Unternehmen Barbarossa.
............................................................................................................................
ο Χίτλερ λαθεμένα πίστευε ότι το κομουνιστικό καθεστώς ήταν μισητό, άρα δεν θα είχε στήριξη από τον λαό . ( τέτοιες σκέψεις ακούσαμε και αυτές τις μέρες από την Αμερική και Ισραήλ σε σχέση με το ΙΡΑΝ )
Κείμενο : Απόστολος Κ.Αποστολάκης
...............................................................................................................................
Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα .
Έμεινε στην ιστορία ως πιο πολυάνθρωπη στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ . Η Χιτλερική Γερμανία αποφάσισε ότι ήρθε η σειρά της Σοβιετικής ένωσης να κατακτηθεί από την ανίκητη μέχρι τότε Βέρμαχτ. Από το 1938 που εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία με την σύμφωνη γνώμη των Αγγλογάλλων , ( συμφωνία Μονάχου ) μόνο νίκες γνώριζε . Η κατάκτηση της Πολωνίας το 1939 ,της Δανίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Γαλλίας, μόνο σαν περίπατος μπορεί να περιγραφεί . Αυτά μέχρι το 1940 . Το 1941 με ευκολία κατάκτησε και τα Βαλκάνια . Την Ρουμανία και Βουλγαρία με σύμφωνα συνεργασίας , την Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα με σύντομο πόλεμο .
Είχε έρθει η σειρά του μεγάλου εχθρού . Μεγάλου λόγω των αχανών εκτάσεων και πλουτοπαραγωγικών πηγών που θα γίνονταν Γερμανικές ,αλλά και λόγω των εντελώς διαφορετικών ιδεολογικών ιδεολογιών που πρέσβευε η κάθε χώρα . Σχηματικά: Ναζισμός εναντίον Κομουνισμού
Το όνομα Barbarossa που επέλεξε ο Χίτλερ δεν ήταν καθόλου τυχαίο .
Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης στις λατινογενείς γλώσσες ) έλεγαν τον βασιλιά της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκο τον Α, ο οποίος είχε ηγηθεί σε μια από τις σταυροφορίες που οργάνωσε η δύση τον 12ο αιώνα ενάντια στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (1) στην Οθωμανική αυτοκρατορία η οποία ήταν η ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή, αλλά και στους Άραβες που κατείχαν την ιερή πόλη για τους Χριστιανούς, Ιερουσαλήμ .Η απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ ήταν το πρόσχημα.
Ο Χίτλερ και το επιτελείο του παρότι είχε μελετήσει την αποτυχημένη εκστρατεία του Ναπολέοντα το 1812, πίστευε ότι η πολύ ανώτερη πολεμική μηχανή που διέθετε θα πραγματοποιούσε αυτό που ονειρεύονταν. Σε λίγους μήνες θα είχε τελειώσει και με την αχανή Σοβιετική ένωση . Είχε και έναν άλλο λόγο να το πιστεύει αυτό . Θεωρούσε αρρωστημένα τους Σλάβους, όπως τους Εβραίους και τους Τσιγγάνους ( Ρομά η σύγχρονη ονομασίας τους ) κατώτερες φυλές, άρα η κατακτησή τους από την άρια γερμανική φυλή θα ήταν ένας περίπατος .
«Δεν έχουμε παρά να χτυπήσουμε την πόρτα και όλο το σάπιο οικοδόμημα θα καταρρεύσει»
Πίστευε ο Χίτλερ ότι το κομουνιστικό καθεστώς ήταν μισητό, άρα δεν θα είχε στήριξη από τον λαό . ( τέτοιες σκέψεις ακούσαμε και αυτές τις μέρες από την Αμερική και Ισραήλ σε σχέση με το ΙΡΑΝ )
Τυπικά ο Χίτλερ παραβίαζε το υποκριτικό σύμφωνο μη επίθεσης που είχαν υπογράψει οι υπουργοί εξωτερικών Ρίμπετροπ της Γερμανίας και Μολότωφ ΕΣΣΔ το 1939. Η δικαιολογία ήταν ότι η Σοβιετική Ένωση ετοιμάζονταν να επιτεθεί στην Γερμανία .( Κάτι τέτοιο ακούσαμε πρόσφατα από το μιλιταριστικό Ισραήλ και από την δυτική προπαγάνδα )
Το ναζιστικό καθεστώς προετοίμασε την πιο πολυάνθρωπη πολεμική μηχανή στην ιστορία των πολέμων : 2.600 τανκς, 7.000 πυροβόλα και 2.700 αεροπλάνα, σύνολο 3.700.000 στρατιώτες. Χωρισμένη σε τρεις στρατιές.
Η Κεντρική Στρατιά με διοικητή τον στρατάρχη Φέντορ Φον Μποκ ενισχυμένη με τα τελευταίας τεχνολογίας τεθωρακισμένα του στρατηγού Γκουντέριαν θα είχε στόχο την Μόσχα.
Η Βόρεια Στρατιά με διοικητή τον στρατάρχη Βίλχελμ Ρίτερ φον Λέεμπ επιτέθηκε μέσω της ήδη κατεκτημένης Πολωνίας προς τα Βαλτικά Κράτη που τότε άνηκαν στην Σοβιετική επικράτεια ( Λιθουανία –Λετονία –Εσθονία). Στόχος το Λένινγκραντ ( σημερινή Πετρούπολη )
Η Νότια Στρατιά με διοικητή τον Γκερντ φον Ρούντστεντ εισέβαλε από τη νότια Πολωνία στην Ουκρανία με στόχο το Κίεβο.
Το πλάτος των πολεμικών επιχειρήσεων ήταν σε ευθεία γραμμή 1400 περίπου χιλιόμετρα.( μια απόσταση από την Κρήτη μέχρι την Ουγγαρία για να καταλάβουμε το μέγεθος του μετώπου )
Η Σοβιετική ηγεσία που περίμενε την επίθεση αν και ήλπιζε ότι ο Χίτλερ θα προτιμούσε για επόμενο θύμα του την Αγγλία, ουσιαστικά αιφνιδιάστηκε παρά τις προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών της . Ο Κόκκινος Στρατός που τεχνολογικά ήταν πολύ κατώτερος του Γερμανικού , τις πρώτες μέρες της επίθεσης αποδείχθηκε εύκολη λεία για την Γερμανική Βέρμαχτ.
Αν και είχε προλάβει να κατασκευάσει 12.000 τανκς , 8.000 αεροπλάνα και να παρατάξει 2.900.000 άνδρες, συνεχώς υποχωρούσε .
Δύο ήταν οι κύριοι λόγοι . 1ος Η κατωτερότητα του πολεμικού υλικού ( θυμίζει και τις σημερινές πολεμικές συγκρούσεις του Ισραήλ,ΗΠΑ με ΙΡΑΝ )
2ος λόγος η άπειρη στρατιωτική ηγεσία . Ο ιδιοφυής σοβιετικός στρατάρχης Τουχατσέφσκι και το επιτελείο του είχαν αφανιστεί άδικα από τις Σταλινικές διώξεις.(2)
Παρά την γενναιότητα του κόκκινου στρατού, ο Γερμανικός σε μία εβδομάδα είχε καταλάβει το Μινσκ της Λευκορωσίας.
Σε ένα μήνα είχε καταλάβει το Κίεβο και στις αρχές Οκτωβρίου είχε φτάσει 120 χιλιόμετρα από την Μόσχα .
Η τελική επίθεση προς τη Μόσχα με την ονομασία Τυφώνας ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου 1941 αλλά ήδη είχαν αρχίσει οι φθινοπωρινές βροχές οι οποίες δυσκόλευαν την μετακίνηση των Γερμανών . Οι Σοβιετικοί διέθεσαν για την υπεράσπιση της Μόσχας 800.000 περίπου άνδρες αποφασισμένους να πεθάνουν για την πρωτεύουσά τους .Άνδρες , γυναίκες και ηλικιωμένους που ήθελαν να προστατέψουν τα δικαιώματα που τους είχε δώσει το Σοβιετικό καθεστώς. Άνδρες που η πατριωτική τους περηφάνια τους ατσάλωνε. Δεν είναι τυχαίο που ο Στάλιν για να ερεθίσει τα αντανακλαστικά του λαού, ονόμασε Πατριωτικό τον πόλεμο.
Τους επόμενους δύο μήνες οι Γερμανοί συνέχιζαν να προελαύνουν αλλά με ρυθμούς χελώνας . Μόνο τρία χιλιόμετρα περίπου την ημέρα .
Ο Ρωσικός χειμώνας ήταν τελικά ο μεγάλος σύμμαχος των Σοβιετικών
Οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να έχουν φοβερές απώλειες, καθώς δεν είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν ασυνήθιστες γιαυτούς θερμοκρασίες .Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Δεκέμβρη 155.000 άνδρες τέθηκαν εκτός μάχης μόνο από κρυοπαγήματα. Οι μηχανές των τανκς , αεροπλάνων ,φορτηγών και άλλων αυτοκινήτων έσπαζαν από τον πάγο.
Στις 6 Δεκεμβρίου του 1941 ο σοβιετικός στρατός με διοικητή τον μετέπειτα διάσημο Γκεόρκι Ζούκοφ, πέρασε στην αντεπίθεση και απώθησε τους Γερμανούς μακριά από την Μόσχα .Στη διάρκεια του επόμενου μήνα ,τον Ιανουάριο του 1942 είχε παγιώσει τις αμυντικές θέσεις .
Η Μόσχα είχε σωθεί, το Λένινγκραντ αντιστέκονταν . Ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας από την έναρξη του πολέμου .
Οι Γερμανοί έπρεπε να περιμένουν την άνοιξη για να ξεκινήσουν ξανά μεγάλες επιχειρήσεις . Θα ήταν η σειρά του Στάλινγκραντ αλλά και αυτό αντιστάθηκε και άλλαξε τις εξελίξεις στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο .
Δεν ξεχνάμε τα εξήντα περίπου εκατομμύρια νεκρούς, θύματα μιας νοσηρής ιμπεριαλιστικής αντίληψης που διακατέχει διαχρονικά τους ισχυρούς .
Δεν ξεχνάμε τις αρρωστημένες ιδέες για ανώτερες φυλές και περιούσιους λαούς που γίνονται εργαλεία στα συμφέροντα της πολεμικής βιομηχανίας .
..............................................................................................................................
ΥΓ :Τα επόμενα 12 χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να δαπανήσει πάνω από 25 δις ευρώ για πολεμικές δαπάνες .Αυτό εξάγγειλε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης Αντίστοιχα και οι άλλες χώρες . Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και οι δαπάνες για την παιδεία και πολιτισμό μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
.............................................................................................................................
Σημείωση 1: Βυζαντινή αυτοκρατορία δεν υπήρχε όπως έχουμε διδαχθεί. Σε όλα τα επίσημα έγγραφα ονομάζονταν Ρωμαϊκή. Ακόμα και τώρα ο τίτλος του Πατριάρχη έτσι παραμένει . Ο όρος πρωτοδιατυπώθηκε από τον γερμανό ιστορικό Ιερώνυμο Βολφ το 1557 προκειμένου οι Γερμανοί να πείσουν τους υπόλοιπους λαούς ότι μόνο αυτοί ήταν οι κληρονόμοι της μεγάλης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας . Οι κατασκευασμένες εθνότητες δεν είναι υπόθεση του 18ου αιώνα όπως έχουμε μάθει .
Σημείωση 2: Υπόθεση Τουχατσέφσκι ή Υπόθεση της «αντισοβιετικής τροτσκιστικής στρατιωτικής οργάνωσης» ονομάζεται η εκτέλεση πολλών επιτελικών αξιωματικών, στρατιωτικών ηγετών του Κόκκινου Στρατού από τον Στάλιν, με την κατηγορία της προδοσίας το 1937. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Γερμανικής μυστικής υπηρεσίας στη Σοβιετική Ένωση. Είχαν διαρρεύσει πλαστά έγγραφα ότι δήθεν ο Τουχατσέφσκι προετοίμαζε ανατροπή του Στάλιν . Στις 11 Ιουνίου 1937, το στρατοδικείο καταδίκασε σε θάνατο για την πράξη της προδοσίας και της κατασκοπίας, τον Στρατάρχη Τουχατσέφσκι, καθώς και επτά ακόμη στρατηγούς, τον Γιόνα Γιακίρ, τον Ιερόνυμ Ουμπόρεβιτς, τον Άβγκουστ κόρκ, Μπορίς Φέλντμαν, Βιτάλι Πριμακόφ, Βίτοβτ Πούτνα. Χιλιάδες άλλοι στάλθηκαν εξορία η απομακρύνθηκαν από το στράτευμα .Η πράξη αυτή δημιούργησε τεράστιο διοικητικό χάος στις υψηλόβαθμες τάξεις του στρατού.
Πηγές . Σοβιετική εγκυκλοπαίδεια,Ρεϊμόν Καρτιέ, Τζόναθαν Ντίμπλεμπι,Γιώργος Μαργαρίτης αφιερώματα εφημερίδων και για τις φωτογραφίες Βικιπαίδεια
Δείτε τα στατιστικά στοιχεία