Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

 

 ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 

 


 

 

 

Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης

 

 

Σαράντα μέρες μετά το μεγάλο μακελειό στο Μπλόκο της Κοκκινιάς που έγινε στις 17 Αυγούστου 1944, η προσφυγική συνοικία μετρούσε ακόμα τις πληγές της . Δεν ήταν μικρές ,και δεν ήταν δυνατόν να ξεχαστούν .

Πώς να ξεχαστούν οι 315 εκτελεσμένοι; Πώς να ξεχαστούν οι οκτώ χιλιάδες μαντρωμένοι στο Χαϊδάρι , και οι 1800 σταλμένοι στα στρατόπεδα-κάτεργα της Γερμανίας. ;

Σαράντα μέρες μετά όπως συνηθίζεται, στις 24 Σεπτεμβρίου οι συγγενείς οργάνωσαν μνημόσυνο για να τιμήσουν τους νεκρούς . Κόσμος πολύς παραβρέθηκε και δεν ήταν μόνο από την περιοχή της Κοκκινιάς αλλά και από άλλες περιοχές της Αθήνας.

 

Όμως τα ανθρωπόμορφα κτήνη της Ναζιστικής φρίκης ,και οι Γερμανοτσολιάδες του Ράλλη δεν είχαν χορτάσει με το αίμα της 17ης Αυγούστου .Ύπουλα και κρυφά είχαν στήσει τα πολυβόλα τους στους γύρω λόφους και περίμεναν. Ο τοπικός εφεδρικός ΕΛΑΣ δεν είχε σκεφτεί να πάρει τα κατάλληλα μέτρα . Δεν το περίμεναν , δεν το χωρούσε ανθρώπινος νους ότι θα χτυπήσουν το μνημόσυνο .

Με το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης και την στιγμή που ο κόσμος ήταν ακόμα συγκεντρωμένος στην πλατεία της Οσίας Ξένης,τα πολυβόλα άρχισαν να ξερνούν θάνατο.

Χωρίς λόγο , χωρίς δισταγμό θέρισαν ακόμα μία φορά ζωές. Απολογισμός 10 νεκροί και 35 τραυματίες .Στο μνημόσυνο είχε πάει να τιμήσει τους νεκρούς αλλά και να φωτογραφήσει την εκδήλωση, ο ΕΑΜίτης ζωγράφος και ηθοποιός Μιχάλης Νικολινάκος(1) ο οποίος κατάφερε να φωτογραφήσει τους νεκρούς της πλατείας. Το έγκλημα στο μνημόσυνο δεν είναι αρκετά γνωστό γιατί επισκιάζεται από το έγκλημα του Μπλόκου της 17ης Αυγούστου.. Είναι ένα ακόμα έγκλημα που αποσιωπήθηκε από το μετακατοχικό κράτος.

Νεκροί και τραυματίες στην πλατεία

Η αποσιώπηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο έγκλημα πρωτοστάτησαν οι Γερμανοτσολιάδες του Ράλλη .

Οι μετακατοχικές κυβερνήσεις της δεξιάς απορρόφησαν τους δοσίλογους, τους εγκληματίες και τους μαυραγορίτες .Έπρεπε να ξεχαστούν τα εγκληματά τους .Ο Διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας Αθηνών Συνταγματάρχης Πλυτζανόπουλος αθωώθηκε στην δίκη που έγινε τον Μάρτιο του 47 και πήρε μάλιστα προαγωγή με τον βαθμό του Υποστρατήγου .

 

 

Η μεγάλη πρόκληση ήταν όταν οι χουντικοί συνταγματάρχες που αρκετοί από αυτούς υπηρέτησαν στα Τάγματα Ασφαλείας, διόρισαν Δήμαρχο της Κοκκινιάς τον ανιψιό του Πλυτζανόπουλου.

 

Επί των ημερών του έγινε απελπισμένη προσπάθεια να παραχαραχθεί η ιστορία του Μπλόκου

 

Η φωτογραφία Νο 4 δείχνει πως για δεκαετίες οι Δεξιές κυβερνήσεις διαστρέβλωναν την πραγματικότητα. Τα θύματα παρουσιάζονται σαν θύτες.

1) Ο Μιχάλης Νικολινάκος γνωστός αργότερα  από τον κινηματογράφo, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και παραλίγο να είναι ένα από τα θύματα των ναζιστών στο μεγάλο μπλόκο της Κοκκινιάς, όπου γλίτωσε κρυμμένος σ’ ένα ξεροπήγαδο. Σπούδασε στην  Σχολή Καλών Τεχνών και αρκετά ζωγραφικά έργα του είναι εμπνευσμένα από τα χρόνια εκείνα. Αργότερα, το 1952, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, αφού είχε ήδη εμπλακεί με τον κινηματογράφο γυρίζοντας την πρώτη του ταινία ‘Το Στραβοξυλο’.

 

 

Αν σας άρεσε το αφιέρωμα  ,κοινοποιήστε το και δηλώστε ακόλουθοι της σελίδας  προκειμένου  να ενημερώνεστε για κάθε νέα ανάρτηση καθώς και για την δραστηριότητα του συλλόγου.

 


Η πινακίδα της χούντας
Η Κοκκινιά τότε 



Ο Μιχάλης Νικολινάκος με την Ειρήνη Παππά 

Πρωταγωνιστής σε ταινία με αντιστασιακό περιεχόμενο  


 

Σκίτσα του Νικολινάκου










ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 24

          Ο ΣΙΜΕΑ διοργάνωσε χθες εκδήλωση για να τιμήσει την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου ....