Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΛΑΥΚΟΣ

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ   22 Φεβρουαρίου  1943

 

Τα αδικοχαμένα  παλικάρια  του Λαύκου 



 

 

Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης

Άμαχοι ήταν  τα πρώτα θύματα του Λαύκου στην διάρκεια της κατοχής.

Η αντίσταση ήταν ακόμα στα σπάργανα .Λίγοι άντρες είχαν βγει  στο βουνό με τον ΕΛΑΣ ,αρκετοί   στο ΕΑΜ  χωρίς ακόμα μεγάλη δράση .

Στις 19 Φεβρουαρίου  του 1943 ημέρα Παρασκευή σε μία από τις γνωστές επιδρομές που έκαναν οι Ιταλοί για πλιάτσικο  στο χωριό και ενώ  πολλοί άντρες ήταν κρυμμένοι (περίπου 70 στην  θέση ΣΙΜΙΝΑ), κάποια  παλικάρια  βολτάριζαν αμέριμνα .

Νεανική αποκοτιά η μήπως είχαν κάποια αποστολή  να πληροφορούν  τους συγχωριανούς τους για τις κινήσεις των Ιταλών ;

Οι Ιταλοί συνέλαβαν  πέντε από αυτούς. 

Όπως διηγήθηκε ο Αγγελής Θωμάς  αδελφός  εκτελεσμένου δεκαετίες αργότερα   στην ερευνήτρια δημοσιογράφο Νίτσα Κολιού, οι Ιταλοί τους μετέφεραν  στην Μηλίνα μαζί με έναν ακόμα   καλαθοπλέκτη που συνάντησαν στον δρόμο φορτωμένο με λυγαριές , τον Αγγελή Ζαχαράκη .

Προσπάθησαν  να τους σώσουν  τα αδέλφια  του Γιώργου Θωμά αλλά μάταια. Τους μετέφεραν με κακι στην Αγριά (1) και τους εκτέλεσαν στην θέση Σουτραλή .

 Έξι νέοι στον ανθό της νιότης τους .

Την Κυριακή 21/2 τους τέσσερις ,την Δευτέρα 22/2 /43 τους άλλους δύο

Στην επιδρομή είχαν συλλάβει και τον πατέρα  Νίκο Θωμά  με την κατηγορία ότι ήταν τροφοδότης του αντάρτικου που μόλις ξεκινούσε στο Νότιο Πήλιο . Με παρέμβαση όμως  συγχωριανών του σώθηκε χάρη στη γνωριμία  που είχε ο Αργαλαστιώτη   Δημ .Παρησιάδης  με τον Ιταλό διοικητή του Βόλου

Τα άλλα δύο παιδιά του Γιώργου Θωμά   Αγγελής και Ιάσονας  βασανίστηκαν με την κατηγορία ότι έκρυβαν πιστόλια αλλά γλύτωσαν .

Οι Ιταλοί δεν αρκέστηκαν στις εκτελέσεις ,αλλά βομβάρδισαν τον Λαύκο ευτυχώς χωρίς θύματα .

Έκτοτε το αντάρτικο φούντωσε και δεκάδες  άντρες του χωριού κατατάχτηκαν στον ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αδελφών Θωμά, ο προδότης  Διακουμής  Αρεώτης  εκτελέστηκε στην πλατεία του χωριού  προφανώς με απόφαση  Λαϊκού δικαστηρίου .

Οι εκτελεσμένοι ήταν :

Αλιβάνιστος  Θ. Νίκος           19 ετών

Θωμάς  Ν. Γιώργος                 19 ετών

Διονάς   Ευστ, Γιώργος           28 ετών

Ζαχαράκης    Αγγελής             27 ετών

Καρμαγάλος  Ν. Δημήτρης    23 ετών

Σινούλης   Νίκος                      22 ετών

Ήταν  22 Φεβρουαρίου 1943

Σημείωση: 1 Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του πενήντα τα χωριά του Νότιου Πηλίου είχαν  μόνο ακτοπλοϊκή σύνδεση με Αγριά και Βόλο καθώς δεν υπήρχε από την διασταύρωση για Μηλιές και νοτιότερα   αμαξιτός δρόμος  .

 

Αν σας άρεσε το αφιέρωμα  ,κοινοποιήστε το και δηλώστε ακόλουθοι της σελίδας  προκειμένου  να ενημερώνεστε για κάθε νέα ανάρτηση καθώς και για την δραστηριότητα του συλλόγου

 

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

ΜΠΟΝΤΖΩΡΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 

« η προσφορά προς την πατρίδα δεν αποτελεί κατάθεση σε τράπεζα για να ζητάμε τόκους» Μανώλης Γλέζος

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΝΤΖΩΡΛΟΣ

 

Ο Λαρισαίος ήρωας 

 


 

 

Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης

 

Ο Βασίλης Μποντζώρλος γεννήθηκε στην Αγιά το 1916 και τέλειωσε το Γυμνάσιο της Λάρισας το 1936.

Στην συνέχεια σπούδασε λογιστικά και οικονομικά σε σχολή της Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1937 . Υπηρέτησε στον Ελληνικό στρατό σαν έφεδρος Ανθυπολοχαγός ειδικευόμενος σε τεχνικά –οχυρωματικά έργα . Μετά την κατάληψη της Αλβανίας από την Ιταλία το 1939 και εν όψει του πολέμου, συμμετείχε στην κατασκευή οχυρωματικών έργων στα σύνορα .

Στην διάρκεια του ΕλληνοΙταλικού πολέμου πήρε μέρος σαν διοικητής διμοιρίας μηχανικού κατασκευάζοντας γέφυρες για τις ανάγκες της Ελληνικής προέλασης . Πρεμετή –Τεπελένι –Κλεισούρα .

 Μετά την ατιμωτική συνθηκολόγηση των στρατηγών του Μεταξά , αποστρατεύθηκε και γυρίζοντας στην Λάρισα εντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 1942 στο τοπικό ΕΑΜ . Για την δράση του προδόθηκε από δοσίλογους και αναγκάστηκε να καταφύγει στα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ .

Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της αντάρτικης δράσης του το υπηρέτησε στο 1ο Τάγμα του 54ου Συντάγματος το οποίο είχε έδρας την ΚΕΡΑΣΙΆ Πηλίου με ακτίνα δράσης από τα ανατολικά της Λαμίας ,Φάρσαλα, όλη την Μαγνησία και το Μαυροβούνι του νομού Λάρισας .Το Σύνταγμα είχε καπετάνιο τον Πέτρο Πηλιορείτη σε όλη την διάρκεια της δράσης του (1)

Η αρχική δράση του Βασίλη Μποντζώρλου ξεκίνησε σαν διοικητής Λόχου που είχε έδρα το Καροπλέσι Καρδίτσας παίρνοντας μέρος σε αρκετές μάχες μέχρι την μεταθεσή του στο 1ο Τάγμα τον Ιανουάριο του 44.

Το 1ο τάγμα που εντάχθηκε ο Μποντζώρλος είχε περιοχή δράσης γύρω από το όρος ΟΘΡΥΣ (Γούρα) με δύναμη δράση 4 Λόχων, Λόχο Πολυβόλων , Διμοιρία εφόδου και Διμοιρία μηχανικού με 50 άντρες . Την μονάδα αυτή διοικούσε ο Βασίλης Μποντζώρλος με καπετάνιο τον Βαγγέλη Καρπέτη από την Νέα Ιωνία Βόλου.

 

Η μονάδα που διοικούσε ο Μποντζώρλος ήταν η πιο δραστήρια λόγω της ειδίκευσης που είχε και της γεωγραφικής θέσης που ήταν εγκατεστημένη . Συχνά έπρεπε να προχωρήσει σε δολιοφθορές και σαμποτάζ στην σιδ.γραμμή που περνούσε από Λιανοκλάδι και κατέβαινε στον Θεσσαλικό κάμπο με προορισμό την Λάρισα και Θεσσαλονίκη . Ήταν όλες επιχειρήσεις επικίνδυνες που απαιτούσαν ψυχραιμία και κυρίως γενναιότητα.

Με το Αγγλικό κλιμάκιο στρατιωτικών συμβούλων που ήταν εγκατεστημένο στην περιοχή είχε σχέσης καλής συνεργασίας αλλά και καχυποψίας . Συνεργάστηκε με τον Υπολοχαγό Τόμας και τον Λοχία Κεν σε αρκετά σαμποτάζ -εκτροχιασμού Γερμανικών τρένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά όπως καταγράφηκαν στο αρχείο του διοικητή του Τάγματος Αλέκου Πολίτη (2)αλλά και από τον επιτελάρχη του Συντάγματος Γρηγόρη Ρέντη(3)

Στην γραμμή Λιανοκλάδι –Δομοκός στην θέση Στίρφακα-Καρυά , στην θέση ανάμεσα στους σταθμούς Δοξαρά –Ορφανά , στην γραμμή του Θεσσαλικού ανάμεσα στους σταθμούς Κοκκίνα –Ρήγαιον ( Μουσαφακλί και Αϊβαλί ),αλλά και άλλων .

Με τους Τόμας και Κεν εκπαίδευσαν και άλλους αντάρτες από το 1ο τάγμα στα καινούρια όπλα δολιοφθορών που έφερναν οι Άγγλοι

Ο Μποντζώρλος πρωτοστάτησε στην ανακάλυψη κρυμμένων πολεμοφοδίων σε σπηλιές που είχαν κρύψει οι Άγγλοι που πιθανά τα έκρυβαν για να τα χορηγήσουν σε παρακρατικές ομάδες της δεξιάς που είχαν κάνει την εμφανισή τους εκείνο τον καιρό στην περιοχή ( Τα γνωστά ΕΑΣΑΔ και οι Σούρληδες )

Τελικά ο αρχηγός της Αγγλικής αποστολής ΙΑΝ αναγκάστηκε να τα παραδώσει στο 1ο Τάγμα.

Μεγάλη ήταν και συμβολή του Βασίλη Μποντζώρλου στην ανατίναξη των μεταλλείων χρωμίτη(4) στον Δομοκό . Οι Γερμανοί που είχαν στερηθεί το μετάλλευμα μετά την δολιοφθορά που έγινε από τον ΕΛΑΣ στο μεταλλείο της Ερέτριας Φαρσάλων (Τσαγκλί), εντατικοποίησαν την εξόρυξη στον Δομοκό . Το μεταλλείο και οι εγκαταστάσεις φυλάγοντας πολύ καλά από Γερμανική δύναμη που έπρεπε πάση θυσία να το προστατέψει . Η επιχείρηση σχεδιάστηκε πολύ προσεκτικά με συνεργασία πολλών δυνάμεων του 1ου Τάγματος .

Μία δύναμη οκτώ αντρών από την διμοιρία που διοικούσε ο Μποτζώρλος με καπετάνιο τον Βαγγέλη Καρπέτη, έκοψε τα συρματοπλέγματα της μονάδας και εξουδετέρωσε τις νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι Γερμανοί .Ο Λόχος πολυβόλων επιτέθηκε στην Γερμανική φρουρά , ομάδα δολιοφθορέων με τον Μποτζώρλο έκοψε κάθε επικοινωνία με άλλες Γερμανικές φρουρές που έσπευσαν να βοηθήσουν την φρουρά των Μεταλλείων.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος και δύο διμοιρίες του 2ου Λόχου με διοικητή τον Αριστείδη Λαμπρούλη(5) που έκοψαν τον δρόμο της Γερμανικής βοήθειας στον μοναδικό τότε οδικό δρόμο που υπήρχε από τον κάμπο της Θεσσαλίας προς Λαμία και Αθήνα .

Μία ακόμα διμοιρία εφόδου που διοικούσε ο Βαγγέλης Καλέμης φύλασσε τον δρόμο κοντά στα μεταλλεία .

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία όπως σχεδιάστηκε . Όσοι Γερμανοί διασώθηκαν εγκατέλειψαν τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου και αποχώρησαν με μεγάλες απώλειες στην Λαμία .

Τριπλή ήταν η επιτυχία της αντάρτικης επιχείρησης.

1) Οι Γερμανοί στερήθηκαν το πολύτιμο μετάλλευμα που χρειάζονταν για τα κανόνια και τις μηχανές τους.

2) Σώθηκε Εθνικός πλούτος αφού μετά τον πόλεμο τα μεταλλεία ξαναλειτούργησαν όπως και αυτά τις Ερέτριας Φαρσάλων δίνοντας δουλειά σε χιλιάδες μεταλλωρύχους.

3) Η σιδηροδρομική γραμμή Λαμίας –Λάρισας καταστράφηκε και χρειάστηκε αρκετές μέρες για να επισκευαστεί . Ο τρίτος στόχος εντάσσονταν στην επιχείρηση Κιβωτός του Νώε (Operation Noah's Ark) που σχεδίασε το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής σε συνεργασία με τον ΕΛΑΣ .

Το όνομα του Μποντζώρλου έμεινε στην ιστορία όπως και άλλων αξιωματικών του ΕΛΑΣ χωρίς βέβαια να ξεχνάμε τους χιλιάδες ανώνυμους απλούς αντάρτες που συμμετείχαν σε ανάλογες επιχειρήσεις

.

Σημειώσεις : 1) Για τον Πηλιορείτη εδώ > https://www.facebook.com/simea2016/posts/1395470260794877

2)Για τον Αλέκο Πολίτη εδώ > https://www.facebook.com/simea2016/posts/1479480362393866

3) Για τον Γρηγόρη Ρέντη εδώ > https://www.facebook.com/simea2016/posts/1410574745951095

4) Από τον χρωμίτη παράγεται το χρώμιο, μέταλλο ιδιαίτερα σκληρό κατάλληλο για την κατασκευή κανονιών και μηχανών.

5) Ο Αριστείδης Λαμπρούλης διετέλεσε για πολλά χρόνια Δήμαρχος Λαρισαίων .

 

Πηγές: Νίτσα Κολιού , Λάζαρος Αρσενίου, Γρηγόρης Ρέντης, Χαράλαμπος Σουβλής ,Αρχείο Αλέκου Πολίτη που ευγενικά μας παραχώρησε ο γιός του Γιώργος, Εισήγηση Αναστάσιου Μποντζώρλου σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα το 2004 από την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Νομού Λάρισας .

 

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ

 

ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ

 

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

 


 

 

Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης

 

 

Έτσι ξεκινάει μία επιστολή Βρετανού στρατιώτη σε Αγγλική εφημερίδα.

 

»Ήδη σας έχω γράψει για την κατάσταση των πραγμάτων στην Αθήνα. Ο Τύπος στην πατρίδα δημοσιεύει κείμενα από την Ελλάδα .

Αναρωτιέμαι εάν σας πληροφορούν για τα ακριβή τεκταινόμενα. Άραγε οι ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο θα απαντηθούν ειλικρινά; Φοβάμαι πως όχι «

.

Έχουν γραφτεί εκατοντάδες άρθρα και αρκετά βιβλία για τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 44.Όλοι συμφωνούν ότι τα λεγόμενα Δεκεμβριανά άρχισαν όταν η Αστυνομία άνοιξε πυρ ενάντια στην ειρηνική διαδήλωση του ΕΑΜ .

»Προβοκατόρικο σφάλμα της αστυνομίας « χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της Βρετανικής αποστολής Κρις Γουντ Χάουζ στο βιβλίο του ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ σελ 314.

Τις προβοκάτσιες όμως κάποιοι τις οργάνωσαν . Κάποιοι είχαν λόγο. Δεν ήταν μία άντε δύο οι σφαίρες που έφυγαν από όπλο κάποιου θερμόαιμου . Ήταν 28 οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες.

Τα αίτια της Δεκεμβριανής σύγκρουσης ερμηνεύονται διαφορετικά . Από την μια μεριά οι Εαμικές δυνάμεις οι οποίες συμμετείχαν στην πρώτη μετακατοχική κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου και από την άλλη οι λεγόμενες αστικές δυνάμεις οι οποίες ή συνεργάστηκαν με τον κατακτητή ή είχαν προσφέρει πολύ λίγα στον αγώνα .

Και οι δύο παρατάξεις είχαν στο μυαλό τους την μεταπολεμική πολιτική διακυβέρνηση . Θα ήταν δηλαδή μια συνέχεια της προπολεμικού Βασιλομεταξικής δικτατορίας ή μία αλλαγή προς προοδευτική κατεύθυνση;

Το ΕΑΜ προκειμένου να διασφαλίσει την δική του προοπτική δεν δέχτηκε να διαλυθεί το στρατιωτικό του σκέλος του ,δηλαδή ο ΕΛΑΣ . Ο Παπανδρέου και οι Άγγλοι παρά τις διαφορετικές συμφωνίες , αναγνώριζαν σαν Εθνικό Στρατό μόνο την Ορεινή Ταξιαρχία η οποία αποτελούνταν ΜΟΝΟ από επιλεγμένους σκληροπυρηνικούς δεξιούς μετά τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί στην μέση Ανατολή και την εκδίωξη και φυλάκιση χιλιάδων Δημοκρατικών στρατιωτών και αξιωματικών στην έρημο της Μέσης Ανατολής και του ΣΟΥΔΑΝ . Επιπλέον Παπανδρέου έφερε μαζί με τον Σκόμπυ στην Ελλάδα και 6000 Βρετανούς αρχικά που στην συνέχεια έφτασαν τις 80000.

 


 

Η συνέχεια είναι γνωστή . Οι Εαμικοί Υπουργοί παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση και το ΕΑΜ οργάνωσε την γνωστή διαδήλωση της 3ης του ΔΕΚΕΜΒΡΗ .Είκοσι (28) νεκροί και δεκάδες τραυματίες με εντολή του αρχηγού της αστυνομίας Άγγελου Έβερτ (1). Την επόμενη μέρα στο δεύτερο συλλαλητήριο ανέλαβαν να συνεχίσουν τα Βρετανικά τανκς.

Έτσι άρχισαν τα Δεκεμβριανά . Μέχρι στις 15 Δεκεμβρίου ο ΕΛΑΣ αμήχανος επέτρεπε στα Βρετανικά καμιόνια να τροφοδοτούν με τρόφιμα και όπλα τις Δεξιές και δοσιλογικές δυνάμεις .Δεν ήθελε να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον μέχρι τότε σύμμαχο .

Ας δούμε πως είδε τα γεγονότα ένας Άγγλος στρατιώτης που βρέθηκε στην Αθήνα να πολεμάει τους Έλληνες .

Στην δεύτερη σελίδα του «DAILY WORKER» στις 23 Δεκέμβρη 1944, πρώτο θέμα είναι η επιστολή του Βρετανού στρατιώτη με τίτλο «ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ »

‘Φανερώνει τη βαθιά αγανάχτηση ενός Άγγλου δημοκράτη’ αναφέρει στον πρόλογο η εφημερίδα και παραθέτει ολόκληρο το γράμμα.

»Πρώτα από όλα, ντρέπομαι, ντρέπομαι πολύ, για το ρόλο που παίζει η Βρετανία εδώ. Από την πρώτη επιχείρηση της αστυνομίας, που άνοιξε πυρ εναντίον μίας ειρηνικής διαδήλωσης, ολόκληρη η πόλη αντηχεί πυροβολισμούς τουφεκιών, οπλοπολυβόλων και κανονιοβολισμούς από τα τανκς σε όλες τις συνοικίες.

Για μία ολόκληρη μέρα, πάνω κάτω, ήταν αρκετά σοβαρά τα πράγματα μεταξύ των αστυνομικών και του ΕΑΜ. Έπειτα εμείς, κατόπιν διαταγών από το Λονδίνο, μπλεχτήκαμε.

Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι δώσαμε σοβαρές διαβεβαιώσεις πως δεν θα εμπλακούμε στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα αυτής της χώρας και ότι εμάς, το στράτευμα, μας συμβούλεψαν να πράξουμε αναλόγως. Πώς τιμήθηκε αυτή η ιερή διαβεβαίωση;

Από το τελευταίο μου γράμμα τα τανκς μας, τα όπλα μας έχουν δει αρκετή δράση και έχουν τσακίσει φιλελεύθερες και κομμουνιστικές δυνάμεις, οι οποίες τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ακούραστα πάλευαν ενάντια στο φασισμό. Είναι αλήθεια. Είμαι εδώ και έχω αρκετά καλή γνώση της κατάστασης.

Διεξάγεται μία ανελέητη μάχη της Δεξιάς ενάντια στην Αριστερά. Θυμηθείτε ότι η Αριστερά (ΕΑΜ) αγκαλιάζει έξι κόμματα, από τους φιλελεύθερους μέχρι τους κομμουνιστές (ΚΚΕ), ότι πριν ξεκινήσουν τα προβλήματα έξι υπουργοί της κυβέρνησης παραιτήθηκαν σε υποστήριξη αιτημάτων που στη συνέχεια ο λαός κινητοποιήθηκε για να τα διασφαλίσει.

Όμως ολόκληρο το βάρος της βρετανικής δύναμης μπήκε στα γεμάτα, υποστηρίζοντας τη Δεξιά ενάντια στην Αριστερά.


