Απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος ΝΙΚΗ, ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης δηλώνει τα εξής:
-Και μόνο το ότι αντέδρασαν στην παρέμβασή μας εκπρόσωποι των ακροδεξιών κομμάτων (Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, Σπαρτιάτες) δικαιώνει την αντίδρασή μας, ως δημοκρατικών πολιτών, σε μία απαράδεκτη ομιλία την ημέρα του μνημοσύνου των 115 αθώων εκτελεσμένων από τον Γερμανικό στρατό κατοχής. Η 18η Δεκεμβρίου είναι ημέρα μνημόνευσης και όχι ευκαιρία για καπηλεία της μνήμης των νεκρών. Τα πολιτικά και κομματικά λογύδρια είναι για άλλους χώρους.
-Ο ΣΙΜΕΑ θα ασκεί πάντα καλοπροαίρετη κριτική προς όλες τις κατευθύνσεις, με παρρησία και τεκμηριωμένο λόγο, χωρίς συνθηματολογίες, με βάση πάντα την ιστορική αλήθεια. Αισθανόμαστε συνεπώς υπερήφανοι για την υπεύθυνη στάση μας. Δεν πολιτικολογήσαμε, παρά επισημάναμε ότι ο ομιλητής κάνει κατάχρηση χρόνου και χώρου. Χαρακτηρίσαμε άτοπο και καταχρηστικό τον συγκεκριμένο λόγο, χωρίς να θίξουμε την προσωπικότητα του ομιλητή.
-Το ότι ο ομιλητής ανέφερε την συμμετοχή 25 ανδρών της Δράκειας στην Αντίσταση χωρίς να αναφέρει την οργάνωση στην οποία συμμετείχαν, έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του. Ο ομιλητής όφειλε να σεβαστεί την παράδοση των τελευταίων δεκαετιών, όφειλε να μην επιδοθεί σε προεκλογικού τύπου ομιλία. Από την πλευρά μας, πληροφορούμε τόσο τον ομιλητή όσο και τους εκπροσώπους της ΝΙΚΗΣ ότι στη Μαγνησία υπήρχε μία και μόνη αντιστασιακή οργάνωση που λέγονταν ΕΑΜ, με το στρατιωτικό του σκέλος, τον ΕΛΑΣ. Αυτό, για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
-Δεν αντέδρασε μόνο ο εκπρόσωπος του ΣΙΜΕΑ. Διαμαρτυρήθηκαν και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Ντίτορας, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κα. Ντίνα Βαΐτση, καθώς και η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟ κα. Φωτεινή Κοκκινάκη. Εμείς ακουστήκαμε καλύτερα στον ομιλητή, αφού με στεντόρεια φωνή δείξαμε την ευαισθησία μας στην ιστορία. Άλλωστε, η ιερότητα ενός χώρου διαφυλάσσεται με την αξιοπιστία των λεγομένων και πραττομένων στον χώρο αυτό.
-Περί ‘ιδεοληψιών και δικτατοριών του προλεταριάτου’: Ο ΣΙΜΕΑ είναι σύλλογος ιστορίας που ανανεώνει τη συζήτηση για θέματα της δεκαετίας του 1940, παρουσιάζοντας το έργο σύγχρονων έγκριτων επιστημόνων ιστορικών και καταξιωμένων πανεπιστημιακών δασκάλων, συχνά σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα έργα και οι ημέρες της 8ετούς πορείας του ΣΙΜΕΑ αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για την σοβαρή, ανεξάρτητη και ακομμάτιστη παρουσία του.
-Περί ‘ευπατριδών’: Ευπατρίδης δεν είναι ο πατριδοκάπηλος και ο διχαστικός, αλλά ο άνθρωπος που προσπαθεί να συγκεράσει, να συνενώσει τις δυνάμεις του τόπου για το κοινό καλό, με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.