Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

 

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1964

 

 

 


 

 

Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης

 

 

Ο Γοργοπόταμος έμεινε στην συλλογή μνήμη σαν σημείο αναφοράς για την Εθνική Αντίσταση και επιλέχτηκε για επίσημη μέρα εορτασμού η 25η Νοεμβρίου για να τιμηθούν όσοι και όσες πήραν μέρος στην απελευθερωτική προσπάθεια .
Είκοσι δύο χρόνια μετά σε εκδήλωση που έγινε στον ίδιο χώρο για πρώτη φορά πήρε μέρος η επίσημη κυβέρνηση αλλά υπήρξαν τραγικά αποτελέσματα .
Από όλη την Ελλάδα είχαν σπεύσει κυρίως αριστεροί πολίτες να τιμήσουν την ημέρα . Χιλιάδες ο κόσμος που συμμετείχε με προτροπή των Αντιστασιακών συλλόγων που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται μετά την κουτσουρεμένη πολιτική Άνοιξη της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου. Η ΕΔΑ και οι Λαμράκηδες είχαν κάνει μεγάλη κινητοποίηση .

Η Κυβέρνηση όχι μόνο συμμετείχε αλλά είχε η ίδια την  ευθύνη της εκδήλωσης και είχε βάλει όμως απαγορευτικό στην κατάθεση  στεφάνων από τα Αντιστασιακά σωματεία . Σημειώθηκαν μικροεπεισόδια και αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του τότε υφυπουργού Άμυνας Μιχάλη Παπακωνσταντίνου .

Στη μία το μεσημέρι και ενώ η γιορτή ήταν στο αποκορυφωμάτης   σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες .


 

Οι δεκατρεις  άνθρωποι που έχασαν να  τη ζωή τους ήταν οι  Γεώργιος Γιαννακούλης, Νικόλαος Δασόπουλος, Κωνσταντίνος Κανιούρας, Χρήστος Κεστίνης, Κωνσταντίνος Λεμπέσης, Κική Λιακοπούλου, Κωνσταντίνα Μπότη, Δημήτριος Μυλωνάς, Ηρωδιών Παπαζαχαρίου, Απόστολος Πολύμερος, Ασημούλα Ραχιώτη, Κωνσταντίνος Τσαρουχάς, Δήμος Τσιντικίδης) Κάποιος από αυτούς είχε πατήσει μία νάρκη ‘’ ξεχασμένη’’ είπαν από τον εμφύλιο πόλεμο . 

 


 

Σύμφωνα όμως με προγενέστερα έγγραφα του στρατού, όλες οι νάρκες που είχαν τοποθετηθεί το 1947, είχαν καταγραφεί και είχαν αποσυρθεί  σε τρεις επιχειρήσεις το 1951, 1955, 1957 .

 

Πως λοιπόν βρέθηκε η νάρκη στο σημείο εκείνο ;

 

 Είχε ΄΄ξεχαστεί ΄΄ είπαν αργότερα . Μα αν είχαν ξεχαστεί ,πως επί εικοσιδύο χρόνια δεν έτυχε να πατηθεί από κάποιο κοπάδι προβάτων και αγελάδων που έβοσκαν εκεί ;

Τα ερωτηματικά  έγιναν  περισσότερο αμείλικτα όταν γνωστοποιήθηκε ότι βουλευτής της ΕΡΕ αποχώρησε λίγα λεπτά πριν την έκρηξη .

 

Μια βδομάδα μετά το τραγικό γεγονός , ο υπεύθυνος αξιωματικός για  την αποναρκοθέτηση του ναρκοπεδίου το 1957 Λ. Tσάσης, έκανε δήλωση  στην εφημερίδα «Aυγή» (6/12/1964) πως «όσες νάρκες ήταν γραμμένες στα μητρώα τις βγάλαμε όλες».

Η κυβέρνηση και ο στρατός δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαψεύσουν τον θαρραλέο και  έντιμο αξιωματικό

 


 

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος που είχε αποκαλύψει μυστικό έγγραφο της ΣΙΑ, υποστήριξε πρώτος στο ΕΘΝΟΣ τον Αύγουστο του 64 ότι τις νάρκες ( αργότερα βρέθηκαν και άλλες τέσσερις ΄΄ξεχασμένες΄΄) τις είχε τοποθετήσει κλιμάκιο της ΣΙΑ μαζί με Έλληνες αξιωματικούς το προηγούμενο φθινόπωρο προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την κεντρώα κυβέρνηση . Τα ίδια υποστηρίζουν  και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Ράγκος και Γιώργος Πετρόπουλος στα βιβλία που έχουν γράψει αργότερα μετά από μακροχρόνια έρευνα. 

Πολλές οι συμπτώσεις ....
Τα ερωτηματικά  έγιναν  περισσότερο αμείλικτα όταν γνωστοποιήθηκε ότι βουλευτής της ΕΡΕ αποχώρησε λίγα λεπτά πριν την έκρηξη .

 

Η Χωροφυλακή εκείνη την ημέρα συνέλαβε 17 άτομα με την κατηγορία  εξύβριση ,στάση και διαμαρτυρίες . Ανάμεσα σε αυτούς που δικάστηκαν σε δικαστήριο της Λαμίας το καλοκαίρι του 1965 ήταν ο στρατηγός Αυγερόπουλος διοικητής της 8ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ ,ο στρατηγός Κοσίντας που εκπροσωπούσε στην τελετή τον ΕΔΕΣ , ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης τραυματιών Εθν. Αντίστασης Κώστας Τασόπουλος , η πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής κατοχής Άννα Σολωμού  και ο γνωστός Σπύρος Μπέκιος που είχε πάρει μέρος στο σαμποτάζ του Γοργοποτάμου . Καταδικάστηκαν από το δικαστήριο μέχρι και τρία χρόνια φυλακή με αναστολή .  

 


 

Υ.Γ

Ο ΣΙΜΕΑ σε επίσκεψη του τον Σεπτέμβριο του 2019 στον ιστορικό χώρο του Γοργοποτάμου   ξεναγήθηκε από την Λαμιώτισσα Ιστορικό Βασιλική Λάζου,  επισκέφτηκε και  το μνημείο των αδικοχαμένων του 1964.


 

 


 


 

Πηγές .Αρχείο ΕΡΤ, αφιερώματα εφημερίδων ΕΘΝΟΣ, ΑΥΓΗ ,ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  ΝΕΑ ,ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ, LEFT

 

 

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 24

          Ο ΣΙΜΕΑ διοργάνωσε χθες εκδήλωση για να τιμήσει την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου ....