Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6-4-1941.Η Γερμανική εισβολή

 

 

 


 

Κείμενο: Απόστολος Κ. Αποστολάκης

 

 

Ήταν θέμα χρόνου να επιτεθεί και η Γερμανία στην Ελλάδα . Με την βοήθεια και συναίνεση των φασιστικών καθεστώτων της Βουλγαρίας και  Ρουμανίας, η ναζιστική Γερμανία  είχε συγκεντρώσει σημαντικό στρατό στις χώρες αυτές . Στην Ρουμανία είχαν και έναν λόγο παραπάνω άσχετο με την εισβολή στην Ελλάδα . Ήθελαν να ελέγξουν τα Ρουμανικά πετρέλαια και να προετοιμάσουν την εισβολή τους στην Σοβιετική Ένωση .

 


 

Στις 5 π.μ. της 6ης Απριλίου 1941 ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Victor Heinrich Bruno Karl zu Erbach-Schonberg επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή στο σπίτι του.

 «Θα πρέπει να πληροφορήσω την Υμετέρα Εξοχότητα ότι την στιγμήν ταύτην εκ μέρους της Γερμανικής κυβερνήσεως επιδίδεται διακοίνωσις εις τον εν Βερολίνω Έλληνα πρεσβευτή. Δια της διακοινώσεως σας γνωρίζομεν ότι τα γερμανικά στρατεύματα θα εισέλθουν εις το Ελληνικόν έδαφος σήμερον την πρωΐαν κατόπιν της εν Ελλάδι αφίξεως Αγγλικών στρατιωτικών δυνάμεων».

Η Βρετανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα  ήταν το πρόσχημα

 

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός του απάντησε: «Παρακαλώ διαβιβάσατε εις την Υμετέραν κυβέρνησις ότι η Ελλάς, υπεραμυνόμενη του πατρίου εδάφους θα αντιτάξει αντίστασιν δια των όπλων εις πάσαν  απόπειραν των Γερμανικών στρατευμάτων όπως εισβάλλουν εις αυτό».

 

 

Ουσιαστική άμυνα όμως στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας δεν υπήρχε . Ο Ελληνικός στρατός μπορεί να νικούσε κατά κράτος τον Ιταλικό στην Αλβανία, αλλά με τα Βορεια σύνορα οι συνθήκες ήταν διαφορετικές . Το πολυδιαφημισμένο έργο της Γραμμής Μεταξά  Ρούπελ και άλλα οχυρά, αποδείχτηκαν βαρκούλες στον Ωκεανό .

 


 

Στην εποχή της αεροπορίας και των άλλων εξελιγμένων όπλων, τα τούνελ και τα τσιμεντένια πολυβολεία είναι παιχνίδια επί χάρτου. Η Γραμμή Μεταξά η οποία ήταν εμπνευσμένη από τις συνθήκες χαρακωμάτων του 1ου Παγκοσμίου πολέμου αποδείχτηκε διάτρητη . Είχε την ίδια τύχη της πολύ ανώτερης Γαλλικής γραμμής Μαζινό.(1)

 


 

Όσο και αν πολέμησαν ηρωικά οι Έλληνες φαντάροι και οι αξιωματικοί , ο αγώνας ήταν άνισος. Η τεχνολογικά προηγμένη πολεμική μηχανή της Γερμανίας ,αεροπορία τεθωρακισμένα, είχε πολλή εύκολη δουλειά να κάνει .Λίγο μόνο κράτησε η Ελληνική άμυνα . Σε λίγες μέρες είχαν φτάσει δυστυχώς στην Θεσσαλονίκη. .

Στις 18 Απριλίου μπήκαν στην Λάρισα στις 21 Απριλίου στον Βόλο ( ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΈΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ),στις 27 στην Αθήνα .

Τα Αγγλικά στρατεύματα που είχαν έρθει για να βοηθήσουν την Ελλάδα δεν βοήθησαν ουσιαστικά   . Το μόνο που έκαναν ήταν να οπισθοχωρούν συνέχεια μπροστά στην Γερμανική προέλαση.

