ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ
Τον Μάρτιο 2025 ο ΣΙΜΕΑ ζήτησε συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κα Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά και χωρίς μεγάλη καθυστέρηση (δελτίο τύπου της Αντιπεριφερειάρχη υπάρχει σε όλα τα τοπικά μέσα )
).
Αγγελική Νικολάου , Αντιπεριφερειάρχης ,Απόστολος Κ.ΑποστολάκηςΗ συνάντηση ζητήθηκε προκειμένου να ενημερωθούμε για το μέλλον της Κίτρινης Αποθήκης, αφού, όπως είναι γνωστό, εδώ και κάποια χρόνια έχει εγκαταλειφθεί μετά την χρεωκοπία του εργολάβου που είχε αναλάβει την αποκατάσταση.
Η Αντιπεριφερειάρχης είχε την καλή διάθεση να μας ενημερώσει διεξοδικά για το θέμα της Κίτρινης Αποθήκης. Παρέλαβε επίσης το Υπόμνημα με τις απόψεις μας, καθώς και τα αντίστοιχα για τον Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα και το περιφερειακό συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι για την ανησυχία μας. Δυστυχώς το ιστορικό κτήριο τα τελευταία χρόνια ρημάζει με κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες (Υπόμνημα με αρ. πρωτ 113/25 ).
Η ιστορία της Κίτρινης Αποθήκης είναι συνυφασμένη στη συλλογική μνήμη των Βολιωτών με την ιστορία της Κατοχής 1941-1944. Εκατοντάδες πατριώτες φυλακίστηκαν εκεί, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τα γνωστά δωσίλογα ΕΑΣΑΔ. Αποθήκη μελλοθανάτων ήταν η Κίτρινη Αποθήκη εκείνα τα πέτρινα χρόνια της Κατοχής αλλά και του εμφυλίου πολέμου. Ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ του 1984 είναι αρκετά κατατοπιστικό! https://youtu.be/9e6m2jbx0DQ.
Αίτημα των τοπικών αρχών για δεκαετίες ήταν να διασωθεί το κτήριο και μαζί με αυτό η ιστορική μνήμη. Μετά από πιέσεις του Δήμου Βόλου το κτήριο κηρύχτηκε ιστορικό και διατηρητέο το 1993 (απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/2500/62661/18-11-93, ΦΕΚ 916/ΤΒ/21-12-93), χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία μέριμνα για τη μελλοντική χρήση του. Υπήρχε μόνο δέσμευση-πρόταση από τον Δήμο Βόλου να δημιουργηθεί χώρος μνήμης.
Το 2017 επιτέλους υπογράφτηκε απόφαση από την τότε κυβέρνηση (Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.Αλέξη Χαρίτση) για χρηματοδότηση προς την περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να αποκαταστήσει το κτήριο και να το παραδώσει στο Πανεπιστήμιο το οποίο σχεδίαζε να εγκαταστήσει εκεί συγκεκριμένη δράση του. Η Απόφαση σημείωνε ότι το έργο εντάσσεται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) «Αποκατάσταση του κτηρίου της Κίτρινης Αποθήκης για την εγκατάσταση και ανάπτυξη της Technopolis Ιάσων: Innovation Hot Spot Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας», με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση μεριμνούσε και για δημιουργία χώρου μνήμης, όπως προέβλεπε η παλιά απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού μετά από πρόταση του Δήμου Βόλου. Ο ΣΙΜΕΑ προσφέρθηκε από τότε να βοηθήσει στη λειτουργία του με θετική ανταπόκριση από την τότε πρυτανική αρχή.
Το 2018 προκηρύχθηκε διαγωνισμός και το 2019 εγκαταστάθηκε ο εργολάβος που έδωσε την καλύτερη προσφορά. Όμως γρήγορα άρχισε ο νέος γολγοθάς του ιστορικού κτηρίου ο οποίος έχει σαν κύρια αιτία την κακοδαιμονία των δημόσιων έργων. Μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους που στη συνέχεια αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
2019 εγκατάσταση εργολάβου
Έτσι ήταν επόμενο ο εργολάβος να μην είναι σε θέση να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες. Πληρώθηκε για τις μέχρι τότε εργασίες που είχε κάνει και το έργο και απεντάχθηκε από το πρόγραμμα. Δυστυχώς, αν και από το αρχικό ποσό των δέκα εκατομμυρίων απέμειναν άλλα επτά, εν τούτοις η τότε διοίκηση της περιφέρειας (Αγοραστός –Κολυνδρίνη) δεν φρόντισε να κινήσει τις διαδικασίες για νέα εργολαβία και τα χρήματα διατέθηκαν σε άλλες ανάγκες, όπως πληροφορηθήκαμε από υπηρεσιακούς παράγοντες. Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι, όπως μας πληροφόρησε η κα Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, η νέα πρυτανική αρχή δεν έχει απαντήσει αν ενδιαφέρεται ακόμα για το κτήριο.
Ενίσχυση θεμελίων
Μετά από την ενημέρωση της Αντιπεριφερειάρχη, σκοπεύουμε, στο επόμενο διάστημα, να επιδιώξουμε συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές προκειμένου να ενημερωθούμε και από αυτή την πλευρά για την σοβαρή αυτή υπόθεση.
Βαθιά και διαχρονική πίστη μας είναι ότι το κτήριο πρέπει να σωθεί και να αξιοποιηθεί. Μαζί με την αξιοποίησή του για νέες ανάγκες, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί και χώρος μνήμης –μουσείο, όπως αρμόζει σε κοινωνίες που σέβονται την ιστορία τους. Πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον μας συντάσσεται με την επιθυμία όλων των Βολιωτών και με αυτό τον γνώμονα θα πορευτούμε.
2024 εικόνα εγκατάλειψης