Σάββατο 26 Απριλίου 2025

ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ

 

 


 

 

 

ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ

 

Τον Μάρτιο 2025 ο ΣΙΜΕΑ ζήτησε συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κα Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά και χωρίς μεγάλη καθυστέρηση (δελτίο τύπου της Αντιπεριφερειάρχη υπάρχει σε όλα τα τοπικά μέσα )

).

Αγγελική Νικολάου , Αντιπεριφερειάρχης ,Απόστολος Κ.Αποστολάκης

Η συνάντηση ζητήθηκε προκειμένου να ενημερωθούμε για το μέλλον της Κίτρινης Αποθήκης, αφού, όπως είναι γνωστό, εδώ και κάποια χρόνια έχει εγκαταλειφθεί μετά την χρεωκοπία του εργολάβου που είχε αναλάβει την αποκατάσταση.

Η Αντιπεριφερειάρχης είχε την καλή διάθεση να μας ενημερώσει διεξοδικά για το θέμα της Κίτρινης Αποθήκης. Παρέλαβε επίσης το Υπόμνημα με τις απόψεις μας, καθώς και τα αντίστοιχα για τον Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα και το περιφερειακό συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι για την ανησυχία μας.  Δυστυχώς το ιστορικό κτήριο  τα τελευταία χρόνια ρημάζει με κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες (Υπόμνημα με αρ. πρωτ 113/25 ).

Η ιστορία της Κίτρινης Αποθήκης είναι συνυφασμένη  στη συλλογική μνήμη των Βολιωτών με την ιστορία της Κατοχής  1941-1944. Εκατοντάδες πατριώτες φυλακίστηκαν εκεί, βασανίστηκαν και  εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τα γνωστά δωσίλογα ΕΑΣΑΔ. Αποθήκη μελλοθανάτων ήταν η Κίτρινη Αποθήκη εκείνα τα πέτρινα χρόνια της Κατοχής αλλά και του εμφυλίου πολέμου. Ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ του 1984 είναι αρκετά κατατοπιστικό!  https://youtu.be/9e6m2jbx0DQ.

Αίτημα των τοπικών αρχών για δεκαετίες ήταν να διασωθεί το κτήριο και μαζί με αυτό η ιστορική μνήμη. Μετά από πιέσεις του Δήμου Βόλου το κτήριο κηρύχτηκε ιστορικό και διατηρητέο το 1993 (απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/2500/62661/18-11-93, ΦΕΚ 916/ΤΒ/21-12-93), χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία μέριμνα για τη μελλοντική χρήση του. Υπήρχε μόνο δέσμευση-πρόταση από τον Δήμο Βόλου να δημιουργηθεί χώρος μνήμης. 


Το 2017 επιτέλους  υπογράφτηκε απόφαση  από την τότε κυβέρνηση (Απόφαση του αναπληρωτή  υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.Αλέξη  Χαρίτση) για χρηματοδότηση προς την περιφέρεια Θεσσαλίας,  προκειμένου να αποκαταστήσει το κτήριο και να το παραδώσει στο Πανεπιστήμιο  το οποίο  σχεδίαζε να εγκαταστήσει εκεί συγκεκριμένη δράση του. Η  Απόφαση σημείωνε ότι το έργο  εντάσσεται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) «Αποκατάσταση του κτηρίου της Κίτρινης Αποθήκης για την εγκατάσταση και ανάπτυξη της Technopolis Ιάσων: Innovation Hot Spot Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας», με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση μεριμνούσε και για δημιουργία χώρου μνήμης, όπως προέβλεπε η παλιά απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού μετά από πρόταση του Δήμου Βόλου. Ο ΣΙΜΕΑ προσφέρθηκε από τότε να βοηθήσει στη λειτουργία του με θετική ανταπόκριση από την τότε πρυτανική αρχή.

Το 2018 προκηρύχθηκε διαγωνισμός και το 2019 εγκαταστάθηκε ο εργολάβος που έδωσε την καλύτερη προσφορά. Όμως γρήγορα άρχισε ο νέος γολγοθάς του ιστορικού κτηρίου ο οποίος έχει σαν κύρια αιτία την κακοδαιμονία των δημόσιων έργων. Μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους που στη συνέχεια αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

2019 εγκατάσταση εργολάβου
 

Έτσι ήταν επόμενο ο εργολάβος να μην είναι σε θέση να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες. Πληρώθηκε για τις μέχρι τότε εργασίες που είχε κάνει και το έργο και απεντάχθηκε από το πρόγραμμα. Δυστυχώς, αν και από το αρχικό ποσό των δέκα εκατομμυρίων απέμειναν άλλα επτά, εν τούτοις η τότε διοίκηση της περιφέρειας (Αγοραστός –Κολυνδρίνη) δεν φρόντισε να κινήσει τις διαδικασίες για νέα εργολαβία και τα  χρήματα διατέθηκαν σε άλλες ανάγκες, όπως πληροφορηθήκαμε από υπηρεσιακούς παράγοντες. Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι, όπως μας πληροφόρησε η κα Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, η νέα πρυτανική αρχή δεν έχει απαντήσει  αν ενδιαφέρεται ακόμα για το κτήριο.