 Είχαν μία μικρή συμβολή μόνο σε ότι αφορά την αεροπορική κάλυψη του Αλβανικού μετώπου.

Οι Βρετανικές  στρατιωτικές δυνάμεις ( Αυστραλοί –Νεοζηλανδοί ) πολέμησαν όμως ηρωικά 45 μέρες αργότερα, προκειμένου να κρατηθεί η Κρήτη . Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία ….

 


TA 21 ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ

• Ποποτλίβιτσα (Σέρρες)

• Ιστίμπεη (Σέρρες)

• Κελκαγιά (Σέρρες)

• Αρπαλούκι (Σέρρες)

• Παλιουριώνες (Σέρρες)

• ΡΟΥΠΕΛ (Σέρρες)

• Καρατάς (Σέρρες)

• Κάλη (Σέρρες)

• Περσέκ (Δράμα)

• Μπαμπαζώρα (Δράμα)

• Μαλιάγκα (Δράμα)

• Περιθώρι (Δράμα)

• Παρταλούσκα (Δράμα)

• Ντάσαβλη (Δράμα)

• Λίσσε (Δράμα)

• Πυραμιδοειδές (Δράμα)

• Καστίλλο (Δράμα)

• Άγιος Νικόλαος (Δράμα)

• Μπαρτίσεβα (Δράμα)

• Εχίνος (Ξάνθη)

• Νυμφαία (Ροδόπη)

 

Τιμή και δόξα στους Έλληνες φαντάρους και αξιωματικούς

  ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :1   Για την γραμμή Μαζινό εδώ > https://www.maxmag.gr/politismos/istoria/grammi-mazi

 

 


                                                       Αρχείο φωτοθήκης Λάρισας 


Μπροστά στο Δημοτικό θέατρο Βόλου  .Φώτο  Στουρνάρας 

Είσοδος στην Αθήνα από την Κηφησίας


Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 24

 

25η ΜΑΡΤΙΟΥ

 

 

Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης

 

O Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό ....ξαναζωντάνεψε τ’αρματολίκι…… τραγουδούσαν οι αντάρτες του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ στα βουνά. https://youtu.be/6V0CTjffdyY (1)

Δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν πιο ταιριαστοί στίχοι για να καταδείξουν τον σεβασμό που είχαν οι αγωνιστές της Αντίστασης 41-44, στην επανάσταση του1821. Είχαν ψηλά, πολύ ψηλά στην εκτίμηση τους ήρωες εκείνης της περιόδου.

Δεν ήταν τυχαίες οι αφίσες και οι δημοσιεύσεις στον παράνομο τύπο με θέματα που είχαν σαν πρότυπο τους πρωταγωνιστές επανάστασης . Χωρίς την προγονολατρεία των ιστορικών του 19ου αιώνα, η Εαμική ηγεσία δεν χάριζε στους εσωτερικούς αντιπάλους της την κληρονομιά του 21.  




Δεν δίσταζαν τα στελέχη του ΕΑΜ να παρουσιάζουν τον δικό τους αγώνα σαν προσπάθεια ολοκλήρωσης εκείνης της Επανάστασης.

Ακόμα και το ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ Γιάννης Ζεύγος (2), παρά την διαφορετική προσέγγιση που είχε στο βιβλίο του από τους επίσης Μαρξιστές Κορδάτο και Σκληρό, την επανάσταση του 21 επικαλούνταν συχνά στην διάρκεια της κατοχής προκειμένου να διεγείρει το πατριωτικό φρόνημα των σκλαβωμένων Ελλήνων.

Στην Εθνοσυνέλευση της ΠΕΕΑ στις Κορυσχάδες, στην διακόσμηση του χώρου κυριαρχούσαν μορφές αγωνιστών του 21 και εικόνες που συμβόλιζαν την γέννηση του κράτους. Αλλά και τις πρακτικές και τα συνθήματα των πρωταγωνιστών του 21, μιμήθηκαν στην διάρκεια της τριπλής κατοχής . Τους δοσίλογους συνεργάτες των κατακτητών, τους αντιμετώπιζαν με το σύνθημα του Κολοκοτρώνη.

«Φωτιά στα σπίτια και τσεκούρι στην περιουσία και το λαιμό εκείνων που κάνουν τα χατίρια των Τούρκων. Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους! έλεγε ο Γέρος του Μωριά »

Το ίδιο έλεγαν και στο ΕΑΜ ….

 


 Σκοπός της επανάστασης του 21 δεν ήταν μόνο η  στρατιωτική ήττα της Τουρκίας. Δεν ήταν μόνο οι  Τούρκοι καταπιεστές . Ήταν και οι έλληνες κοτζαμπάσηδες.

 Δεν πήραν τα άρματα οι σκλαβωμένοι Έλληνες  για να διατηρηθούν τα προνόμια αυτών.   Όσοι  λένε ότι η Επανάσταση ήταν μόνον Εθνική,  δεν λένε την αλήθεια.

Το 21 ήταν η πρώτη Εθνικο-Κοινωνική επανάσταση, αλλά δεν ήταν  η τελευταία της ιστορίας. Επαναλήφθηκε και με το ΕΑΜ στην κατοχή 41-44. Επαναστάτησαν οι πατριώτες Έλληνες όχι μόνο για την λευτεριά ,αλλά και για την κοινωνική δικαιοσύνη. Δυστυχώς και στις δύο περιπτώσεις  ο αγώνας δεν δικαιώθηκε  .Συνεχίζουν να κυβερνούν όπως τότε και τώρα οι κοτζαμπάσηδες.  Ο σπόρος όμως υπάρχει και θα φυτρώσει και πάλι. 

Αναστοχαζόμαστε την πορεία της Ελλάδας στα διακόσια δύο χρόνια που πέρασαν και βγάζουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα .

 


,

Ο ΣΙΜΕΑ με την ευκαιρία της επετείου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 21, πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση ( λόγω του κορωνοϊού) τον Νοέμβριο του 2021 με καλεσμένους τους εκλεκτούς καθηγητές ιστορίας Χάρη Αθανασιάδη και Βαγγέλη Καραμανωλάκη .

Το VΙDΕΟ της εκδήλωσης είναι στην διάθεση όλων και ιδιαίτερα χρήσιμο για τους εκπαιδευτικούς των δύο πρώτων βαθμίδων

> https://www.facebook.com/simea2016/videos/683774473008808

 

 


 

Σημείωση:1) Το τραγούδι αυτό γράφτηκε στα τέλη του 1942 από τον δημοσιογράφο και ποιητή Νίκο Καρβούνη (1880 - 1947 ) και μελοποιήθηκε από τον Άκη Σμυρναίο ( Αστραπόγιαννο ). Έχει καθιερωθεί σαν Θούριος της Εθνικής μας Αντίστασης .

 

Σημείωση :2 Ο Γιάννης Ζεύγος δολοφονήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1947 ενώ περπατούσε σε δρόμο της Θεσσαλονίκης

 


 

………………………………………………………………………………………

Αν σας άρεσε το αφιέρωμα , δηλώστε ακόλουθοι της σελίδας για να ενημερώνεστε για τις νέες αναρτήσεις, καθώς και την δραστηριότητα του συλλόγου ΣΙΜΕΑ

 

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΛΑΥΚΟΣ

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ   22 Φεβρουαρίου  1943

 

Τα αδικοχαμένα  παλικάρια  του Λαύκου 



 

 

Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης

Άμαχοι ήταν  τα πρώτα θύματα του Λαύκου στην διάρκεια της κατοχής.

Η αντίσταση ήταν ακόμα στα σπάργανα .Λίγοι άντρες είχαν βγει  στο βουνό με τον ΕΛΑΣ ,αρκετοί   στο ΕΑΜ  χωρίς ακόμα μεγάλη δράση .

