Τρίτη 20 Απριλίου 2021

ΠΑΣΧΑ 41

 

ΠΑΣΧΑ 1941    

https://www.facebook.com/simea2016/posts/1442535306088372

 



 

Κείμενο: Απόστλος Κ. Αποστολάκης

 

« Το εφετεινόν Πάσχα δεν μας προσφέρει την χαράν και την αγαλλίασιν της μεγάλης εορτής»

 

Έτσι άρχιζε το κεντρικό άρθρο της κοινής έκδοσης (1)των Βολιώτικων εφημερίδων ανήμερα του τραγικού Πάσχα του 1941. Είχε προηγηθεί η κατάληψη της Λάρισας ξημερώματα Μεγάλου Σαββάτου από τον Γερμανικό στρατό . Ο Βόλος θα μπορούσε να καταληφθεί μετά από 1-2 ώρες αλλά οι Γερμανοί προτίμησαν να κυνηγήσουν τα Βρετανικά στρατεύματα που είχαν ως τελευταία γραμμή άμυνας τις Θερμοπύλες . Στα περίχωρα της Λαμίας έφτασαν το Μεγάλο Σάββατο απόγευμα .

Την προηγούμενη ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής πάλι σε κοινή έκδοση οι εφημερίδες του Βόλου προέτρεπαν τον κόσμο προφανώς κατόπιν διαταγής .

«Πολίται μη πιστεύετε εις κακοβούλους διαδόσεις που αποσκοπούν να χαλαρώσουν το ηθικόν σας. Επανέλθετε εις τας εργασία σας και επιδείξατε ψυχραιμίαν .Ο στρατός μας ανθίσταται επιτυχώς . Μη ακούετε τους διαδοσίας. Καταγγέλλετε εις τας αρχάς κάθε άτομον το οποίον μεταδίδει ανεξακριβώτους ειδήσεις .»

Πως όμως να δείξει ψυχραιμία ο άμαχος πληθυσμός όταν μάθαινε ότι οι Γερμανοί είχαν μπει στην Θεσσαλονίκη και ο τιμημένος Ελληνικός στρατός που αποσύρθηκε από το Αλβανικό μέτωπο κινδύνευε με αιχμαλωσία ;. Πώς να μείνει ψύχραιμος όταν την Κυριακή των Βαΐων η Γερμανική αεροπορία βομβάρδισε προειδοποιητικά τον Βόλο κάνοντας επίδειξη δύναμης και βαρβαρότητας;

Το Μεγάλο Σάββατο κόσμος διάβαζε πάλι στην κοινή έκδοση, ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής μετά από σύσκεψη που είχε με τον Βασιλιά, επέστρεψε στο γραφείο του και αυτοκτόνησε με δύο (2)σφαίρες στην καρδιά .(;;;;;)

Οι Γερμανοί μπήκαν στον Βόλο την Δεύτερη ημέρα του Πάσχα και ο φρούραρχος Βόλου Ν.Βάσσος στην κοινή έκδοση της 24ης Απριλίου ,καλούσε τον λαό να παραδώσει τα όπλα και ενημέρωνε ότι η συσκότιση θα συνεχιστεί .

Ο Γερμανός πρόξενος Έλμουτ Σέφελ με δική του ανακοίνωση προσπαθούσε να πείσει τους Βολιώτες ότι οι Γερμανοί ήρθαν σαν φίλοι και μόνο τους Άγγλους ήθελαν να τιμωρήσουν . Στην ίδια εφημερίδα υπήρχε και η τραγική είδηση ότι « ο Ελληνικός στρατός της Ηπείρου και Μακεδονίας παρεδόθη άνευ όρων ¨.

Ανήμερα το Πάσχα είχε προηγηθεί η υπογραφή παράδοσης από τον στρατηγό Τσολάκογλου στο Βοτονόσι του Μετσόβου . ( Αργότερα ο Τσολάκογλου θα υπογράψει και νέα παράδοση ακόμα πιο εξευτελιστική με την συνυπογραφή και των ηττημένων μέχρι τότε Ιταλών .

