Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ

 

 

 


 

Μία ακόμα πετυχημένη εκδήλωση του ΣΙΜΕΑ αφιερωμένη στις γυναίκες .

Ο συλλογός μας σε συνδιοργάνωση με το ΙΑΚΑ ( τμήμα Ιστορίας ,Αρχαιολογίας, και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  πραγματοποίησε προβολή του ντοκιμαντέρ:  ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ , Τριπλή απελευθέρωση.

Είναι ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που εξιστορεί του αγώνες των γυναικών από την δεκαετία του τριάντα μέχρι και την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967.

 

Την εποχή που άπορα μικρά κορίτσια δούλευαν υπηρέτριες σε σπίτια πλουσίων και έπρεπε να είναι στην υπηρεσία των αφεντικών τους όλο το εικοσιτετράωρο . Κορίτσια και γυναίκες που έβλεπαν στην διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά να φυλακίζονται πατεράδες , αδέλφια και έπρεπε να αναπληρώσουν την απουσία τους στηρίζοντας  την υπόλοιπη οικογένεια . Κορίτσια και γυναίκες που χειραφετήθηκαν στα χρόνια της κατοχής μέσα από την ενταξή τους στην ΕΠΟΝ και στο ΕΑΜ . Κορίτσια και γυναίκες που διώχτηκαν , φυλακίστηκαν , εξορίστηκαν για την συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση . Κορίτσια και γυναίκες που για να γλυτώσουν τις βάρβαρες διώξεις των παρακρατικών του μετακατοχικού κράτους, αναγκάστηκαν να βγουν στο βουνό παίρνοντας μέρος στον Εμφύλιο πόλεμο μέσα από τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού . Κορίτσια και γυναίκες που εκτελέστηκαν  με αποφάσεις των  έκτακτων στρατοδικείων . Κορίτσια και γυναίκες που δεν έβρισκαν εργασία στις δεκαετίες που ακολούθησαν τον εμφύλιο, λόγω των κοινωνικών τους φρονημάτων

 

Ήταν μία  ξεχωριστή εκδήλωση αυτή τη φορά λόγω και της συγκινησιακής φόρτισης που προκάλεσαν οι αφηγήσεις των 22 γυναικών που άνοιξαν την καρδιά τους στον σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρό . Παρεμβάσεις και αναλύσεις για τα συγκεκριμένα γεγονότα έκαναν οι γυναίκες ιστορικοί Τασούλα Βερβανιώτη και Λη Σαράφη .

Παρά την δίωρη διάρκεια της ταινίας  αρκετοί  ζήτησαν  να ακολουθήσει συζήτηση. 

Ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Βαρδαρός που ήρθε από την Ικαρία για να συνομιλήσει με το κοινό, με λόγο μεστό και κατανοητό εξήγησε τον τρόπο που προσέγγισε τις γυναίκες στην πολύχρονη ερευνά του . Υπήρχαν λήψεις που έγιναν πριν από 30 χρόνια ,όπως για παράδειγμα της γνωστής ηθοποιού Αλέκας Παζη.

Τις εντυπώσεις έκλεψε ο εννιάχρονος Αχιλλέας που συνόδευε την μητέρα του στην εκδήλωση .Ζήτησε και πήρε τον λόγο και αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνει η νέα γενιά την ιστορία της πατρίδας μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις .

 


 

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου προλόγισε ο Καθηγητής ιστορίας Πολυμέρης Βόγλης και εκ μέρους του ΣΙΜΕΑ η ταμίας Βασιλική Σκαλτσή .  


 


 

Ευχαριστούμε όλες και όλους που ανταποκρίθηκαν στην προσκλησή μας

  

9η Μαη 2024

  Ο ΣΙΜΕΑ   διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την 9 η του Μάη και τα 60 εκ. νεκρούς του 2ουΠολέμου με προσκεκλημένο ομιλητή το...