Τρίτη 27 Απριλίου 2021

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΑΡΥΦΑΛΩΝ

 


 

 

 

 

Στην ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ σαν σήμερα 25 Απριλίου το 1974 , μετά από 48 χρόνια δικτατορίας και απόλυτης διαφθοράς, κάποιοι Αριστεροί Αξιωματικοί αποφάσισαν να ανατρέψουν το καθεστώς .

Το Δημοκρατικό κίνημα των στρατιωτικών είχε αρχίσει να οργανώνεται στις αποικίες της Πορτογαλίας Αγκόλα, Μοζαμβίκη, Μακάου Κίνας , Ανατολικό Τιμόρ, Γου'ι'νέα Μπισάου, Πράσινο Ακρωτήρι, Γκόα Ινδιών.

Οι αξιωματικοί έβλεπαν το αδιέξοδο , έβλεπαν την νεολαία της χώρας να χαραμίζεται στους στρατώνες των αποικιών με υποχρεωτική θητεία από 6-10 χρόνια . Αποφάσισαν να οργανωθούν αυτή τη φορά καλά . Σε κάθε στρατώνα σχηματίστηκαν πυρήνες που περίμεναν το σύνθημα . Άνθρωπος της επανάστασης που δούλευε στην Κρατική Πορτογαλική Ραδιοφωνία, την κατάλληλη ώρα έβαλε το τραγούδι E Depois Do Adeus.που είχε πάρει μέρος στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον

https://youtu.be/MrW6zP161QI

και μετά το δημοφιλές αλλά απαγορευμένο GRADOLA VILA MORENA https://youtu.be/gaLWqy4e7ls το οποίο περιέργως αυτή τη φορά ήταν ερμηνευμένο από την αγαπημένη του Φασιστικού καθεστώτος AMALIA RODRIGEZ.

Υπάρχει και η εκδοχή ότι το τραγούδι ακούστηκε από τον Κομουνιστή συνθέτη του τραγουδιού JOCE η ΖΕΚΑ AFONSO, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει σε συνθήκες άκρας συνωμοτικότητας. Αυτή η εκδοχή έχει διαψευστεί . Σε κάθε περίπτωση αυτό πάντως ήταν το σύνθημα .

Οι καθεστωτικοί δεν υποψιάστηκαν τίποτα στην αρχή γιατί το τραγούδι αν και απαγορευμένο , ακούγονταν κάποιες φορές από την ΑMALIA .RODRIGEZ .

Το γεγονός ονομάστηκε ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΑΡΙΦΑΛΩΝ γιατί ο αστικός μύθος λέει ότι χιλιάδες λαού βγήκε στους δρόμους και έβαζε στις κάνες των όπλων των στρατιωτών ένα γαρίφαλο .

Στην πραγματικότητα όλα άρχισαν όταν ένα παιδάκι γιόρταζε τα γενεθλιά του και είχε καλέσει τους φίλους του μπροστά στο μνημείο των Θαλασσοπόρων .

Ήταν φυσικό λόγω της έκρυθμης κατάστασης να μην παρουσιαστεί κανένας φίλος. Συνηθίζονταν τότε στην Πορτογαλία στις γιορτές να μοιράζουν γαρίφαλα.Δεν πήγαν χαμένα .....Η μητέρα του παιδιού Δημοκρατικών φρονημάτων, άρχισε μαζί με το παιδί της να βάζει στις κάνες των επαναστατημένων στρατιωτών που περιπολούσαν από ένα γαρίφαλο . Αυτό ήταν . Αστραπιαία έγινε μόδα . Σε όλη την χώρα εκατοντάδες χιλιάδες γαρίφαλα βρήκαν θέση στις κάνες των όπλων .Τα ξένα μμε άρχισαν να γράφουν για την Ειρηνική Επανάσταση των γαριφάλων.

ΥΓ Ένας εκ των πρωταγωνιστών της επανάστασης ο ΟΤΕΛΟ ΝΤΕ ΚΑΡΒΑΛΙΟ το 1998 τιμήθηκε από τον Δήμο Βόλου.( φωτο 4 )

 

 

Απόστολος Κ. Αποστολάκης 25-4-2018

ΣΙΜΕΑ  18 κοινοποιήσεις

Τέλος φόρμας

 




ΤΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ   1944     80 χρόνια από τον θάνατο του δημοκράτη αγωνιστή, δημοσιογράφου και λόγιου Τάκη Οικονομάκη (1886-1944)   ...