Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

ΚΟΝΤΟΜΑΡΙ –ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Το παρασκήνιο των φωτογραφιών

 

ΚΟΝΤΟΜΑΡΙ –ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Το παρασκήνιο των φωτογραφιών 
.
Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης
Συμπληρωμένη δημοσίευση του 2020
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην Ελλάδα θεωρείται ότι έγινε στο Κοντομαρί Χανίων στις2 Ιουνίου του 41 (1). Όχι γιατί δεν είχαν προηγηθεί και άλλες δολοφονίες αμάχων σαν αντίποινα για τον θάνατο Γερμανών αλεξιπτωτιστών στις μάχες που διήρκεσαν δέκα μέρες στην Κρήτη .Είχαν προηγηθεί κάμποσες και μάλιστα την ίδια μέρα έγιναν περισσότερες εκτελέσεις αμάχων στον Αλικιανό με 41 δολοφονίες, χωρίς να ξεχνάμε ότι στο ίδιο χωριό στις 24 Μαΐου είχαν δολοφονήσει άλλους επτά.
Το ΚΟΝΤΟΜΑΡΙ έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία λόγω των αποκαλυπτικών φωτογραφιών 

.
.Οι Γερμανοί δεν συγχώρησαν το πατριωτικό καθήκον που ένιωσαν οι πολίτες να βοηθήσουν στην άμυνα του νησιού .Είχαν μεγάλες και απρόβλεπτες απώλειες γεγονός που δεν το περίμεναν. (2)
.Αργότερα μάλιστα στις δίκες που έγιναν κάποιοι επικαλέστηκαν την σύμβαση της Χάγης του 1906 που έδινε δικαίωμα άμυνας μόνο σε ένστολους. Βέβαια αυτή η σύμβαση είχε γίνει από αποικιοκρατικές δυνάμεις για να αφαιρέσουν το δικαίωμα των ιθαγενών στην Αφρική , Νότια Αμερική ,Ινδία και Ινδονησία να πολεμήσουν αφού οι ντόπιοι δεν είχαν στρατούς οργανωμένους.
Οι διαταγές από τα ανώτερα κλιμάκια της Βέρμαχτ ήταν αμείλικτες .
Ο Ταγματάρχης STRENZLER με εντολή του στρατηγού KURT STUNTET διέταξε τον υπολοχαγό ΗΟΡΣΤ ΤΡΕΒΕΡ o οποίος μαζί με 25 Αλεξιπτωτιστές , δύο λοχίες έναν διερμηνέα και τον φωτογράφο Υπολοχαγό FRANZ-PETER-WEIXLER πήγαν στο Κοντομαρί .
Οι φωτογραφίες του Γερμανικού εγκλήματος έχουν την δική τους ιστορία . Ήταν μία ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο το 1945 ο WEIXLER- Βέιξτλερ ο οποίος ήταν ο φωτογράφος της διεύθυνσης προπαγάνδας, στον δρόμο για το Κοντομαρί ο Υπολοχαγός ΤΡΕΜΠΕΡ έδειχνε πτώματα Γερμανών τα οποία ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης μετά από 10 μέρες που είχαν βρει τον θάνατο . Το έκανε για να φανατίσει τους άντρες του είπε.

Ο WEIXLER -Βέιξτλερ υποστήριξε στο δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου, ότι προσπάθησε να μεταπείσει τους ανωτέρους του αλλά δεν εισακούστηκε. Κατόρθωσε όπως είπε να απομακρύνει μερικούς χωρικούς και να τους σώσει .Κατέθεσε επίσης ότι είχε τιμωρηθεί τότε γιατί είχε διαρρεύσει φωτογραφίες. Αν όμως έλεγε την αλήθεια θα αφορούσαν ίσως κάποιες άλλες . Αν είχε διαρρεύσει αυτές, θα είχαν γίνει γνωστές.
Πολύ αργότερα στην δεκαετία του ογδόντα αποκαλύφθηκε ότι το 1955 επισκέφτηκε το Κοντομαρί σαν ένδειξη συγνώμης και αποκάλυψε στο καφενείο του χωριού την ταυτοτητά του . Οι Κρητικοί του απάντησαν ότι σαν επισκέπτης δεν κινδυνεύει αλλά αποχώρησαν όλοι από το καφενείο και τον άφησαν μόνο του .

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησε βιβλίο στο οποίο ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο φωτογράφος ήταν καλός άνθρωπος και έσωσε μάλιστα αρκετούς Κοντομαρίτες . (3) Με βάση το βιβλίο αυτό και την κατάθεση του φωτογράφου στην δίκη της Νυρεμβέργης αρκετοί αρθρογράφοι στην Ελλάδα απενοχοποιούν τον WEIXLER- Βέιξτλερ.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ όμως των συγκλονιστικών φωτογραφιών οφείλεται στον δημοσιογράφο Βάσο Μαθιόπουλο γνωστό και από την δημοκρατική του διαδρομή στην περίοδο της χούντας με τις εκπομπές του στο ράδιο της Ντόιτσε Βέλλε (DEUTCHE WELLE).
Μετά από 15 χρόνια έρευνας ο Μαθιόπουλος ανακάλυψε τις φωτογραφίες στα Γερμανικά Αρχεία πολέμου το 1980 . Τις έστειλε στην Ελλάδα στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαπέτρου για περαιτέρω έρευνα . Δεν ήξεραν που είχαν τραβηχτεί αυτές οι φωτογραφίες .
Ο Παπαπέτρου συμβουλεύτηκε ιστορικούς οι οποίοι από τις στολές των δολοφόνων κατάλαβαν ότι είναι αλεξιπτωτιστές και αφορούν χωριό της Κρήτης.

 
Ο Παπαπέτρου με τις φωτογραφίες στα χέρια ψάχνοντας τοποθεσίες και χωριά κατέληξε στο Κοντομαρί όπου οι κάτοικοι μετά από 40 χρόνια αναγνώρισαν την τοποθεσία και τα συγγενικά τους πρόσωπα .
Συγκλονιστική η μαρτυρία της Παρασκευής Δασκαλάκη ή οποία έχασε όλους τους άντρες της οικογένειας της. Όλες μαρτυρίες συγγενών ήταν συγκλονιστικές .Μετά το 29 ‘ εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=nC4NxQSgG_g
Δεν είναι μικρό πράγμα να βλέπεις καρέ-καρέ συγγενικά σου πρόσωπα να πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών. Έτσι αποκαλύφθηκε η πραγματική ιστορία της Γερμανικής θηριωδίας. Το οφείλουμε στην επιμονή του αξέχαστου Βάσου Μαθιόπουλου.
.
Ο Στρατηγός KURT STUNTET που έδωσε την διαταγή καταδικάστηκε για άλλο έγκλημα 5 χρόνια φυλακή και εξέτισε τα τρία . Δεν εκδόθηκε στην Ελλάδα λόγω άρνησης των Άγγλων . Οι Άγγλοι προτίμησαν να δικαστεί πρώτα για τα στρατιωτικά εγκλήματα σε βάρος του Βρετανικού στρατού. Για τον φόνο των αμάχων πολιτών δεν δικάστηκε ποτέ. Και αυτός αποποιήθηκε τις ευθύνες του . Υποστήριξε ότι είχε διαταγή από τον Στρατάρχη Γκαίρινκ.

Ο Υπολοχαγός ΤΡΕΜΠΕΡ μετά την μάχη της Κρήτης τιμήθηκε με παράσημο ανδρείας από το Ναζιστικό καθεστώς και το 1944 σκοτώθηκε στην Νορμανδία στις μέρες της Συμμαχικής απόβασης .
Ο ( ψύχραιμος και καλός) φωτογράφος της προπαγάνδας Franz Peter Weixler έπεσε στα μαλακά .
Αλήθεια τι είδους εκπαίδευση είχε δεχτεί για να μπορεί ατάραχος να φωτογραφίζει την ώρα που μπροστά του δολοφονούνταν αθώοι; 
Ο Ταγματάρχης STRENZLER T με τον υπολοχαγό ΗΟΡΣΤ ΤΡΕΒΕΡ 
 
 
Δυστυχώς μετά από 70 χρόνια βρέθηκε Γερμανός ιστορικός να δικαιολογήσει τις φρικαλεότητες των Γερμανών .Χαρακτήρισε ιδεολόγους τους δολοφόνους οι οποίοι ήταν κατά 90% μέλη του Ναζιστικού κόμματος και είχαν εκπαιδευτεί να κάνουν φυλετικό πόλεμο. Τον κύριο αυτό, μετά από πρόταση Ελλήνων ιστορικών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα. Ξεσηκώθηκε σάλος και αναγκάστηκαν να πάρουν την απόφαση πίσω αφού ασκήθηκαν και δικαστικές διώξεις σε βάρος του Γερμανού συγγραφέα για το βιβλίο που είχε γράψει . Πρόκειται για την ντροπιαστική υπόθεση ΡΙΧΤΕΡ (4) όπως έγινε γνωστή πριν δέκα χρόνια. Αλλά αυτή είναι μία άλλη μεγάλη ιστορία που εντάσσεται στο οργανωμένο σχέδιο των Γερμανών να αναθεωρήσουν την ιστορία και να περιορίσουν τις ευθύνες μόνο στον Χίτλερ και στους ΝΑΖΙ . 

 
Σημειώσεις:
1) Οι εκτελεσμένοι στο Κοντομαρί ήταν 25
2) Μόνο στο Γερμανικό νεκροταφείο στα Χανιά είναι θαμμένοι 3192. Χώρια οι αγνοούμενοι ,χώρια οι βαριά τραυματισμένοι που πέθαναν σε Γερμανικά Νοσοκομεία.
3) Για τον φωτογράφο, ο ερευνητής Stephan D. Mc Neal που έφυγε πρόσφατα από την ζωή και δήλωνε αντιναζιστής ,υποστήριζε και αυτός ότι ( ο φωτογράφος) διοχέτευσε τις φωτογραφίες και γιαυτό τιμωρήθηκε με ένα χρόνο φυλακή από το Ναζιστικό καθεστώς . Πιστεύω ότι έκανε λάθος εκτίμηση . Αν τις είχε διοχετεύσει Βέιξτλερ θα τις γνωρίζαμε νωρίτερα και δεν θα γλύτωνε με ένα χρόνο μόνο φυλάκιση , θα είχε εκτελεστεί .Δεν ήταν παιδική χαρά το καθεστώς του Χίτλερ
4) Η εξέλιξη της υπόθεσης ΡΙΧΤΕΡ δεν ήταν κατά τη γνώμη μου σωστή . Το περιεχόμενο ενός βιβλίου δεν κρίνεται στις αίθουσες δικαστηρίων.
Πηγές :Βάσος Μαθιόπουλος,Χάγκεν Φλάϊσερ, Χεινζ Ρίχτερ,Μάρκ Μαζάουερ. , Αντώνης Σανουδάκης-Σανούδος, Κ. Μαμαλάκης, Γιώργος Μαργαρίτης, Μανόλης Σπανουδάκης, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ,Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ,Stephan D.Yada Mc Neal
Αφιερώματα εφημερίδων ,Μηχανή του χρόνου. 03/06/2012




Τμήμα του Γερμανικού νεκροταφείου

9η Μαη 2024

  Ο ΣΙΜΕΑ   διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την 9 η του Μάη και τα 60 εκ. νεκρούς του 2ουΠολέμου με προσκεκλημένο ομιλητή το...