Παρατηρώντας τα πράγματα από μία απόσταση, είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν τις ζωές τους σύμφωνα με τους όρους της Χάρτας του Ατλαντικού και της Συνδιάσκεψης της Τεχεράνης θα νικήσουν. Ελεύθεροι από την ανέχεια, από το φόβο, με ελευθερία θρησκευτικής πίστης, λόγου. Τι παραμύθια πρέπει να ειπωθούν πριν εξασφαλιστούν αυτά τα αιτήματα;

Πέρα από πολλές θλιβερές σκηνές, άκουσα τα τανκς να συντρίβουν με τις βολές τους το Αρχηγείο του ΕΑΜ μαζί με τους υπερασπιστές του, είδα το ένα μετά το άλλο τα «Spitfire» (σχεδόν καθημερινά) να ρίχνουν χιλιάδες βόμβες στις αιφνίδιες εφορμήσεις τους, σχεδόν μέσα στα σπίτια του κόσμου!

Τι άξιζαν οι διαβεβαιώσεις μας στον ελληνικό λαό; Το αίμα μου βράζει από τα πράγματα που κάνουν στο όνομά μας. Νιώθω τόσο άσχημα για αυτό το θέμα που απαίτησα να δω τον επικεφαλής αξιωματικό και του εξέθεσα τις απόψεις μου.

Εύχομαι να μπορούσα να βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο, να ακούσω και να πάρω μέρος στη συζήτηση που απ’ ότι καταλαβαίνω θα λάβει χώρα. ΘΑ ΕΤΡΙΒΑ ΤΗ ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΥ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ

Η δημοκρατία μας (λέξη ελληνική) πέφτει σαν καυτό μολύβι στα κορμιά του ελληνικού λαού. Τι μας χωρίζει, εμένα από τα παιδιά, ποια αιτία; Για ποιο λόγο μάτωσε αυτή η χώρα, βομβαρδίστηκε, και ο Θεός ξέρει τι άλλο;

Ειλικρινά, είμαι σοκαρισμένος με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα – και δεν είμαι ο μόνος. Πιστέψτε με, η καρδιά και το μυαλό μου βράζουν από αυτές τις καταραμένες εξελίξεις. Ποιος, οκτώ βδομάδες πριν, θα μπορούσε να είχε προβλέψει αυτή την κατάσταση των πραγμάτων;

Έχω έντονα αρνητικά συναισθήματα – ναι – αλλά επίσης σας διαβεβαιώνω ότι τα αντικειμενικά γεγονότα είναι ότι η κυβέρνησή μας σκόπιμα και ανελέητα επιβάλλει μία αντισυνταγματική κυβέρνηση στις πλάτες ενός συμμάχου, που επέδειξε ανυπέρβλητη ανδρεία. Βλέποντας τι συμβαίνει ακριβώς αυτή τη στιγμή, η Χάρτα του Ατλαντικού και η Συνδιάσκεψη της Τεχεράνης δεν αξίζουν ούτε κάλπικη δεκάρα.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν στρατιωτικό μυστικό, δεν λένε τίποτα για τους πολεμικούς στόχους για τους οποίους ο λαός μας υπέφερε, έχασε τόσα πολλά.

Η ελευθερία του ελληνικού λαού εξαφανίζεται – και μαζί της θα εξαφανιστεί η δική μας, εάν δεν προσέξουμε. Εν κατακλείδι, άλλη μια φορά σας λέω, ντρέπομαι γι’ αυτό που συμβαίνει, είναι ζωώδες και αηδιαστικό. Χαίρομαι που «άνοιξα τα χαρτιά μου» στον επικεφαλής αξιωματικό μου. Αυτή μου η πράξη με έκανε να νιώσω λιγάκι πιο καθαρός, όχι όμως πολύ. Τα τεκταινόμενα σήμερα στην Ελλάδα είναι ευθύνη δική μου, δική σας, των γειτόνων, του χωριού, της πόλης, της χώρας.

Μας στιγματίζουν όλους».


 

 


Σημείωση 1.Για την ευθύνη του Έβερτ για το μακελειό της 3ης Δεκέμβρη, διαβεβαιώνει ο Νικόλαος Φαρμάκης αξιωματικός της οργάνωσης Χ και μετέπειτα Βουλευτής σε αρκετές συνεντεύξεις του ( Τηλεόραση και εφημερίδες )

ΥΓ. Από τα βιβλία που ξεχωρίζω για την επιστημονική επάρκεια περιγραφής των γεγονότων του ΔΕΚΕΜΒΡΗ ,είναι τα ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944 του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ  και το συλλογικό ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944 με Βόγλη ,Παπαθανασίου ,Σακελλαρόπουλο, Χαραλαμπίδη.

 

ΛΑΥΚΟΣ

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ    22 Φεβρουαρίου   1943   Τα αδικοχαμένα   παλικάρια   του Λαύκου      Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης Άμαχοι ή...