Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΕΝΤΗΣ

 

ΣΙΜΕΑ   https://www.facebook.com/simea2016/posts/1410574745951095

 ·

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΕΝΤΗΣ

« η προσφορά προς την πατρίδα δεν αποτελεί κατάθεση σε τράπεζα για να ζητάμε τόκους» Μανώλης Γλέζος


 

Κείμενο: Απόστολος Κ. Αποστολάκης

Σε προηγούμενο αφιέρωμα για τον Καπετάνιο του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πέτρο Πηλιορείτη , βλέπε εδώ :https://www.facebook.com/simea2016/posts/1395470260794877 αναφερθήκαμε ακροθιγώς και στον επιτελάρχη Γρηγόρη Ρέντη .

Ο Γρηγόρης Ρέντης δεν αναφέρεται τόσο συχνά όσο άλλοι πρωταγωνιστές της Εαμικής Αντίστασης .Ίσως γιατί δεν αναμείχθηκε ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις στην μετακατοχική Ελλάδα παρότι πλήρωσε και αυτός την συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ.

Το σίγουρο είναι ότι η προσφορά του Ρέντη στην ανάπτυξη του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας ήταν σημαντική .

Ο Γρηγόρης Ρέντης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916 και τελείωσε το Γυμνάσιο του Λαυρίου το 1933. Την επόμενη χρονιά μπήκε στην Σχολή Ευελπίδων από όπου αποφοίτησε το 1937 με τον βαθμό του ανθυπιλάρχου .

Προπολεμικά υπηρέτησε στο Β’ Σύνταγμα Ιππικού σαν Ουλαμαγός και στην σχολή Εφαρμογής Ιππικού σαν εκπαιδευτής εφέδρων αξιωματικών .

Στον πόλεμο της Αλβανίας πήρε μέρος σαν διοικητής ύλης της Β΄ Ομάδας Αναγνώρισης όπου διακρίθηκε στις μάχες της περιοχής Φράσερι κερδίζοντας τιμητικές διακρίσεις .

Ο Ρέντης κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ Πηλίου το καλοκαίρι του 43 όπως έγινε και με πολλούς μόνιμους αξιωματικούς που επηρεάστηκαν από την προσχώρηση και την ανάληψη αρχηγίας του Στέφανου Σαράφη . Τον Αύγουστο του 43 το Αρχηγείο Πηλίου μετεξελίχτηκε σε Τάγμα , σε ένα μήνα οργανώθηκε ακόμα ένα Τάγμα και τον Οκτώβριο όλες οι δυνάμεις μετεξελίχτηκαν σε Σύνταγμα . Το 54ο Σύνταγμα με ακτίνα δράσης 8500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Όπως γράφει ο ίδιος ο Ρέντης, παρότι στον τακτικό στρατό δεν προβλέπεται θέση Επιτελάρχη σε Συντάγματα,στο 54ο δημιουργήθηκε τέτοια με αποτέλεσμα την άψογη οργάνωσή του.

Τρία τάγματα με δύναμη περίπου 2500 αντρών δεν ήταν εύκολο να διοικηθούν εκείνα τα χρόνια , χωρίς αυτοκίνητα και άλλα τεχνικά μέσα επικοινωνίας που είχε ο αντίπαλος .Πήλιο μέχρι Κίσσαβο , Φάρσαλα και όρος Οθρυς(Γούρα) μέχρι Στυλίδα . Η πίστη όμως για την Ελευθερία που κατόρθωσε το ΕΑΜ να εμφυσήσει στον Λαό, η πειθαρχία, και η ανιδιοτελής προσφορά όσων συμμετείχαν, έφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα .

Μεγάλο μερίδιο στο αποτέλεσμα είχε και Ρέντης. Όπως περιγράφει ο Θεόδωρος Καλλίνος (αφιέρωμα του ΣΙΜΕΑ ) εδώ > https://www.facebook.com/simea2016/posts/1088055714869668) καπετάνιος της 16ης Μεραρχίας στην οποία υπάγονταν το 54ο , το Σύνταγμα είχε ίσως την καλύτερη οργάνωση από όλα τα Συντάγματα του ΕΛΑΣ .

Με εισήγηση του Ρέντη οργανώθηκε μοίρα πυροβολικού από κανόνια που κατέσχεσε ο ΕΛΑΣ Πηλίου από τον Ιταλικό στρατό και την διοίκησή της ανέλαβε ο Κώστας Καφές .

Οργανώθηκε επιμελητεία του συντάγματος με υπεύθυνο τον έφεδρο υπολοχαγό Πανταζή Ρηγόπουλο η οποία δεν είχε μόνο την ευθύνη της σίτισης του τοπικού συντάγματος αλλά και την μεταφορά εφοδίων στην Πίνδο .Τα εφόδια αυτά που ήταν Αγγλική και από την άνοιξη του 44 Αμερικάνικη βοήθεια, τα έφερναν τα καΐκια του ΕΛΑΝ στις Ανατολικές ακτές του Πηλίου και από εκεί καραβάνια με 40-50 μουλάρια και οδηγούς τους ηρωϊκούς αγωγιάτες με δρομολόγια που κρατούσαν 10 -15 μέρες μέσα από Γερμανοφυλαγμένες περιοχές.

Σημαντική βοήθεια βέβαια έδινε η ΕΤΑ (Επιμελητεία του Αντάρτη) Βόλου η οποία έπρεπε να εξασφαλίσει μέσα σε αντίξοες συνθήκες , τρόφιμα , φαρμακευτικό υλικό , χαρτί για τον παράνομο τύπο , και ότι άλλο χρειάζονταν οι οργανώσεις του βουνού και της πόλης.

Μεγάλη ήταν η προσφορά του ΙΙ γραφείου πληροφοριών στο οποίο είχε ενταχθεί και το μέλος της Αμερικάνικης αποστολής, Ελληνοαμερικανός Νίκος η Γιώργος Δουνδουλάκης ( Λευτέρης )

Όλα αυτά τα οργάνωνε το επιτελείο του συντάγματος με εγκέφαλο τον Γρηγόρη Ρέντη . Κύρια βέβαια ευθύνη του Ρέντη ήταν όπως κάθε επιτελάρχη η οργάνωση και ο σχεδιασμός των μαχών που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν νικηφόρες για τον ΕΛΑΣ.

Ο Ρέντης αποστρατεύτηκε με την 2697 απόφαση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ της 15ης Φεβρουαρίου του 45 όπως προέβλεπε η συμφωνία της Βάρκιζας . Η συμφωνία όπως είναι γνωστό δεν τηρήθηκε από τις μετακατοχικές κεντροδεξιές κυβερνήσεις . Ενώ προέβλεπε την επανένταξη στον στρατό των μόνιμων αξιωματικών που είχαν πάρει μέρος στην αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ , σχεδόν όλοι εξεδιώχθησαν.

Έτσι έγινε και με τον Γρηγόρη Ρέντη . Προτιμήθηκαν οι δοσίλογοι ή στην καλύτεροι περίπτωση αμέτοχοι αξιωματικοί . Έτσι οργανώθηκε όπως είναι γνωστό ο στρατός στην μετακατοχική Ελλάδα . Τα αποτελέσματα είναι γνωστά .Την δικτατορία του 1967 τέτοιοι αξιωματικοί την οργάνωσαν .(1)

Ο Γρηγόρης Ρέντης μας άφησε ένα βιβλίο για την δράση του αντάρτικου στην Ανατολική Θεσσαλία το οποίο είναι βασισμένο στο ημερολόγιο του Συντάγματος . Περιγράφει αναλυτικά την οργάνωση , την εκπαίδευση και τις πολεμικές δραστηριότητες των αντρών και γυναικών του Συντάγματος. Το βιβλίο γράφτηκε το 1945 αλλά εκδόθηκε το 1984.

Μετά την εκδιωξή του από τον στρατό και προκειμένου να εξασφαλίσει τις βιοποριστικές του ανάγκες ασχολήθηκε με τυπογραφικές εργασίες. Αποκαταστάθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1984 με τον βαθμό του Συνταγματάρχη . Έφυγε από την ζωή το 2003.

Πηγές: Γρ. Ρέντης , Νίτσα Κολιού, Νίκος Στουρνάρας , Λάζαρος Αρσενίου , Χαράλαμπος Αλεξάνδρου , Θεόδωρος Καλλίνος, Δημήτρης Μπαλής, Χαράλαμπος Σουβλής.

1) Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος υπηρέτησε στα προδοτικά τάγματα ασφαλείας στην Πάτρα με διοικητή τον Συνταγματάρχη Κουρκουλάκο . Το 1968 ο Κουρκουλάκος αν και άσχετος και υπέργηρος, εκβιάζοντας με αποκαλύψεις κέρδισε την θέση του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας.

2) Οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Στουρνάρα


 

 

Νίκος η Γιώργος Δουνδουλάκης ( Λευτέρης )





ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 24

          Ο ΣΙΜΕΑ διοργάνωσε χθες εκδήλωση για να τιμήσει την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου ....