μαγνησίας.) Τις εφημερίδες τις έκρυβε σε ειδική κρύπτη στο υπόγειο του σπιτιού της μητέρας του και της αδελφής του.
 
Στον Ρήγα οφείλεται η ύπαρξη μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην πόλη μας . Άφησε σημαντικό ποσό με το οποίο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου το κόστος του μνημείου. Μετά από αρκετά χρόνια γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ο Δήμος Βόλου με διαγωνισμό ανέθεσε στον γλύπτη Άγγελο Βλάση το έργο του οποίου εκφράζει εξαιρετικά και τις απόψεις του . Το μνημείο βρίσκεται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου δίπλα στα γραφεία του ΕΟΤ από το 2006.
 
 
Πηγές: Νίτσα Κολιού, Γρηγόρης Ρέντης, Λάζαρος Αρσενίου , Νίκος Στουρνάρας , Συγγενικές και προσωπικές μαρτυρίες καθότι συν υπήρξαμε Δημοτικοί Σύμβουλοι Βόλου.
Ευχαριστώ τον ανιψιό του Δημητρίου Ρήγα, Λάζαρο Γαϊτάνη πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μαγνησίας και ιδρυτικό μέλος του ΣΙΜΕΑ για την βοήθεια .
 
ΥΓ 8-9-21.Ο Λάζαρος Γα'ι'τάνης έφυγε από την ζωή τον Οκτώβριο του 2020






ΤΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ   1944     80 χρόνια από τον θάνατο του δημοκράτη αγωνιστή, δημοσιογράφου και λόγιου Τάκη Οικονομάκη (1886-1944)   ...