Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

ΟΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

 Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 



Μία ακόμα πετυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Βόλο για να τιμηθεί η ημέρα της Εθνικής αντίστασης που γιορτάζεται επίσημα στην χώρα μας στις 25 Νοεμβρίου . Την συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης και η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας με θέμα: «Ο Τύπος στην Αντίσταση»
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίτσα Κολιού, προκειμένου να τιμηθεί για το σπουδαίο έργο που κληροδότησε με θέμα την Εθνική Αντίσταση.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η διδάκτωρ Ιστορίας Ελένη Πασχαλούδη και ο δημοσιογράφος Μάκης Μπαλλής.
 
 



 
Η κ. Πασχαλούδη αναφέρθηκε στον Αντιστασιακό Τύπο κατά την περίοδο της Αντίστασης και επικέντρωσε την ομιλία της στη συγκρότηση και στην ίδρυση των πρώτων αντιστασιακών εφημερίδων. Παρουσίασε την κατάσταση του Τύπου στην διάρκεια της τριπλής κατοχής, τι συνέβη με τις μεγάλες εφημερίδες , πώς οδηγηθήκαμε στον παράνομο Τύπο,αλλά και στον τρόπο λειτουργίας τους
. «Το να φτιάξεις μία εφημερίδα παράνομη την περίοδο της Κατοχής είναι από μόνο του μία πράξη αντίστασης. Οι άνθρωποι με κίνδυνο της ζωής τους τύπωναν σε παράνομα τυπογραφεία, διακινούσαν τον Τύπο σε διάφορες πόλεις ακόμη και στην ύπαιθρο. Πραγματικά με κίνδυνο της ζωής τους, γιατί αν τους έπιαναν οι δυνάμεις της Κατοχής με τέτοιο υλικό, οι τιμωρίες ήταν πάρα πολύ σκληρές».
Οι συγκεκριμένες εφημερίδες, όπως τόνισε, έπαιξαν σπουδαίο ρόλο μεταφέροντας το αντιστασιακό μήνυμα, είχαν ρόλο εθνικής αφύπνισης και παράλληλα επανέφεραν τον πολιτικό χαρακτήρα του Τύπου που είχε απαγορευτεί στην περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά,
Στον παράνομο αυτό Τύπο συμμετείχαν δημοσιογράφοι που βοήθησαν να βγουν οι παράνομες εφημερίδες, αλλά συμμετείχαν και άλλοι, κυρίως νέοι που εκείνη την εποχή μπήκαν στις αντιστασιακές οργανώσεις και ανέλαβαν το έργο της έκδοσης και της διακίνησης του έντυπου υλικού. «Η διακίνηση ήταν το πιο δύσκολο και το πιο σημαντικό. Φανταστείτε να εκδοθεί μια εφημερίδα με όλη αυτή την προσπάθεια και μετά να μην μπορεί να φτάσει στους τελικούς αναγνώστες» ανέφερε.
Ο Μάκης Μπαλλής με πλούσιο φωτογραφικό υλικό περιέγραψε την κατάσταση στην Θεσσαλία που με κύριο καθοδηγητή τον Θεσσαλάρχη του ΕΑΜ Κώστα Καραγιώργη είχε την πρωτιά από άποψη εντύπων και διακίνησης φύλλων σε όλη την Ελλάδα .
Αναφέρθηκε διεξοδικά για κάθε νομό της Θεσσαλίας με ονόματα εφημερίδων και δημοσιογράφων οι οποίοι μετά το τέλος της κατοχής διώχθηκαν η δολοφονήθηκαν όπως ο Κώστας Βιδάλης του Ριζοσπάστη.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του σε μικρές χειρόγραφες εφημεριδούλες οι οποίες κυκλοφορούσαν χέρι με χέρι και χρησιμοποιούσαν γλώσσα καθημερινή με την κλασική ανορθογραφία απαίδευτων αρθρογράφων αλλά φλογερών πατριωτών .
Σύμφωνα με στοιχεία του Καραγιώργη, στη Θεσσαλία μόνο σε διάστημα τεσσάρων μηνών, Ιανουάριος-Απρίλιος 1944, εκδόθηκαν:
81 εφημερίδες του ΕΑΜ με σύνολο 300.000 φύλλα
58 εφημερίδες του ΚΚΕ με 135.000 φύλλα
26 Δελτία Ειδήσεων με περίπου 127.000 φύλλα
435.000 τρικ και προκηρύξεις
30 βιβλιαράκια σε πάνω από 100.000 αντίτυπα.
Κάποιες από τις λαμπρότερες σελίδες της Εθνικής Αντίστασης γράφτηκαν στα παράνομα θεσσαλικά τυπογραφεία της Αντίστασης από ψυχωμένους δημοσιογράφους που συνέχισαν την παράδοση των θεμελιωτών του ελληνικού Τύπου, των θεσσαλών Ρήγα Βελεστινλή, Ανθιμου Γαζή και Θεόκλητου Φαρμακίδη, όπως γράφει στο βιβλίο της “Αγνωστες πτυχές Κατοχής και Αντίστασης” η δημοσιογράφος Νίτσα Κολιού.
Στην Μαγνησία κυκλοφόρησαν συνολικά 36 εφημερίδες με ‘βαρύ πυροβολικό’ την εφημερίδα του ΕΑΜ Αναγέννηση
Για την προσωπικότητα και το έργο της αείμνηστης Νίτσας Κολιού μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θανάσης Σαμαράς
Την εκδήλωση την οποία συντόνισε ο Γραμματέας του ΣΙΜΕΑ Απόστολος Κ.Αποστολάκης, άνοιξε με χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Γιώργος Τσιγκλιφύσης και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η Αντιπρύτανις Ιωάννα Λαλιώτου.
Η εκδήλωσε που τελούσε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βιντεοσκοπήθηκε και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο της επόμενες μέρες
 
 
 
Ευχαριστούμε τον Χριστόφορο Σεμέργελη για τις φωτογραφίες
 



9η Μαη 2024

  Ο ΣΙΜΕΑ   διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την 9 η του Μάη και τα 60 εκ. νεκρούς του 2ουΠολέμου με προσκεκλημένο ομιλητή το...