Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Κείμενο: Απόστολος Κ. Αποστολάκης
… Πράξη υψίστης Εθνικής σημασίας χαρακτήρισε την κατάθεση νόμου εκ μέρους της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης , ο τότε ΓΓ του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης…
Σαν σήμερα 23 Αυγούστου 1982 η Βουλή αναγνώρισε με την ψήφιση του νόμου 1285/82 την Εθνική Αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής Γερμανίας-Ιταλίας –Βουλγαρίας στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο άνοιγμα των εργασιών της συζήτησης που κράτησε επτά ημέρες από 17-24 Αυγούστου 1982, ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου προσπάθησε να είναι ενωτικός και συμβιβαστικός . Χαρακτήρισε καθολική την αντίσταση του Ελληνικού Λαού ενάντια στους κατακτητές. Ήξερε βέβαια ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια . Ήξερε για τους πάμπολλους δοσίλογους και τους αδίστακτους μαυραγορίτες που πλούτισαν στην διάρκεια της κατοχής και στην συνέχεια εντάχθηκαν στην «Εθνικόφρονα « δεξιά παράταξη.
Μαέστρος στην επικοινωνία ο Ανδρέας Παπανδρέου επέλεξε πολύ σωστά μία σημαδιακή ημερομηνία να προχωρήσει επιτέλους στην λύση μιας εκκρεμότητας . Δέκα επτά Αυγούστου του 44 ήταν το ΜΠΛΟΚΟ της ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ με τους εκατοντάδες εκτελεσμένους και χιλιάδες όμηρους στα στρατόπεδα της Γερμανίας
Προσπάθησε να πείσει και τον σκληρό αντικομουνιστή Ευάγγελο Αβέρωφ ότι πρέπει επιτέλους η πατρίδα να κάνει το χρέος της.
Δεν τα κατάφερε ο Παπανδρέου. Ο Αβέρωφ με έναν αντιεαμικό διχαστικό λόγο αρνήθηκε και τον ίδιο του τον εαυτό . Ξέχασε ότι στην διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής στην Λάρισα, είχε καλή συνεργασία με το τοπικό ΕΑΜ ενάντια στην Ιταλοκίνητη Βλαχική Λεγεώνα (1). Ξέχασε ότι την στάση του αυτή την πλήρωσε με ομηρεία στην Ιταλία .
Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την βουλή και δεν ψήφισε την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Έπρεπε όπως νόμιζε τότε να μη δυσαρεστήσει τους απογόνους των δοσιλόγων που είχαν βρει εκεί στέγη.
Ένας άλλος όμως γνωστός πολιτικός του δεξιού χώρου , ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος , δεν ακολούθησε την συμπλεγματική στάση του Αβέρωφ. Έμεινε μόνος αυτός από την Δεξιά και είχε την γενναιότητα να παραδεχτεί ότι το ΕΑΜ είχε την μεγαλύτερη προσφορά και τα περισσότερα θύματα στον Αγώνα κατά των κατακτητών .
Ο Κανελλόπουλος είχε δράση στην περίοδο της κατοχής. Δράση σε γενικές γραμμές θετική . Δράση τέτοια που έκανε τον Άρη Βελουχιώτη να φωτογραφηθεί μαζί του στην απελευθέρωση της Πάτρας τον Οκτώβριο του 44.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Λουλές επισήμανε στην ομιλία του ότι το κόμμα του δεν μονοπωλεί την Εθνική Αντίσταση αλλά ζητάει από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΕΑΜ
Ο Μανώλης Γλέζος άνθρωπος σύμβολο για την Ελληνική Αντίσταση στην ομιλία του τόνισε ότι "" Ζω κατά λάθος και δεν ξέρω αν μιλάω με την δική μου φωνή ή με την φωνή όσων έχασαν την ζωή τους για την πατρίδα""
Ανεξάρτητα από το πώς και πόσο εργαλειοποιήθηκε η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, κυρίως με τις υπερβολές που έγιναν στον τομέα των συντάξεων , σαν πολιτική πράξη πρέπει να πιστωθεί στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην τολμηρή στάση του Ανδρέα Παπανδρέου να μην ακολουθήσει την αντιεαμική πορεία του πατέρα του .
1) Για τους Βλάχους Λεγεωνάριους εδώ >https://simea2016.blogspot.com/2020/05/blog-post_22.html
Στους συνδέσμους που ακολουθούν υπάρχουν αποσπάσματα από τις ομιλίες των πολιτικών που προανέφερα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ > https://youtu.be/bemQvjovsFc.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ> https://youtu.be/0pFvrc3GHFM
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ> https://youtu.be/3ig4DOdWxBg
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ > https://youtu.be/tFH8b0L2h3M
Ρεπορτάζ με ομιλίες Γλέζου , Λουλέ, και άλλων Βουλευτών https://youtu.be/zOAU_NHnET4
Δυστυχώς κάποιοι σύνδεσμοι δεν ανοίγουν πάντα.
Αν σας άρεσε το αφιέρωμα κοινοποιήστε το στο προφίλ σας και δηλώστε ακόλουθοι της σελίδας προκειμένου να ενημερώνεστε για κάθε νέα ανάρτηση καθώς και για την δραστηριότητα του συλλόγου.