Στις 19 Φεβρουαρίου  του 1943 ημέρα Παρασκευή σε μία από τις γνωστές επιδρομές που έκαναν οι Ιταλοί για πλιάτσικο  στο χωριό και ενώ  πολλοί άντρες ήταν κρυμμένοι (περίπου 70 στην  θέση ΣΙΜΙΝΑ), κάποια  παλικάρια  βολτάριζαν αμέριμνα .

Νεανική αποκοτιά η μήπως είχαν κάποια αποστολή  να πληροφορούν  τους συγχωριανούς τους για τις κινήσεις των Ιταλών ;

Οι Ιταλοί συνέλαβαν  πέντε από αυτούς. 

Όπως διηγήθηκε ο Αγγελής Θωμάς  αδελφός  εκτελεσμένου δεκαετίες αργότερα   στην ερευνήτρια δημοσιογράφο Νίτσα Κολιού, οι Ιταλοί τους μετέφεραν  στην Μηλίνα μαζί με έναν ακόμα   καλαθοπλέκτη που συνάντησαν στον δρόμο φορτωμένο με λυγαριές , τον Αγγελή Ζαχαράκη .

Προσπάθησαν  να τους σώσουν  τα αδέλφια  του Γιώργου Θωμά αλλά μάταια. Τους μετέφεραν με κακι στην Αγριά (1) και τους εκτέλεσαν στην θέση Σουτραλή .

 Έξι νέοι στον ανθό της νιότης τους .

Την Κυριακή 21/2 τους τέσσερις ,την Δευτέρα 22/2 /43 τους άλλους δύο

Στην επιδρομή είχαν συλλάβει και τον πατέρα  Νίκο Θωμά  με την κατηγορία ότι ήταν τροφοδότης του αντάρτικου που μόλις ξεκινούσε στο Νότιο Πήλιο . Με παρέμβαση όμως  συγχωριανών του σώθηκε χάρη στη γνωριμία  που είχε ο Αργαλαστιώτη   Δημ .Παρησιάδης  με τον Ιταλό διοικητή του Βόλου

Τα άλλα δύο παιδιά του Γιώργου Θωμά   Αγγελής και Ιάσονας  βασανίστηκαν με την κατηγορία ότι έκρυβαν πιστόλια αλλά γλύτωσαν .

Οι Ιταλοί δεν αρκέστηκαν στις εκτελέσεις ,αλλά βομβάρδισαν τον Λαύκο ευτυχώς χωρίς θύματα .

Έκτοτε το αντάρτικο φούντωσε και δεκάδες  άντρες του χωριού κατατάχτηκαν στον ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αδελφών Θωμά, ο προδότης  Διακουμής  Αρεώτης  εκτελέστηκε στην πλατεία του χωριού  προφανώς με απόφαση  Λαϊκού δικαστηρίου .

Οι εκτελεσμένοι ήταν :

Αλιβάνιστος  Θ. Νίκος           19 ετών

Θωμάς  Ν. Γιώργος                 19 ετών

Διονάς   Ευστ, Γιώργος           28 ετών

Ζαχαράκης    Αγγελής             27 ετών

Καρμαγάλος  Ν. Δημήτρης    23 ετών

Σινούλης   Νίκος                      22 ετών

Ήταν  22 Φεβρουαρίου 1943

Σημείωση: 1 Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του πενήντα τα χωριά του Νότιου Πηλίου είχαν  μόνο ακτοπλοϊκή σύνδεση με Αγριά και Βόλο καθώς δεν υπήρχε από την διασταύρωση για Μηλιές και νοτιότερα   αμαξιτός δρόμος  .

 

Αν σας άρεσε το αφιέρωμα  ,κοινοποιήστε το και δηλώστε ακόλουθοι της σελίδας  προκειμένου  να ενημερώνεστε για κάθε νέα ανάρτηση καθώς και για την δραστηριότητα του συλλόγου

 

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6-4-1941.Η Γερμανική εισβολή         Κείμενο: Απόστολος Κ. Αποστολάκης     Ήταν θέμα χρόνου να επιτεθεί και η Γερμα...