Με πρωτοβουλία του Γερμανού Σέφελ μία επιτροπή από 2-3 γνωστούς Βολιώτες ,τον συνεργάτη του Έλμουτ Κούμπιχ και 2 νεαρούς φαλαγγίτες, κρατώντας μία χιτλερική σημαία συνάντησε τους Γερμανούς στο Λατομείο και τους διαβίβασε μήνυμα του ιδίου ότι ο Βόλος είναι πόλη ανοχύρωτη, έρημη και οι πολίτες φιλήσυχοι και νομοταγείς. Τους υποδείκνυε δε τα ευπαθή σημεία της πόλης τα οποία έπρεπε οι Γερμανοί να προφυλάξουν αμέσως από ενδεχόμενα σαμποτάζ.

Ο Μαργαρίτης περιγράφει ότι μια παρέα νεαρών στην οποία συμμετείχαν ο Δημ Βασδέκης, ο Γιάννης Φαρμακίδης,ο Γιάννης Ζαφρακόπουλος , και οι αδελφοί Μπάστη, από νεανική περιέργεια παρακολούθησαν την άφιξη των Γερμανών στο Δημαρχείο όπου τους περίμεναν ο Δήμαρχος Ν. Σαράτσης , ο Μητροπολίτης Ιωακείμ και ο Πρόξενος Σέφελ .. Ένας άλλος νεαρός τότε, ο Γιάννης Τσάντος δίνει την δική του εκδοχή για την άφιξη των Γερμανών. Εξιστορεί και αυτός στην Νίτσα Κολιού ότι οι Γερμανοί κατευθύνθηκαν στην παραλία όπου ήταν το σπίτι του Γερμανού πρόξενου . Λίγη σημασία έχει . Μπορεί να έγιναν και τα δύο .

Μία από τις πρώτες ενέργειες των Γερμανών ήταν να κόψουν με δικό τους ειδικό συνεργείο τους φανοστάτες της παραλίας προκειμένου να φτιάξουν πρόχειρο αεροδρόμιο αλλά και για εντυπωσιασμό κατά τη γνώμη μου αφού θα μπορούσαν άνετα να χρησιμοποιούν όπως και το έκαναν, το στρατιωτικό αεροδρόμιο που υπήρχε στην Νέα Ιωνία εκεί που βρίσκεται σήμερα το άλσος.

Έτσι άρχισε η μαύρη νύχτα της κατοχής που κράτησε τρεισήμισι χρόνια .

Δύο μήνες μετά οι Γερμανοί παρέδωσαν την διοίκηση της πόλης όπως και όλης της Θεσσαλίας στους Ιταλούς . Κράτησαν μόνο την διοίκηση του λιμανιού, το Πλιασίδι και τις Σποράδες.

Για οικονομικούς και μόνο λόγους κράτησαν και τα κοντινά μεταλλεία χρωμίου που βρίσκονται στο Τσαγκλί Φαρσάλων (Ερέτρια) Το χρώμιο ήταν απαραίτητο για τα κανόνια τους.

Πηγές: Νίτσα Κολιού, Νίκος Στουρνάρας , αφιερώματα εφημερίδων ,

1) Λόγω της απουσίας πολλών εργαζομένων στο μέτωπο εκδίδονταν κοινή έκδοση των τοπικών εφημερίδων . Αυτό συνεχίστηκε και στην διάρκεια της κατοχής.

2) Η είδηση ότι ο Κορυζής αυτοκτόνησε με (δύο) σφαίρες στην καρδιά φούντωσε δικαιολογημένα την φαντασία και δημιούργησε εύλογες απορίες. Δεν αρκούσε μία σφαίρα στην καρδιά; Ποιος τράβηξε την σκανδάλη για την δεύτερη ;

Όλες οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Στουρνάρα εκτός από αυτή του Αεροδρομίου στην Νέα Ιωνία . Πρωτοδημοσιεύτηκε από τον Αντώνη Ζαβαλιάγγο στην ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Αν σας άρεσε το αφιέρωμα , δηλώστε ακόλουθοι της σελίδας προκειμένου να ενημερώνεστε για τις νέες αναρτήσεις καθώς και την δραστηριότητα του συλλόγου


 


 

 

















ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 24

          Ο ΣΙΜΕΑ διοργάνωσε χθες εκδήλωση για να τιμήσει την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου ....