Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ Νο 2

 


ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ
 
 
Το άρθρο εντάσσεται στην τριλογία : Πολιτειακό
1) Αποστολή στο Κάϊρο: https://www.facebook.com/simea2016/posts/1330123763996194
2) Βασιλικά τεχνάσματα: https://www.facebook.com/simea2016/posts/1334400780235159
3) Βρετανικές ίντριγκες : https://www.facebook.com/simea2016/posts/1387283898280180
 
 
 
Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης
 
 

 
Σε προηγούμενη ανάρτηση σχετική με την αντίδραση του βασιλιά Γεώργιου στην ομόθυμη στάση των Ανταρτικών οργανώσεων ( ΕΑΜ –ΕΔΕΣ-ΕΚΚΑ) είχαμε αναφέρει ότι στο μάτι του κυκλώνα είχε βρεθεί ο αρχηγός της Βρετανικής αποστολής στην Ελλάδα ,Ταξίαρχος Μάγιερς. > https://www.facebook.com/simea2016/posts/1334400780235159)
 
Ο Μάγιερς συναισθανόμενος τις άσχημες εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στα βουνά μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ ( 9 Οκτωβρίου)(1) είχε αποχωρήσει από το Κάϊρο μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση της Αντάρτικης αντιπροσωπείας .
Από τις 7 Σεπτεμβρίου του 43 βρέθηκε στο Λονδίνο μαζί με τον αρχηγό του SOE (Μέση Ανατολή –Βαλκάνια )Λόρδο Γκλένκοννερ. Σκοπός του ήταν να ενημερώσει απευθείας την πολιτική ηγεσία της Βρετανίας χωρίς την μεσολάβηση του Άγγλου Πρέσβη Λίπερ.
Μέσα σε μία εβδομάδα κατάφερε να ενημερώσει τα Υπουργεία Στρατιωτικών και Οικονομικού Πολέμου χωρίς όμως να πετύχει επαφή με το Φόρεϊν Όφφις .Χρειάστηκε να παρέμβει ένας κατωτερός του για να έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό Sir Orme Sargent . Πράγματι ο αντιεαμίτης σύνδεσμος του SOE Νταίηβιντ Ουάλλας (David Wallace) ήταν παράλληλα και πράκτορας του Φόρεϊν Όφφις και είχε υψηλές γνωριμίες .(2) 
 
Όπως ήταν αναμενόμενο ο Υφυπουργός Orme Sargent κατηγόρησε τον Μάγιερς για όλη την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και που έδωσε δήθεν το δικαίωμα στους Κομμουνιστές να απαιτούν την μη επιστροφή του βασιλιά Γεώργιου πριν γίνει γνήσιο δημοψήφισμα . Μάταια προσπάθησε ο Μάγιερς να πείσει τον συνομιλητή του ότι δεν ήταν μόνο θέση του ΕΑΜ αλλά όλης της αντάρτικης αποστολής ( και ΕΔΕΣ-ΕΚΚΑ) και των Εξαδάκτυλου των Βενιζελικών και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου του Ενωτικού κόμματος.
Ο Υφυπουργός επίσης κατηγόρησε τον Μάγιερς ότι έδωσε το δικαίωμα στους αντάρτες να απαιτούν θέσεις στο Υπουργικό συμβούλιο μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης .
 
Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Μάγιερς έδωσε διάλεξη στον κινηματογράφο CURZON για όσους υπαλλήλους Υπουργείων ήθελαν να ακούσουν τις εμπειρίες του από την Ελλάδα . Από τους υπαλλήλους του Φόρεϊν Όφφις συνάντησε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις όπως ήταν αναμενόμενο αφού αυτοί ήταν μονόπλευρα ενημερωμένοι από του κύκλους του ανθέλληνα υπουργού Ήντεν . Τον κατηγόρησαν ότι κάνει πολιτική και δεν αρκείται στα στρατιωτικά του καθήκοντα .
Δεν ήθελαν να καταλάβουν οι Βρετανοί χαρτογιακάδες ότι ο Μάγιερς με τους πολιτικούς της Αντίστασης είχε κυρίως τις όποιες συμφωνίες . Η πρώτη επίσημη Βρετανική επαφή σε υψηλό επίπεδο με το ΕΑΜ, έγινε στην Αθήνα μεταξύ του Υπαρχηγού της Βρετανικής αποστολής Γκουντ Χάουζ και του πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Ανδρέα Τζήμα . Δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι οι αντάρτες στα βουνά ήταν πρώτα και κύρια τμήματα πολιτικών οργανώσεων . ΕΑΜ –ΕΔΕΣ-ΕΚΚΑ .
 
Στη συνέχεια στις 30 Σεπτεμβρίου ο Μάγιερς είχε συνάντηση με τον Άγγλο Βασιλιά και τον Στρατιωτικό του σύμβουλο Άλαν Λάσελς (Allan Lascelles) οι οποίοι έδειξαν καλύτερα ενημερωμένοι .
Χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο Άγγλος Βασιλιάς για να τον δεχτεί ο Ήντεν . Τα αποτελέσματα όμως της συνάντησης ήταν απογοητευτικά .Ο Ήντεν ταυτισμένος πλήρως με την αποικιοκρατική λογική που κυριαρχούσε δεν δέχτηκε καμία πληροφόρηση εκτός από τις κατασκευασμένες από τους πράκτορες του Φόρεϊν Όφφις.
Στις 2 Οκτωβρίου ο Τσώρτσιλ δέχτηκε τον Μάγιερς για προσωπική συνάντηση . Προηγήθηκε γεύμα με την παρουσία της κ. Τσώρτσιλ και παρουσιάστηκαν φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα σαμποτάζ στην Ελλάδα και την ζωή των Ανταρτών στα Βουνά .
O Μάγιερς βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει στον Πρωθυπουργό ότι το 90% των Ελλήνων δεν συμμερίζεται την επιθυμία του να επαναφέρει στην Ελλάδα τον βασιλιά Γεώργιο και του παρουσίασε το σχέδιο ανακοίνωσης που σχεδίαζε να εκπέμψει στο ραδιόφωνο η SOE η οποία συντάσσονταν σε πολλά με την επιθυμία των Αντιστασιακών οργανώσεων . ΕΑΜ –ΕΔΕΣ-ΕΚΚΑ.
Προς στιγμήν ο Τσώρτσιλ δέχτηκε να γράψει και αυτός την παρακάτω παράγραφο : 
 
« Δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να παλινορθώσουμε τον Έλληνα Βασιλέα παρά την θέληση του Ελληνικού λαού. Θα σεβαστούμε οποιανδήποτε μορφή πολιτεύματος διαλέξει ο Ελληνικός λαός όταν οι περιστάσεις θα είναι ώριμες. Δεν θέλουμε να αναμιχθούμε στις Ελληνικές υποθέσεις « 
 
Αποχώρησε για μισή ώρα γράφει ο Μάγιερς στις σημειώσεις του και όταν γύρισε έσβησε ότι είχε γράψει .
Σε ερώτηση του Μάγιερς αν μπορεί το SOE να δώσει αυτή την διαβεβαίωση , ο Τσώρτσιλ απάντησε θετικά αλλά δεν μπορεί ο ίδιος να δεσμευτεί προσωπικά .
«Θα δώσω την δική μου δήλωση στην Βουλή των κοινοτήτων όπως είναι σωστό είπε»
Σε όλη την διάρκεια της συνομιλίας τους ο Μάγιερς δεν κατάφερε να πείσει τον Βρετανό Πρωθυπουργό ότι οι ΕΑΜίτες αντάρτες δεν ήταν ληστές όπως πίστευε . Το κυριότερο δεν μπόρεσε να πείσει ότι το 90% του Ελληνικού λαού δεν ήθελαν πίσω τον Βασιλιά που είχε γυρίσει το 35 μετά από ένα νόθο δημοψήφισμα . Ούτε ήξερε ότι ο Τσώρτσιλ είχε δώσει από τις 29 Σεπτεμβρίου του 43 διαταγή στον στρατηγό Hastings Lionel Ismay να προετοιμάζεται για κατάληψη της Αθήνας με τεθωρακισμένα αν αποχωρούσαν πρόωρα οι Γερμανοί . (3)
 
Στις 8 Οκτωβρίου του 43 το ΒΒC εξέπεμψε το ραδιοφωνικό μήνυμα του Μάγιερς . Στις 10 Οκτωβρίου επέστρεψε στο Κάϊρο και ειδοποίησε τον υπαρχηγό του Κρις Γουντ Χάουζ να παρέμβει όσο είναι νωρίς στις συγκρούσεις που άρχισαν μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ στην Ήπειρο .
Την μόνη απάντηση που πήρε ο Μάγιερς στο Κάϊρο από τον Γκουντ Χάουζ ήταν ότι δεν έπρεπε να επιστρέψει στα βουνά της Ελλάδας . Είχε χαρακτηριστεί από τους μηχανορράφους του Φόρεϊν Όφφις ως φιλοεαμίτης και τον καθαίρεσαν με εντολή του Ήντεν
 
Λίγο αργότερα έμαθε ότι μαζί του απομακρύνθηκε και ο αρχηγός της SOE Μέσης Ανατολής Λόρδος Γκλένκοννερ.(Lord Glenconner) Δεν είχε υποκύψει και αυτός στις πιέσεις του Βρετανού Πρέσβη Λίπερ να κάνει διαφορετική αναφορά για την κατάσταση στην Ελλάδα . 
 
Ο δρόμος της ανωμαλίας έτσι στρώθηκε . Τα όσα ακολούθησαν ήταν ήδη σχεδιασμένα από τα επιτελεία του Τσώρτσιλ πολύ καιρό πριν τα αντιληφθούν στην Ελλάδα . Οι Άγγλοι ήταν αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν τον ανθρωπό τους (τον Γέωργιο) με όποιο άλλο δήθεν δημοκρατικό μανδύα . Δεν τους χρειάζονταν πλέον ένα καθεστώς τύπου Μεταξά . Τους έκανε ο Παπανδρέου .
Πέρασε άλλος ένας χρόνος Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα . Χιλιάδες οι εκτελεσμένοι Έλληνες πατριώτες .Εκατοντάδες οι νεκροί Αντάρτες στις μάχες. Εκατοντάδες οι καταστροφές χωριών . Οι Γερμανοί συνέχιζαν το έργο τους βοηθούμενοι βέβαια από τα προδοτικά Τάγματα Ασφαλείας του Ράλλη , τους ΠΑΟτζήδες και τους 3Εψιλήτες στην Μακεδονία, τα ΕΑΣΑΔ και τους Σούρληδες στην Θεσσαλία , Βρετάκο Ππαδόγκονα, Μαγγανά στην Πελοπόννησο. 
 
Σημειώσεις :
1 ο Μάγιερς είχε την πληροφόρηση ότι άλλη ήταν η επίσημη θέση του ΕΔΕΣ για το θέμα του βασιλιά την οποία εξέφραζε ο απεσταλμένος στο Κάϊρο Κομνηνός Πυρομάγλου και άλλη και κρυφή του Ζέρβα
.
2)Ο Ταγματάρχης Ουάλλας είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για ένα μικρό διάστημα 14 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου του 43, για να συντάξει έκθεση ουσιαστικά προς το Φόρεϊν Όφφις. Την εκθεσή του δεν συμμερίστηκε ο ανωτερός του Μάγιερς γιατί ήταν καθαρά υποκειμενική και έσταζε χολή για το ΕΑΜ. Ξαναγύρισε το 44 σαν σύνδεσμος του ΕΔΕΣ και σκοτώθηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες σε μία μάχη με τους Γερμανούς στην Ήπειρο τον Αύγουστο του 44.
 
3) Τελικά την θέση του ISMAY την πήρε ο γνωστός Σκόμπυ
 
Επεξηγήσεις: Α) Φόρεϊν Όφφις Foreign Offis Υπουργείο Εξωτερικών της Αγγλίας.
Β) SOE .Special Operations Executive Βρετανική Μυστική Υπηρεσία στην οποία υπάγονταν οι Βρετανοί πράκτορες που ήταν στην Ελλάδα . 
 
Πηγές : Έντουαρντ Μάγιερς , Κρις Γουντχάουζ , Χάϊνς Ρίχτερ, Χάγκεν Φλάϊσερ , ,Κομνηνός Πυρομάγλου,Θεόδωρος Σαμπατακάκης, Πέτρος Μακρής Στάϊκος ,Ανδρέας Κέντρος, Ελίζαμπεθ Πάρκερ

Ο Λόρδος Γκλένονερ

Ο ΉΝΤΕΝ

ο Στρατηγός ΙΣΜΑΥ

Ο Βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ΣΤ και ο στρατιωτικός του σύμβουλος Λάσενς

 Ο ΟΥΑΛΛΑΣ


9η Μαη 2024

  Ο ΣΙΜΕΑ   διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την 9 η του Μάη και τα 60 εκ. νεκρούς του 2ουΠολέμου με προσκεκλημένο ομιλητή το...