Ενίσχυση θεμελίων
 

Μετά από την ενημέρωση της Αντιπεριφερειάρχη, σκοπεύουμε, στο επόμενο διάστημα, να επιδιώξουμε συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές προκειμένου να ενημερωθούμε και από αυτή την πλευρά για την σοβαρή αυτή υπόθεση.

Βαθιά  και διαχρονική πίστη μας είναι ότι το κτήριο πρέπει να σωθεί και να αξιοποιηθεί. Μαζί με την αξιοποίησή του για νέες ανάγκες, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί και χώρος μνήμης –μουσείο, όπως αρμόζει σε κοινωνίες που σέβονται την ιστορία τους. Πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον μας συντάσσεται με  την επιθυμία όλων των Βολιωτών και με αυτό τον γνώμονα θα πορευτούμε.  

 

2024 εικόνα εγκατάλειψης

 

 

Κυριακή 6 Απριλίου 2025

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ 6-4-41

 

 


 

https://www.facebook.com/simea2016/posts/pfbid02cCnYw47eRwXUPtBFRZVSXc8AYXhzeVsfSBWNQzB5mWEfV7ZrTAi7QkPYApr9LR7Dl

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6-4-1941.Η Γερμανική εισβολή

 

Κείμενο: Απόστολος Κ. Αποστολάκης

 


 

 

Ήταν θέμα χρόνου να επιτεθεί και η Γερμανία στην Ελλάδα . Με την βοήθεια και συναίνεση των φασιστικών καθεστώτων της Βουλγαρίας και  Ρουμανίας, η ναζιστική Γερμανία  είχε συγκεντρώσει σημαντικό στρατό στις χώρες αυτές . Στην Ρουμανία είχε και έναν λόγο παραπάνω άσχετο με την εισβολή στην Ελλάδα . Ήθελαν να ελέγξουν τα Ρουμανικά πετρέλαια και να προετοιμάσουν την εισβολή τους στην Σοβιετική Ένωση .

 

 

Στις 5 π.μ. της 6ης Απριλίου 1941 ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Victor Heinrich Bruno Karl zu Erbach-Schonberg επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή στο σπίτι του.

 «Θα πρέπει να πληροφορήσω την Υμετέρα Εξοχότητα ότι την στιγμήν ταύτην εκ μέρους της Γερμανικής κυβερνήσεως επιδίδεται διακοίνωσις εις τον εν Βερολίνω  Έλληνα πρεσβευτή. Δια της διακοινώσεως σας γνωρίζομεν ότι τα γερμανικά στρατεύματα θα εισέλθουν εις το Ελληνικόν έδαφος σήμερον την πρωΐαν κατόπιν της εν Ελλάδι αφίξεως Αγγλικών στρατιωτικών δυνάμεων».


 

Η Βρετανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα  ήταν το πρόσχημα

 

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός του απάντησε: «Παρακαλώ διαβιβάσατε εις την Υμετέραν κυβέρνησις ότι η Ελλάς, υπεραμυνόμενη του πατρίου εδάφους θα αντιτάξει αντίστασιν δια των όπλων εις πάσαν  απόπειραν των Γερμανικών στρατευμάτων όπως εισβάλλουν εις αυτό».

 

 

Ουσιαστική άμυνα όμως στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας δεν υπήρχε . Ο Ελληνικός στρατός μπορεί να νικούσε κατά κράτος τον Ιταλικό στην Αλβανία, αλλά με τα Βόρεια σύνορα οι συνθήκες ήταν διαφορετικές . Το πολυδιαφημισμένο έργο της Γραμμής Μεταξά,  Ρούπελ και άλλα οχυρά, αποδείχτηκαν βαρκούλες στον ωκεανό .

Στην εποχή της αεροπορίας και των άλλων εξελιγμένων όπλων, τα τούνελ και τα τσιμεντένια πολυβολεία είναι παιχνίδια επί χάρτου. Η Γραμμή Μεταξά η οποία ήταν εμπνευσμένη από τις συνθήκες χαρακωμάτων του 1ου Παγκόσμιου πολέμου αποδείχτηκε διάτρητη . Είχε την ίδια τύχη της πολύ ανώτερης Γαλλικής γραμμής Μαζινό.(1)

Όσο και αν πολέμησαν ηρωικά οι Έλληνες φαντάροι και οι αξιωματικοί , ο αγώνας ήταν άνισος. Η τεχνολογικά προηγμένη πολεμική μηχανή της Γερμανίας ,αεροπορία τεθωρακισμένα, είχε πολλή εύκολη δουλειά να κάνει .Λίγο μόνο κράτησε η Ελληνική άμυνα . Σε τρεις μέρες είχαν φτάσει δυστυχώς στην Θεσσαλονίκη. .

