Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

ΔΙΣΤΟΜΟ

Η φωτογραφία σύμβολο .

ΔΙΣΤΟΜΟ

Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την κτηνωδία των Γερμανών Ναζί . Και μόνο από το γεγονός ότι ανάμεσα στους 228 σφαγιασμένους υπάρχουν 53 παιδιά κάτω των 16, φανερώνει την αρρωστημένη λογική των κατακτητών . Παιδιά 7, 5, 4 ακόμα και ενός έτους,

Ο υπεύθυνος Υπολοχαγός HANS ZAMPEL συνελήφθη στην Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα το 1949 .Ομολόγησε το έγκλημα και ισχυρίστηκε ότι εκτελούσε διαταγές . Μετά από αίτημα της Γερμανίας οι Ελληνικές αρχές τον έστειλαν πίσω στην Γερμανία χωρίς να γίνει σίγουρα γνωστό ποια ήταν η τιμωρία του .
Υπάρχει και μία εκδοχή ότι τον σκότωσε ένας Έλληνας κομουνιστής κρατούμενος μέσα στην φυλακή πριν εκδοθεί στην Γερμανία . Ωστόσο αυτή η εκδοχή δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες Ελληνικές αρχές.
Τον Νοέμβρη του 44, πέντε μήνες μετά την κτηνωδία, ο ΑμερικανοΟυκρανός φωτογράφος Ντμίτρι Κέσελ επισκέφτηκε το Δίστομο και απαθανάτισε τους εναπομείναντες κατοίκους που προσπαθούσαν να σταθούν στα πόδια τους.
Εκεί, μεταξύ άλλων, φωτογράφισε τη μαυροφορεμένη 18χρονη τότε Μαρία Παντσίκα(1). Η φωτογραφία ξεχώρισε αφού η έκφραση στο πρόσωπο της Μαρίας αποτύπωνε τρομερά τον πόνο της απώλειας, του πόνου της απελπισίας και της φρίκης. Δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό περιοδικό LIFE με τίτλο "Τί έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα" και λεζάντα που έγραφε "Η Μαρία Παντσίκα ακόμη θρηνεί 4 μήνες μετά τη δολοφονία της μητέρας της από τους Γερμανούς στη σφαγή στο ελληνικό χωριό Δίστομο”..

Η φωτογραφία έκανε τον γύρω του κόσμου και έγινε σύμβολο.
. Είναι από τα πιο γνωστά αποτυπώματα της φρικώδους κληρονομιάς που άφησε ο πόλεμος.

1) Η Μαρία Παντσίκα πέθανε το 2009

ΤΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ   1944     80 χρόνια από τον θάνατο του δημοκράτη αγωνιστή, δημοσιογράφου και λόγιου Τάκη Οικονομάκη (1886-1944)   ...