16 Δεκεμβρίου στις 11:15 μ.μ. ·
Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ .
Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης
Με αφορμή την συνέχιση εργασιών αποκατάστασης που επιχειρεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Κίτρινη Αποθήκη .
Η Κίτρινη αποθήκη είναι ένα κτίριο της εποχής του μεσοπολέμου το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που μετά από περιπέτειες δεκαετιών πέρασε στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το 2017 με απόφαση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, εντάχθηκε στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το έργο «Αποκατάσταση του κτιρίου της Κίτρινης Αποθήκης για την εγκατάσταση και ανάπτυξη της Technopolis Ιάσων: Innovation Hot Spot Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας», με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως προέβλεπαν παλαιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και του Υπουργείου Πολιτισμού, τμήμα του ισογείου και του υπογείου θα μετατραπούν σε χώρο έκθεσης και μνήμης για την ιστορία του κτιρίου με έμφαση στη χρήση του καπνού που χαρακτήρισε την τοπική οικονομία για δεκαετίες, καθώς και στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής 1941-1944, που χρησιμοποιήθηκε ως χώρος φυλακής, βασανιστηρίων και εκτελέσεων..
Το Πανεπιστήμιο της πόλης μας είναι σίγουρο με το άξιο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει, θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο όλο το κτιριακό συγκρότημα.
Το 2019 άρχισαν τα έργα αποκατάστασης τα οποία συνεχίζονται με γοργό ρυθμό
Ήταν η καλύτερη απόφαση που πάρθηκε τα τελευταία 50 χρόνια για το κτίριο που κατέρρεε .Η Κίτρινη αποθήκη που οι Βολιώτες της έδωσαν το όνομα από την κίτρινη ώχρα που ήταν βαμμένη, ήταν συνώνυμο φρίκης ,αίματος και πόνου στην διάρκεια της κατοχής .
Οι Γερμανοί μαζί με τα δοσίλογα ΕΑΣΑΔ την είχαν μετατρέψει και σε προθάλαμο εκτελέσεων. Από εδώ έπαιρναν πατριώτες για εκτέλεση σε διάφορα μέρη της Μαγνησίας και της ευρύτερης Θεσσαλίας . Μεζούρλο . Ορμαν Μαγούλα , Ορφανά κλπ ..
Αλλά και στα χρόνια του εμφυλίου ενώ είχε μετατραπεί σε στρατώνα δεν έλειψαν οι περιπτώσεις βασανισμού και αφετηρία εκτέλεσης στην θέση Καζανάκι.
Υπάρχει ένα θαυμάσιο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Πολύζου για λογαριασμό της ΕΡΤ που αξίζει να το παρακολουθήσουμε . Πολύ σπουδαία δουλειά επίσης έκανε η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου η οποία διευθύνεται από την κ. Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν
Το ντοκιμαντέρ εδώ > https://youtu.be/9e6m2jbx0DQ
Ένας από του κύριους αφηγητές στο ντοκιμαντέρ είναι ο Αλέκος Παπαγεωργίου . Αφιέρωμα του έχουμε κάνει εδώ >https://simea2016.blogspot.com/2020/05/blog-post_92.html...