Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου και συμμετείχαμε στην εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο για το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ.
Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες στον χώρο του μνημείου, το στεφάνι του ΣΙΜΕΑ κατέθεσε το ιδρυτικό μέλος Ιερώνυμος Παπαγεωργίου, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του συλλόγου Αγγελική Νικολάου και τον Γραμματέα Απόστολο Κ. Αποστολάκη.
Στη συνέχεια, στο συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης, ακολούθησε πρόγραμμα με ομιλίες και χαιρετισμούς κυρίως πολιτικών προσώπων.
Στο μουσικό μέρος της ημέρας το Μουσικό Σχολείο Βόλου για άλλη μία φορά κέρδισε τις εντυπώσεις. Χορωδία μαθητών, την οποία διεύθυνε ο καθηγητής μουσικής Βασίλης Αγροκώστας, απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο ταιριαστά με την ημέρα τραγούδια, μερικά από τα οποία ακούστηκαν για πρώτη φορά. Στο μουσικό μέρος συμμετείχαν, επίσης, ο καθηγητής φλάουτου Πέπο Σάλεμ και ο καθηγητής κιθάρας Νίκος Παναγιωτίδης.
Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν αλλά και στη διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κ. Αρετή Τζανετοπούλου, που έχει προσθέσει το δικό της στίγμα στην καλλιτεχνική δραστηριότητα της πόλης.
ΥΓ 1 . Μας προβλημάτισε για άλλη μία φορά ο δισταγμός και η άρνηση ορισμένων ομιλητών να αναφερθούν σε όλους τους συντελεστές της διάσωσης των Εβραίων της πόλης μας.
Αναφέρθηκε ο τότε Μητροπολίτης Ιωακείμ με το όνομά του. Αναφέρθηκε ο τότε Γερμανός πρόξενος Σέφελ με το όνομά του. Μόνο από δύο –τρεις ομιλητές ακούστηκε η λέξη «αντιστασιακή οργάνωση» αλλά μόνο περιγραφικά, χωρίς όνομα. Από τους περισσότερους δεν αναφέρθηκε καν η λέξη «αντίσταση». Θυμίζουμε λοιπόν ότι η αντιστασιακή οργάνωση που ανέλαβε το κύριο και το πιο επικίνδυνο μέρος της διάσωσης είχε όνομα. Λεγόταν ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) και το στρατιωτικό της σκέλος λεγόταν ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός). Σκισμένες σελίδες και σβησμένες λέξεις στην ιστορία δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.
Όσοι λοιπόν ασχολούνται με το θέμα της διάσωσης των Εβραίων της Μαγνησίας και γενικότερα, ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν το δίτομο έργο της Νίτσας Κολιού, καθώς και των Εβραίων Ραφαήλ Φρεζή, Ζακίνου Φιλοσώφ, Σαμουήλ Μιζάν. Για να μην αναφερθούμε και σε βιβλία που αφορούν άλλες περιοχές. Εξαιρετικά διαφωτιστικό επίσης το βιβλίο του διδάκτορα ιστορίας Ιάσονα Χανδρινού . » ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ . Το ΕΑΜ και οι Εβραίοι της Ελλάδας «
ΥΓ 2 Εξυπακούεται ότι του χρόνου ο ΣΙΜΕΑ θα είναι πάλι εκεί όπως κάθε χρόνο . Θα το κάνουμε για να τιμήσουμε τα έξι εκατομμύρια Εβραίων νεκρών του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ.