Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

ΣΑΡΑΦΗ ΚΑΤΙΝΑ

 ΣΑΡΑΦΗ ΚΑΤΙΝΑ

 

https://www.facebook.com/simea2016/posts/1487055691636333

23-6-21

 


 

 

 

Λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα  εκατό χρόνια , έφυγε χθες από την ζωή η Κατίνα Σαράφη –Μπάστη .Είχε γεννηθεί στα Κάτω Λεχώνια το 1921 και ήταν  η δεύτερη κόρη  του Μιλτιάδη Σαράφη . Είχε αδελφή την Φρούτα(Αφροδίτη) Σαράφη –Παναγιούλα η οποία έφυγε το 2017 πλήρης ημερών και αυτή στα ενενηνταενιά της . Είχε επίσης αδελφό τον Γιώργο που πέθανε έφηβος πριν τον πόλεμο και την γλυκύτατη Μαρίκα που πέθανε αρκετά νέα το 1988 στα πενήντα εφτά της χρόνια .

 Οι δύο μεγάλες αδελφές ήταν προσωπικές φίλες της Σοφίκας  Τοπάλη που τόσο βάρβαρα δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς και τα τοπικά δοσιλογικά ΕΑΣΑΔ το 1944. Στην διάρκεια της Κατοχής είχαν  οργανωθεί με την Φρούτα στην ΕΠΟΝ με καθοδηγητή τον οικογενειακό τους φίλο Νίκο Καβούρα .

Την Κατίνα Σαράφη γνώρισα το 1981 όταν συγκατοικήσαμε σε διπλανά διαμερίσματα στο κέντρο του Βόλου . Παρά την διαφορά ηλικίας, είχαμε κτίσει  μία στέρεη  φιλία που κράτησε μέχρι τέλους .

 Ήταν παντρεμένη από το 1961με τον Γιώργο Δημ. Μπάστη γνωστό αγωνιστή της Εαμικής Αντίστασης ο οποίος ανταμείφθηκε με φυλακές και εξορίες . Οι αφηγήσεις του ζεύγους για την περίοδο της κατοχής ήταν αμέτρητες και πάντα πολύωρες , αλλά και η Κατίνα μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της  ζωής της, πάντα κάτι είχε να μου διηγηθεί  για την ταραγμένη δεκαετία του Σαράντα που την είχε σημαδέψει, ιδίως μετά την δολοφονία της φίλης της Σοφίκας.

 Διατηρούσε όχι μόνο  άσβεστη οργή για τους δοσίλογους του χωριού της, αλλά θάλεγα και έναν αδικαιολόγητο φόβο μήπως και τώρα κάποιοι συγγενείς τους της κάνουν κακό . Οι αφηγήσεις της Κατίνας ήταν πολύτιμες για τον συντοπίτη της δημοσιογράφο Γιάννη Μαντίδη, ο οποίος έγραψε το εξαιρετικό βιβλίο για την δολοφονία της οικογένειας  Τοπάλη και Φιλίτσας Καλαβρού .

Ήταν  από εύπορη οικογένεια και  μαζί με την Φρούτα  είχαν δωρίσει το 2006 μεγάλο οικόπεδο στο οποίο κτίστηκε το Νηπιαγωγείο των Κάτω Λεχωνίων στην είσοδο του χωριού .

Το νηπιαγωγείο φέρει το όνομα ΜΑΡΙΚΑ ΣΑΡΑΦΗ όπως και το  μικρό λεωφορείο αξίας 57 χιλ. ευρώ που δώρισαν το 2010 για την μεταφορά των νηπίων .  Στις επισκέψεις μου συχνό  παραπονό της ήταν, ότι το λεωφορείο δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε για γραφειοκρατικούς λόγους .

Τα τελευταία χρόνια  σπάνια έβγαινε από το σπίτι  και μόνο  για να επισκεφτεί τον οικογενειακό τάφο στα Κάτω Λεχώνια  στον οποίο είχαν ταφεί οι αδελφές της . Τελευταία δημόσια κοινωνική έξοδος ήταν τον Οκτώβριο του 2016 όταν μου ζήτησε να την συνοδέψω μαζί με την αδελφή της Φρούτα στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μαντίδη .

Η μόρφωση  της Κατίνας ήταν εξαιρετική .  Τα βιβλία (λογοτεχνία, ιστορία , φιλοσοφία) που είχε διαβάσει από τα καλύτερα. Η τοπική εφημερίδα καθημερινά στο σπίτι της . Πάντα και για όλα ενημερωμένη .  Καταπληκτική όμως ήταν η μνήμη της . Θυμόταν τα πάντα μέχρι το τέλος της ζωής της .

Με το θάνατο της Κατίνας κλείνει ο κύκλος της Λεχωνίτικης παρέας που άφησε τον δικό της στίγμα στην ιστορία της περιοχής.

Στην τελευταία συναντησή μας πριν ένα μήνα  μου εξέφρασε την αγωνία της αν θα μπορέσει να ταφεί στον οικογενειακό της τάφο στα   Λεχώνια .

 

Κατίνα καλό σου ταξίδι .Η  επιθυμία σου έγινε πράξη με φροντίδα του ανιψιού σου.

Α.Κ.Α

 

η Φρούτα

Από αριστερά :Φρούτα,Ρίτα Καβούρα, Κατίνα, Μαρίκα . Στον Μεσαιωνικό (Καταλανικό;) πύργο. Αρχείο Νίκου Μαστρογιάννη
 

2016. Στο βιβλίο του Γιάννη Μαντίδη  Στη μέση η Κατίνα 95 χρ , δίπλα της η Φρούτα 97 χρ.



Από αριστερά Δημ. Χορταριάς,Μηλίτσα Καραθάνου,Δημοσθένης Κούκουνας, Δημ Τσιλιβίδης, Κατ. Πορφυρογένη, Μαρία Σπανού



Η χρήση του λεωφορείου δεν γίνεται σύμφωνα με τους όρους της δωρεάς




9η Μαη 2024

  Ο ΣΙΜΕΑ   διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την 9 η του Μάη και τα 60 εκ. νεκρούς του 2ουΠολέμου με προσκεκλημένο ομιλητή το...