Στις 18 Απριλίου μπήκαν στην Λάρισα στις 21 Απριλίου στον Βόλο ( ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΈΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ),στις 27 στην Αθήνα .

 

 

''Μπροστα στο δημ θέατρο Βόλου ''
 

Στις 18 Απριλίου ο διορισμένος πρωθυπουργός που αντικατέστησε τον Μεταξά Αλέξανδρος Κορυζής αυτοκτόνησε . Στις 20 ο στρατηγός Τσολάκογλού υπέγραψε στο Βοτονόσι Μετσόβου ντροπιαστική συνθηκολόγηση. 

''Ο Τσολάκογλου υπογράφει και οι έλληνες στρατηγοί Δεμέστιχας αριστερά και Μπάκος δεξιά χαριεντίζονται με τον Γερμανό Σέππ Ντίντριχ''
 

Τα Αγγλικά στρατεύματα που είχαν έρθει για να βοηθήσουν την Ελλάδα δεν βοήθησαν ουσιαστικά   . Το μόνο που έκαναν ήταν να οπισθοχωρούν συνέχεια μπροστά στην Γερμανική προέλαση.

 Είχαν μία μικρή συμβολή μόνο σε ότι αφορά την αεροπορική κάλυψη του Αλβανικού μετώπου.

Οι Βρετανικές  στρατιωτικές δυνάμεις ( Αυστραλοί –Νεοζηλανδοί ) πολέμησαν όμως ηρωικά 45 μέρες αργότερα, προκειμένου να κρατηθεί η Κρήτη . Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία ….

 

TA 21 ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ

• Ποποτλίβιτσα (Σέρρες)

• Ιστίμπεη (Σέρρες)

• Κελκαγιά (Σέρρες)

• Αρπαλούκι (Σέρρες)

• Παλιουριώνες (Σέρρες)

• ΡΟΥΠΕΛ (Σέρρες)

• Καρατάς (Σέρρες)

• Κάλη (Σέρρες)

• Περσέκ (Δράμα)

• Μπαμπαζώρα (Δράμα)

• Μαλιάγκα (Δράμα)

• Περιθώρι (Δράμα)

• Παρταλούσκα (Δράμα)

• Ντάσαβλη (Δράμα)

• Λίσσε (Δράμα)

• Πυραμιδοειδές (Δράμα)

• Καστίλλο (Δράμα)

• Άγιος Νικόλαος (Δράμα)

• Μπαρτίσεβα (Δράμα)

• Εχίνος (Ξάνθη)

• Νυμφαία (Ροδόπη)

 

Τιμή και δόξα στους Έλληνες φαντάρους και αξιωματικούς

  ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :1   Για την γραμμή Μαζινό εδώ > https://www.maxmag.gr/politismos/istoria/grammi-mazino/

 

Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ Μέρος β'


 

 


 

 

 

 

 

 

Προβλήθηκε χθες η ταινία του Λεωνίδα Βαρδαρού  ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ β’μέρος .

Παρά την πληθώρα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα στις οποίες συμμετείχαν και μέλη του ΣΙΜΕΑ , η προσέλευση του κοινού ήταν ικανοποιητική .

Χαιρετισμό απηύθηνε εκ μέρους του τμήματος Ιστορίας ,Αρχαιολογίας ,Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Παν Θεσσαλίας , ο καθηγητής ιστορίας Πολυμέρης Βόγλης .

Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε πλούσιος διάλογος με τον σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρό .Το β’μέρος της ταινίας αφορούσε τον αγώνα των γυναικών στην περίοδο μετά την απελευθέρωση μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του πενήντα .

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η μαρτυρία της Κατίνας Τέντα Λατίφη από τον Αλμυρό, η οποία εξιστόρησε τις περιπέτειες που πέρασε έφηβη στα χρόνια της λευκής τρομοκρατίας , η αναμειξή της στον εμφύλιο και η δράση της μετά το πενήντα όταν ήρθε στην Ελλάδα παράνομη για να συνεχίσει την δράση της.

Ευχαριστούμε το τμήμα Ιστορίας ,Αρχαιολογίας ,Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Παν Θεσσαλίας για την αμέριστη συμπαράσταση που δίνει στον ΣΙΜΕΑ , ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΙΜΕΑ για την στήριξη των εκδηλωσεών μας .

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η πρόεδρος Αγγελική Νικολάου

 

 


 


 





ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ

          ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ   Τον Μάρτιο 2025 ο ΣΙΜΕΑ ζήτησε συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κα Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, η...